Waarom IoT en big data een grote impact op de ict-omgeving hebben

Internet of Things (IoT), big data en mobiel werken bieden volop kansen voor bedrijven. Om er optimaal van te profiteren moet de ict-omgeving op de schop. Ontdek hier hoe.

Bedrijven kijken steeds vaker naar mogelijkheden om de groeiende hoeveelheid data binnen hun organisatie beter te benutten. Er komen steeds meer apparaten in omloop (tablets, smartphones en laptops) die ook steeds meer gegevens bevatten. En ook buiten de eigen organisatie stapelt de databerg zich op. De vragen waar veel organisaties mee worstelen: hoe zet je die gegevens om in relevante informatie? En leidt dat tot nieuwe businessmodellen, efficiëntere bedrijfsvoering en/of betere dienstverlening?

De antwoorden daarop verschillen per bedrijf. Wel speelt in alle gevallen de ict-omgeving een belangrijke rol in het succesvol ontsluiten van al deze data. Maar wat betekent dat voor de ict in jouw bedrijf? Wat moet er veranderen en waarom?

Systemen draaiend houden

Veel organisaties hebben door de jaren heen een ict-omgeving opgebouwd die vooral gericht is is op het draaiend houden van systemen en op het beveiligen van gegevens. De inrichting en het beheer worden uitgevoerd door experts en de business past zich aan de beperkingen aan van de ict-omgeving. Er is vaak veel geïnvesteerd in de bedrijfs-ict en organisaties vinden het dan ook moeilijk om die oude infrastructuur los te laten.

Flexibel en schaalbaar

AdvertorialDe toekomst van het nieuwe werken

Recente ontwikkelingen als big data, IoT en mobiel werken vragen om een flexibele en schaalbare ict-omgeving. Bijvoorbeeld wanneer werknemers met beperkte ict-kennis taken uitvoeren of dat uitbesteden  aan experts op afstand, waardoor ze onverwacht extra rekenkracht of opslagcapaciteit verbruiken. In de ideale situatie bepalen de behoeftes uit de business (zakelijke kant) daarom de inrichting van de ict-infrastructuur. Dat betekent dat die nieuwe infrastructuren veelal op maat gemaakt moeten worden om te  voldoen aan de specifieke eisen van de organisatie.

Datagedreven processen

Daarnaast is de moderne ict-omgeving in het ideale geval aangepast op datagedreven processen. Dat wil zeggen dat de opslagcapaciteit en analysesoftware voor grote databestanden flexibel is uit te breiden of in te krimpen doordat het deels wordt afgenomen via cloud computing. Meest voor de hand liggend is om daarbij gebruik te maken van een hybride omgeving, waarbij een deel van de ict-infrastructuur binnenshuis draait en een flexibel deel wordt afgenomen via internetdiensten. Denk hierbij aan Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS).

Lagere kosten

Extra voordeel is dat die moderne infrastructuren speciaal zijn gebouwd met het oog op een reeks opkomende technologieën en applicaties. Je kunt dus veel sneller inspringen op nieuwe ontwikkelingen. Bovendien kan zo’n flexibele omgeving tegen veel lagere kosten dan een traditionele omgeving beheerd worden. Dat geldt voor zowel voor kleine ondernemingen als voor grote bedrijven.

Alles op maat gemaakt

Ict-leveranciers bieden een scala aan oplossingen zodat type organisatie haar data in waarde kan omzetten. Bovendien zijn er allerlei samenwerkingsverbanden tussen traditionele hardware-, software- en dienstenaanbieders waardoor je als eindgebruiker vaak maar bij één partij hoeft aan te kloppen. Enig nadeel bij deze nieuwe ontwikkeling kan zijn dat one size fits all niet bestaat omdat ieder bedrijf andere behoeften heeft. Zo wordt bijvoorbeeld een server geselecteerd op basis van applicatie-eisen en groeidoelstellingen zonder dat je betaalt voor apparatuur die je niet gebruikt.

25 miljard apparaten

Maar is het echt noodzakelijk om je ict-omgeving te moderniseren? Onderzoekbureau Gartner voorspelt dat in 2015 4,9 miljard apparaten zijn verbonden met het internet (Internet of Things). Dat is 30 procent meer dan in 2014. In 2020 ligt dit aantal zelfs boven de 25 miljard. Dat zijn duizelingwekkende getallen.

Voor jouw organisatie betekent het dat aan internet gekoppelde apparatuur een grote hoeveelheid data oplevert die je kunt en moet verwerken en benutten. Bestaande ict-omgevingen en apparatuur zijn daar meestal onvoldoende voor uitgerust. Door ict-capaciteit en rekenkracht toe te voegen kan data sneller worden verwerkt en geanalyseerd.

Grootste impact

De ontwikkelingen die de meeste impact hebben op de ict-omgeving zijn volgens een enquête van Barracuda onder 600 Europese ict-beslissers:

  1. Het toenemende gebruik van clouddiensten voor bedrijfskritische functies zoals e-mail en crm (69%)
  2. Een toename van het aantal externe en mobiele verbindingen met bedrijfsnetwerken (62%)
  3. Een algemene groei van het volume en de diversiteit van het netwerkverkeer (58%)

Lees ook:

Of download de gratis whitepaper Stap in 7 stappen over op mobiel werken en laat je inspireren.

Beeld via Flickr