Zakelijke app ontwikkelen? Dit zijn de afwegingen

Wil je een zakelijke app ontwikkelen? Dan kies je tussen een web, native of hybride app. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van die verschillende architecturen?

Van de meeste bedrijfssoftware is ook een mobiele versie beschikbaar die op een tablet of smartphone draait. In veel gevallen voldoen deze standaard apps aan de behoeften van een bedrijf. Maar wanneer de app bijvoorbeeld niet goed aansluit op het bedrijfsproces, ligt de keuze om een eigen applicatie te ontwikkelen voor de hand. Volgens appdienstverlener OutSystems zijn de belangrijkste toepassingen waarvoor bedrijven in 2015 een eigen applicatie ontwikkelen:

  1. Procesautomatisering (formulieren, routing)
  2. Rapportage en analyse
  3. Management dashboards
  4. CRM
  5. Het ondersteunen van samenwerking

Welke vorm kies je als je zelf een app gaat of laat bouwen? Wat houden de verschillende architecturen in? En wat zijn de voor- en nadelen van deze soorten? Een overzicht, samengesteld met hulp van Swigle ontwikkelaar van webapplicaties en mobiele apps.

Web app

Een web app is een mobiele versie van een website die alleen de belangrijkste onderdelen van de desktopversie toont. Indien gewenst kun je aan deze mobiele versie wel extra functionaliteiten toevoegen. De website past zich qua vormgeving automatisch aan de grootte van het scherm aan van het mobiele apparaat.

Voordelen van een web app

Generiek platform inclusief gebruik van sensoren
Een web app wordt beheerd zoals een ‘gewone’ website. Daardoor kun je een generiek platform ontwikkelen voor de verschillende platformen die je als bedrijf in je portfolio hebt. Ander ontwikkelvoordeel van de web app is dat je (beperkt) gebruik kunt maken van specifieke beschikbare sensoren, zoals het herkennen van de locatie (locatietoegang) en reageren op bewegingen van de telefoon (accelerometer).

Weinig bureaucratie en altijd up-to-date
Andere voordelen van de web app zijn van meer praktische aard. Zo is het eenvoudig om de web app altijd van up-to-date informatie te voorzien. En je hoeft nooit te wachten op goedkeuringen of wachttijden, mede doordat je niet afhankelijk bent van de goedkeuring van een Appstore. Live is dus ook echt live.

Lage kosten
Deze voordelen vertalen zich ook in het benodigde budget: de ontwikkelkosten zijn relatief laag.

Nadelen van een web app

Geen eigen appicoon
Doordat de web app geen echte app is, heb je hier dus ook geen distributiekanaal voor. Je kunt dus niet verwijzen naar de appstore om jouw app te downloaden. Dat betekent ook dat je gebruikers geen standaard icoon op hun startscherm krijgen. Ze moeten iedere keer via een mobiele webpagina naar je site navigeren. En dat betekent dus ook dat de gebruiker alleen je app kan benaderen als hij internet heeft.

Niet alle functionaliteiten en programmeertalen
En hoewel je weliswaar een aantal sensoren van het mobiele apparaat kunt inzetten op je web app, kun je niet alleen functionaliteiten van de smartphone of tablet gebruiken. Dat kan een gemiste kans zijn, wanneer je een heel gebruiksvriendelijke of intuïtief bruikbare app wilt creëren. Daarnaast kun je de web app alleen ontwikkelen in HTML, Java script en CSS.

Native app

Een native app kunnen gebruikers downloaden uit de appstore en wordt (deels) op hun tablet of smartphone geïnstalleerd. Met de native app hoef je geen rekening te houden met verschillende webbrowsers, webstandaarden en apparaatsoorten. Dat klinkt ideaal, je app werkt dus op ieder apparaat. Maar bedenk wel dat ieder besturingssysteem een eigen winkel heeft: de App Store voor Apple iOS, Google Play voor Android, Windows Phone Store voor Windows mobile en BlackBerry App World voor BlackBerry OS (RIM). Dat betekent dus extra werk voor jouw bedrijf, want ieder besturingssysteem hanteert andere voorwaarden en ontwerpeisen waardoor je dus voor ieder besturingssysteem een andere app moet ontwikkelen.

Voordelen van een native app

Alle mobiele functionaliteiten beschikbaar
Met een native app profiteer je optimaal van alle functionaliteiten die een mobiel apparaat in huis heeft. Denk aan gps, camera, gyroscoop, NFC, touchscreen, audio en het bestandssysteem. Ook krijg je – indien gewenst – met deze app toegang tot de smartphonebibliotheek waardoor je de media op het apparaat kunt verwerken in je app. Tot slot behoort integratie met andere apps tot de mogelijkheden bij deze app.

Sneller en niet afhankelijk van internet
Andere praktische voordelen van de native app zijn dat het apparaat – en dus je app – sneller werkt. En daarnaast heb je voor deze app geen internetverbinding nodig. Enige uitzondering op dat laatste voordeel is uiteraard wanneer er een update gedownload moet worden.

Nadelen van een native app

Meerdere apps ontwikkelen
Een native app moet je per platform ontwikkelen, omdat ieder platform weer andere ontwikkeleisen hanteert. Wanneer je dus een volledige ‘dekking’ wilt creëren, moet je de App dus voor vier besturingssystemen beschikbaar maken, te weten: Apple iOS, Android, Windows mobile en BlackBerry OS. Daarnaast kun je de pech hebben dat je de techniek van de app moet aanpassen doordat een besturingssysteem een update of wijziging heeft doorgevoerd.

Goedkeuring nodig voor livegang
Ander nadeel is dat een app voor livegang moet worden goedgekeurd door de appstore. En dat geldt voor ieder platform afzonderlijk. Die goedkeuring kan enige tijd in beslag nemen. Daarnaast heb je een developer-account nodig om een app te ‘publiceren’ in de stores van Apple en Google.

Hoge kosten
Doordat je voor ieder besturingssysteem een aparte app moet ontwikkelen, zijn de ontwikkelkosten relatief hoog. Je kunt er uiteraard voor kiezen om de app niet voor alle besturingssystemen te ontwikkelen, maar dat betekent ook dat niet iedereen jouw app kan installeren en gebruiken.

Hybride app

De hybride app is een combinatie van een web app en een native app en heeft het beste van beide werelden als doel. Je download de hybride app uit de appstore. En ook qua vormgeving is de app vergelijkbaar met de native app. Het verschil zit ‘m echter in de achterkant: na het opstarten kom je feitelijk uit bij een browserscherm (ook wel een WebView genoemd). Daardoor kun je één hybride app voor meerdere platformen tegelijk ontwikkelen.

Voordelen van een hybride app

Beste van twee werelden
De hybride app is niet voor niets het populairst. Het biedt immers alle voordelen die de web app én native app ook bieden. Je kunt de app dus aanbieden in de diverse appstores, zonder vier verschillende versies te ontwikkelen. Mede daardoor is de content (en de app zelf) snel en eenvoudig te updaten en onderhouden en kun je flexibel werken.

Kosten zijn behapbaar
De kosten voor een hybride app liggen meestal tussen de kosten van een web app en een native app in. Doordat je met frameworks als Sencha en Cordova in één keer hybride apps voor meerdere platformen tegelijk maakt, dalen niet alleen de kosten en de duur van het ontwikkelen, maar ook de kosten voor onderhoud en uitbreidingen.

Nadelen van een hybride app

Veel technische vaardigheden en weinig grafische apps
Waarom kiest dan niet toch ieder bedrijf voor een hybride app? Vanwege de twee belangrijkste nadelen. allereerst vereist deze app een breder scala van technische vaardigheden om te ontwikkelen en te
ondersteunen. Daarnaast is de hybride app niet geschikt voor zware grafische apps zoals games.

Integratie met andere systemen

Volgens het eerder genoemde onderzoek van OutSystems is de verdeling tussen de architecturen van apps als volgt:

  • 65 procent gebruikt hybride apps
  • 60 procent gebruikt web apps
  • 26 procent gebruikt native apps

Andere interessante uitkomst uit dat onderzoek is dat bedrijven die nieuwe applicaties (laten) ontwikkelen, die apps steeds vaker koppelen met meerdere systemen en databases. De onderzoekers: ‘Voor veel organisaties is het geen uitzondering dat zij een nieuwe applicatie met tien tot vijftien andere applicaties koppelen. Ze doen dit onder meer om functionaliteit van andere (legacy-)systemen te ontsluiten, data te kunnen combineren en als uitbreiding op bijvoorbeeld erp- of crm-systemen.’

Lees ook: