Windows

08 aug, 2022

Waarom je moet overstappen op Windows 10 Pro

Hoewel Windows 10 Pro al sinds juli 2015 op de markt is, werken sommige bedrijven nog steeds met Windows 7 of Windows 8. In dit artikel waarom het toch slim is om over te gaan op een nieuwe versie. Ook bespreken we de voordelen van het overstappen op Windows 11.

5 minuten
Windows 10 overstappen

Windows 7 wordt niet meer ondersteund

Wist je dat Microsoft sinds 14 januari 2020 Windows 7 niet meer ondersteunt? Dat betekent dat er sindsdien geen beveiligingsupdates meer zijn uitgebracht, wat betekent dat je het risico loopt op cyberaanvallen. Ook biedt Microsoft dan in principe geen hulp meer bij technische problemen voor Windows 7, tenzij bedrijven fors betalen.

Werk je nog steeds met Windows 7? Hoewel je lang niet de enige bent – 1 op de 10 PC’s in Nederland draaide in april 2022 nog op Windows 7 of 8 – voldoe je niet meer aan de AVG. Deze wetgeving schrijft namelijk indirect voor dat elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt dit met up-to-date hardware en software dient te doen. Sinds 14 januari 2020 voldoet Windows 7 niet meer aan deze eis.

Windows 8.1 zit ook aan end of life

Voor Windows 8.1 is het einde inmiddels ook in zicht. Microsoft heeft namelijk aangekondigd dat de uitgebreide ondersteuning op 10 januari 2023 eindigt. Met de basisondersteuning zijn ze al in 2018 gestopt. Dit betekent dat je ook hiervoor al moet gaan kijken op wat ervoor nodig is om over te stappen op Windows 10 of Windows 11.

Windows 10 Pro is veiliger

Een belangrijke reden om over te stappen op Windows 10 Pro, is de beveiliging. De veiligheid wordt bevorderd door de verschillende aanmeldingsmethodes van Windows 10 Pro. Zeker de biometrische functies van Windows Hello – aanmelden met vingerafdruk – of gezichtsherkenning – zijn bijzonder veilig.

Ook ondersteunt Windows 10 Pro de nieuwe wifi-standaard WPA3. Die is veiliger dan het oude WPA2.

In de toekomst zal Windows 10 Pro steeds goed beveiligd blijven. In principe zal het zelfs tot in lengte van dagen worden bijgewerkt. Dit principe van ‘Windows as a Service‘ houdt in dat je er vanuit mag gaan dat Microsoft het besturingssysteem via de cloud onderhoudt, met tijdige beveiligingsupdates en (twee keer per jaar) nieuwe functionaliteiten.

Security met de juiste devices

Combineer je Windows 10 Pro met het juiste device, dan zit het helemaal goed met je security. Zoals een apparaat waar de biometrische inlogfuncties al standaard op zitten. Maar er is veel meer mogelijk dan je denkt.

Zo heeft HP onlangs verschillende security-functies in de nieuwste devices geïntegreerd. Denk daarbij aan HP Sure Start (detecteert aanvallen op het BIOS) en HP Sure Recover (bij problemen kun je hiermee snel je image opnieuw installeren). Deze zijn beiden onderdeel van HP Wolf Security.

Windows 10 Pro biedt meer gebruiksgemak

De introductie van ‘Windows as a Service’ betekent afscheid van de tijd waarin bedrijven zelf hun computers moesten voorzien van een nieuw besturingssysteem en servicepacks en software-updates moesten installeren.

Bedrijven die Windows 10 Pro hebben geïnstalleerd, krijgen updates via de cloud aangeboden. Niet alleen beveiligingsupdates, maar ook functionele updates met nieuwe functies en patches. Dit betekent minder plotselinge druk op de IT-afdeling om het besturingssysteem overal up to date te krijgen.

Efficiënter en sneller

Voor eindgebruikers is Windows 10 Pro zeker zo makkelijk als Windows 7. Het besturingssysteem is efficiënter in elkaar gezet, waardoor programma’s sneller laden en het besturingssysteem minder vergt van de hardware. De startknop en het startmenu, die even zoek waren in Windows 8, maken hier een terugkeer.

Het bureaublad is vrijwel niet te onderscheiden van het bureaublad van Windows 7.

Windows 10 voert alle Windows-programma’s uit die draaiden onder Windows 7 of 8. Met als extra voordeel dat Windows 10 Pro veel beter aansluit op de cloud en op Microsoft Cloud-oplossingen, zoals Office 365 en Microsoft 365.

Betere samenwerking

Tot slot is deze versie er niet alleen voor je laptop en desktop, maar ook voor je tablet, 2-in-1-device en telefoon. Het systeem houdt er bovendien rekening mee dat die apparaten goed met elkaar moeten kunnen samenwerken.

Een voorbeeld: bewerk je op je desktop een Office-document, dan wordt dit in de cloud aangepast, en kun je er onderweg op je desktop aan verder werken. Ook handig: via je Microsoft-account worden bijvoorbeeld je wachtwoorden en favoriete websites opgeslagen op al je apparaten.

Persona’s voor medewerkers

Wil je dat je medewerkers prettig en productief werken? Dan kom je er tegenwoordig niet meer mee weg om bij iedereen dezelfde desktop op het bureau te zetten. Lees in deze whitepaper alles over het segmenteren van je werknemers om de productiviteit te verhogen.

Downloaden
personas-voor-medewerkers

Windows 10 Pro kan meer

Windows 10 Pro is niet alleen veiliger en makkelijker dan Windows 7, er kan ook meer mee. Zo is Windows 10 Pro veel geschikter voor touchscreens. Het is bijvoorbeeld uitgerust met Windows Ink, een nieuwe interface speciaal voor gebruik met een stylus. Steeds meer applicaties zijn daar geschikt voor, denk bijvoorbeeld aan Adobe Photoshop.

Het bureaublad is voorzien van diverse nieuwe functies. Het is voortaan mogelijk om virtuele bureaubladen toe te voegen, zodat de gebruiker als het ware tussen verschillende bureaubladen heen en weer kan springen. De bureaubladen kunnen worden benaderd via de Task View, dat ook fungeert als een overzicht van alle openstaande programma’s.

Meer overzicht

De Verkenner is uitgebreid met enkele kleine functies. Zo is er een knop toegevoegd om bestanden aan favorieten toe te voegen en kunnen bestanden vanuit de Verkenner worden gedeeld. De startpagina van de Verkenner is ook aangepast en geeft voortaan een overzicht van recente bestanden en meest gebruikte mappen.

Een geheel nieuwe functie is het ‘actiecentrum’. De gebruiker kan dit oproepen door rechtsonder in het scherm op het pictogram ‘meldingen’ te klikken. Dan krijgt hij een duidelijk overzicht van alle systeemberichten, waarschuwingen en app-meldingen.

Overstappen op Windows 10

Over het algemeen hoeft het niet meer dan enige minuten te kosten om Windows 10 Pro in te voeren. Maar de meeste bedrijven zullen een goede voorbereiding willen treffen voordat ze zich aan de overstap wagen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • In hoeverre is er nieuwe apparatuur nodig?
  • Werkt alle software en randapparatuur straks naar behoren?
  • Welke kinderziektes kan ik tegenkomen?
  • Wil ik direct over, of in kleine stappen om verstoringen in het werk te voorkomen?

Klaar voor Windows 11 Pro?

Inmiddels is er ook een nieuwe Windows-variant voor bedrijven: Windows 11 Pro. Deze variant is nog beter beveiligd dan Windows 10, en heeft een aantal handige nieuwe functies:

  • Applicaties vastmaken in groepen, en hier naadloos naar terugkeren.
  • Virtuele apps die zich gedragen als lokale apps.
  • Een eenvoudigere Start-functie, taakbalk en navigatiecentrum.
  • Betere integratie met Microsoft Teams.
  • Verbeterde Windows Autopilot

De overstap vanaf Windows 10 gaat door compatibele applicaties en cloudbeheer bijzonder soepel. Als IT-beheerder kun je aan de slag met de eindpuntanalyse van Microsoft om meer inzicht te krijgen in de compatibiliteit.

Wil je overstappen op Windows 11? Lees dan ons artikel ‘‘Soepel overstappen op Windows 11‘.

Releasedatum Windows 12

Hoewel Windows 11 pas recent gelanceerd is, wordt er nu al gesproken over de komst van Windows 12. Het zijn echter voornamelijk geruchten en nog geen harde feiten door Microsoft zelf gepresenteerd.

Afgaande op de geruchten zou Windows 12 helemaal opnieuw opgebouwd worden, waarbij afscheid wordt genomen van veel legacy waar de eerdere versies nog mee kampen. En dat impliceert dat als Windows 12 er inderdaad komt, een releasedatum voor Windows 12 niet eerder dan 2025 of 2026 zal zijn.

Neem contact op

Heb je een vraag die (nog) niet in een artikel beantwoord wordt of wil je gericht advies voor jouw organisatie? Vul dan het formulier in en wij brengen jou vrijblijvend in contact met één van onze HP-experts.

Contact
Contact HP

Lees ook: