Voordelen integreren vaste en mobiele telefonie

Veel mobiele werkers verdelen hun tijd tussen kantoor, thuis en on the road. Daartoe moeten de vaste en virtuele werkplek zoveel mogelijk op elkaar aansluiten. Hoe zorg je dat telefoontjes naar kantoor zo effectief mogelijk worden verwerkt?

Mobiel werken kan in veel verschillende variaties. Veel bedrijven hebben nog vaste werkplekken, maar laten de medewerkers regelmatig thuis of op locatie werken. Andere zijn overgestapt naar flexibele werkplekken, maar zien de meeste medewerkers nog regelmatig op kantoor. En sommige kantoren zijn inmiddels getransformeerd tot ontmoetingsplekken voor medewerkers die vooral op locatie actief zijn.

Continu dienstverlening

In alle genoemde situaties geldt dat het belangrijk is om de vaste werkomgeving naadloos te laten aansluiten op de virtuele. Het gaat daarbij met name om telefonisch contact. Doorlopende bereikbaarheid, en daarmee de continuïteit van de dienstverlening, wordt immers steeds belangrijker. Maar ook de vaak nog steeds aanzienlijke stroom ‘papieren communicatie’ via de post moet uiteraard zo snel en effectief mogelijk worden verwerkt.

Optimale bereikbaarheid

Optimale bereikbaarheid kan worden geborgd door het integreren van de vaste en mobiele telefonieoplossing. Dit gaat vaak via een telefooncentrale op basis van Private Branch eXchange (PBX) dan wel Voice Over Internet Protocol (VoIP)-platform. Deze centrale draait doorgaans in een extern datacentrum, waar een scala aan beveiliging en back-upmogelijkheden de kans op uitval tot vrijwel nihil terugbrengen.

Veiliger en goedkoper

Door de verschillende mobiele devices te gebruiken via de vaste IT-bedrijfsomgeving wordt de beveiliging minder gecompliceerd. En naast de grote veiligheid en betrouwbaarheid is deze oplossing vaak ook aanzienlijk goedkoper. Dat komt omdat telefoneren hierbij altijd geschiedt via een vastnettarief, dat al snel tientallen procenten goedkoper is dan mobiel bellen. Een bedrijf met zo’n 20 aansluitingen heeft zelfs al genoeg aan de internetverbinding van een normaal ADSL-abonnement.

Professionele scheiding

Een vast nummer waarop  een medewerker continu bereikbaar is oogt ook professioneler dan uitsluitend een mobiel nummer. Bovendien blijft dit vaste nummer eigendom van de onderneming, zodat de kans dat de medewerkers zijn nummer naar een nieuwe werkgever meeneemt nihil is. Afsluitend is het met deze oplossing ook makkelijker voor medewerkers om het vaste nummer door te verbinden met collega’s of de berichtenbox. Zo kunnen ze hun professionele en privéleven beter gescheiden houden.

Beeld via Flickr

Lees meer: