Werkplek van de toekomst

15 feb, 2018

One Life: op naar een flexibele en toekomstbestendige werkplek

Werk en privé zijn allang niet meer zo gescheiden als vroeger. In het webinar ‘One Life’ praat HP je bij over actuele werk- en kantoortrends en hoe je je werkplek zo flexibel en toekomstbestendig mogelijk inricht. De opvallendste trends uitgelicht.

4 minuten

De samensmelting van werk en privé noemt HP ‘One Life‘. De achterliggende gedachte is dat het werk niet ophoudt als je je kantoor verlaat, en dat je niet stopt jezelf te zijn als je naar werk gaat. De afgelopen jaren zijn we, mede dankzij talloze innovaties, veel slimmer gaan werken. Zo stellen nieuwe technologieën ons in staat om plaats- en tijdonafhankelijk ons werk te doen, op een naadloze en veilige manier.

En dat is maar goed ook, want tegen 2020 bestaat de helft van het personeelsbestand uit zogenoemde millennials, geboren na 1980. Voor die groep is het niet meer dan logisch om vanaf verschillende locaties fysiek én digitaal (samen) te werken. Millennials hebben geen 9-tot-5-mentaliteit, maar vinden het ook prettig om ‘s avonds en in het weekend de optie te hebben om te werken.

De traditionele werkplek is aan het evolueren. Er is een zichtbare trend in de afname van werkruimte en een grote toename van (het gebruik van) flexplekken, wat grote gevolgen heeft voor de werkplekinrichting. Het is daarbij belangrijk dat werknemers op iedere plek terecht kunnen om hun apparaat te docken en hun werk te doen.

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

Thuiswerken en collaboratie

Naar verwachting groeit het aantal uur dat we thuiswerken de komende tijd met maar liefst 150 procent. Dat vraagt om een andere aanpak en inrichting van onze werkplek. HP wil een zo goed mogelijke werk-privébalans bieden met nieuwe producten die dun, licht, snel en duurzaam zijn. Een goede werklaptop wordt immers bijna net zo belangrijk gevonden als een auto van de zaak.

Daarnaast focust men op security, want gebruikers willen onderweg kunnen werken zonder zich druk te hoeven maken over beveiliging. Een derde speerpunt is collaboratie. Hoe mobieler de werknemer, des te belangrijk het is dat hij beschikt over technieken om efficiënt en productief op afstand samen te werken. Een goed voorbeeld is noise cancellation, wat het mogelijk maakt om op rumoerige plekken videogesprekken te voeren.

Het juiste device kiezen

De voorspelling is dat volgend jaar zo’n 85 procent van alle grootzakelijke organisaties de overstap maakt naar een COPE of CYOD-beleid. Dat houdt in dat medewerkers een keuze kunnen maken uit een beperkt aantal devices en dat de werkgever de inkoop verzorgt.

Bij de inkoop helpt het om te werken met persona’s, gebruikersgroepen die de verschillende wensen en eisen van de medewerkers in het veld omschrijven. Door te werken met persona’s voor bijvoorbeeld managers, kenniswerkers of mobiele professionals is het gemakkelijker om devices af te stemmen op de wensen en werkzaamheden van de eindgebruiker.

Focus op security

Gezien de veelheid aan phishing- en malware-aanvallen is het niet gek dat 60 procent van alle IT-managers beveiliging als topprioriteit heeft. Sterker nog, met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in mei heeft elke organisatie de plicht om gegevens zo goed mogelijk te beschermen.

Iedere aankoopbeslissing van devices is daarmee meteen ook een securitybeslissing. De EliteBook-serie van HP onderscheidt zich naast krachtige hardware met diverse innovaties op het gebied van security. Denk aan een ingebouwde vingerafdrukscanner, privacyfilter en optionele camera met gezichtsherkenning voor veilig inloggen.

Daarnaast zijn devices op hardwareniveau voorzien van sterke beveiliging. Een logische ontwikkeling, aangezien meer en meer malware zich richt op de BIOS. Die kan ongemerkt geïnfecteerd raken en is niet te repareren door een antivirusprogramma of herinstallatie van het besturingssysteem. De HP Endpoint Security Controller biedt uitkomst door zowel beveiliging op hardwareniveau te bieden, als de mogelijkheid voor devices om zich te herstellen na een hack of malware-aanval.

Het eerder genoemde privacyfilter, ook wel bekend als HP Sure View, beperkt de risico’s van visual hacking. Gebruikers kunnen het ingebouwde schermfilter in- en uitschakelen en daarmee voorkomen dat onbevoegden kunnen meekijken. Handig is dat Sure View ook automatisch kan worden ingeschakeld als de eindgebruiker een privacygevoelige applicatie start.

Beheer wordt eenvoudiger

Een trend die de komende jaren doorzet, is de overstap naar één beheersysteem voor zowel pc’s, smartphones als tablets. Over niet al te lange tijd zal MDM (Mobile Device Management) plaatsmaken voor het Unified Endpoint Management Systeem.

Een andere, niet te missen trend is DaaS (Device-as-a-Service). Dit houdt in dat bedrijven niet langer zelf devices kopen, maar werkplekken afnemen voor een vast bedrag per maand. Daarvoor krijgen ze de nieuwste technologieën, diensten en ondersteuning. DaaS is schaalbaar, zodat het aan te passen is aan een veranderend personeelsbestand. Dat bespaart kosten en zorgt dat je als organisatie flexibel blijft.

Wil je alle actuele werk- en kantoortrends ontdekken en leren hoe je je werkplek zo flexibel en toekomstbestendig mogelijk inricht? Bekijk het hele One Life webinar nu gratis terug.