Tablets die tegen een stootje kunnen

Tablets zijn in trek in de kantooromgeving. Maar ook monteurs, veldwerkers en medici gebruiken steeds vaker een tablet. Welke oplossingen zijn er voor deze werknemers?

Voor apparatuur die gebruikt wordt in een operatiekamer, buitengebied of productie-omgeving gelden natuurlijk andere eisen dan bij gebruik op kantoor. We zetten een aantal tablets uit 2015 op een rij die speciaal zijn aangepast aan de omstandigheden waarin ze worden ingezet.

De meeste robuuste tablets

Trillingen, temperatuur schommelingen, mist, regen, vorst, luchtdruk, stof of water. Een tablet kan heel wat te verduren krijgen als het buiten en/ of onder zware omstandigheden wordt gebruikt. De meest robuuste tablets op de markt worden door leveranciers ook wel aangeduid als fully rugged pad. Vaak wordt de apparatuur geleverd door niche-spelers met specifieke kennis van de branche en toepassing waarvoor de apparatuur wordt gebruikt.

Leger

Een voorbeeld is de Rocky DK 10 van de Amerikaanse leverancier Amrel. De tablet zit in een zeer robuuste behuizing en de software kan volledig worden aangepast op de wensen van de afnemer, belooft de leverancier. Het apparaat wordt bijvoorbeeld gebruikt voor navigatie in het leger of inspectie in de mijnbouw. Voor legers is een speciale variant beschikbaar die aan de eisen van de Navo voldoet.

Aan de apparaten hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Maar de aanbieder benadrukt dat het vervangen van een kapotte tablet, dataverlies en verloren productiviteit door kapotte apparatuur op de lange termijn veel meer geld kost.

‘Semi rugged tablets’

Volgens hardware-leverancier Panasonic is de markt voor de meest robuuste tablets inmiddels behoorlijk verzadigd. Het stort zich naast die vrijwel onverwoestbare tablets op de markt die het zelf omschrijft met de term semi rugged-tablets en notebooks. Het gaat om apparatuur die nog steeds tegen een flinke stoot kan zoals de Tough pad. Volgens de leverancier is er steeds meer vraag naar dergelijke tablets omdat apparatuur steeds vaker buiten de kantooromgeving wordt gebruikt.

Auto-industrie

In de filosofie van de leverancier wordt de apparatuur dunner en lichter en begint deze steeds meer op de gangbare tablets te lijken. Het gaat om toepassingen in de auto-industrie, bij energieleveranciers, netbedrijven en de telecombranche.

Monteurs en inspecteurs zijn bijvoorbeeld steeds vaker uitgerust met een tablet. Voorheen zeulden ze vaak een flinke koffer met apparatuur mee, maar inmiddels gaan ze steeds vaker met een tablet op pad.

Tablets die tegen een stootje kunnen doen het volgens Panasonic goed in de autobranche. Het gaat niet alleen om pads die worden ingezet in het productieproces, maar ook om tablets voor het uitlezen van digitale informatie van boordcomputers, tests bij onderhoudsbeurten of reparaties van auto’s. Daarbij wordt de apparatuur blootgesteld aan allerlei schokken, trillingen en stoten.

Tablets voor de zorg

De zorgsector is ook een goed voorbeeld van een omgeving waar de tablet in opkomst is. Artsen aan het bed registreren steeds vaker via tablets allerlei patiëntinformatie. Die gegevens over bijvoorbeeld medicijngebruik, meetwaarden en behandeling worden direct verwerkt in het elektronisch patiënten dossier waarmee de tablet gekoppeld.

Maar de inzet gaat verder. Ook in de operatiekamer worden steeds vaker tablets gebruikt. De apparatuur moet dan wel steriel gemaakt kunnen worden en daar moet de behuizing op zijn aangepast. Leverancier Hewlett Packard (HP) richt zich met een nieuwe lijn tablets op de zorg. De HP ElitePad1000G2 is ontwikkeld in samenwerking met zorgverleners en volledig toegespitst op situaties in de gezondheidszorg.

Schoonmaak

De behuizing van de ‘zorgtablet’ is aangepast zodat deze eenvoudig kan worden schoongemaakt. Maar het apparaat heeft bijvoorbeeld ook een barcode-scanner om fouten te voorkomen bij het verspreiden van medicatie. Voordat verplegend personeel aan het bed medicijnen uitdeelt, wordt het doosje gescand om na te gaan of het wel om het juiste tablet of middel gaat.

Chirurgen gebruiken de tablet onder meer voor 3D-simulaties bij operaties. Daarbij wordt via specialistische software van losse CT-scans een driedimensionale reconstructie gemaakt van bijvoorbeeld organen. De chirurg en zijn team kunnen dan op het scherm van de tablet zien hoe de operatie het beste kan worden uitgevoerd zonder eerst weefsel te verplaatsen of snijhandelingen uit te voeren.

Onderwijs

Een andere sector waar de tablet aan een opmars bezig is, is het onderwijs. Daarbij zijn er ook mogelijkheden om schrijfwerk te registeren met een stylo. In sommige situatie wordt de pad beveiligd zodat het voor leerlingen niet mogelijk is om zonder toestemming van de beheerder apps en programmatuur toe te voegen.

Huur en lease

Ook zien betrokkenen de manier van aanschaf van tablets veranderen. Kopen is niet meer vanzelfsprekend. Medewerkers nemen bijvoorbeeld hun eigen tablet mee en verwachten dat de werkgever het apparaat ondersteunt. Daarnaast zijn lease- en huurconstructies in opkomst. Bijvoorbeeld bij korte evenementen waarbij een tabletcomputer een rol speelt in de presentatie.

Lees ook