Werkplek inrichten

24 dec, 2019

Gezond werken: 5 alternatieven voor de bureaustoel

Zittend werken is slecht, dat weten we allemaal. Tijd dus om uit de bureaustoel te komen, op kantoor én op een flexwerkplek. Hoe ergonomisch verantwoord werken jouw medewerkers?

4 minuten

Nadelen zittend werken

Mobiel werken vraagt om een nieuwe blik op de traditionele werkplek. Met name kenniswerkers lijken vaak gedoemd om vrijwel de hele werkdag (8 uur lang!) achter hun bureau te zitten. Benieuwd hoe het in de toekomst zal gaan? Lees hier alles over de trends die jouw werk gaan veranderen.

Hoe ongezond is zittend werken eigenlijk? Uit onderzoek van het Arboportaal blijkt dat lang zitten de volgende risico’s meebrengt:

  • Moeilijker bewegen
  • Diabetes (type 2)
  • Depressies
  • Vervroegd overlijden
  • Hart- en vaatziekten
  • Sommige vormen van kanker.

Gelukkig kan het ook anders. Er zijn goede alternatieven voor zittend werken:

1. Staand werken

Een verstelbaar bureau is een ideaal hulpmiddel voor medewerkers die ook staand willen kunnen werken. Uiteraard hoef je niet de hele dag te blijven staan, het gaat juist om de afwisseling met zittend werken.

Voordelen staand werken

Staand werken is gezond! Met deze actieve houding heb je een betere doorbloeding en minder kans op rug- en nekklachten.

Arbowet voorschriften

Zit-Sta bureaus aangeschaft? Dan ben je er nog niet. De Arbowet heeft een aantal voorschriften voor gezond staand werken opgesteld:

  • De werkplek moet zo ingericht zijn dat de werknemer de vrije keuze heeft om het werk staand of zittend uit te voeren.
  • Zorg ervoor dat het meubilair op de werkplek werken in diverse houdingen mogelijk maakt en houd vooral rekening met reikafstanden en voetruimte.
  • Als het werk zittend kan worden uitgevoerd, dan verdient dat de voorkeur. Maar langdurig zitten is ook niet wenselijk. Het beste is zitten en staan af te wisselen.

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

2. Lopend werken

Lopen lijkt een voor de hand liggend alternatief voor de bureaustoel. Toch plannen mensen voor één-op-één-gesprekken, vergaderingen of overdrachten uit gewoonte meestal een zittende bijeenkomst. Voor gesprekken waarbij een laptop niet per se nodig is kan lopen een goed alternatief zijn om de stoel te laten staan.

Wandelend vergaderen

Bij een emotioneler gesprek kan lopen prettiger zijn dan een zittend gesprek.

Het wordt ook steeds populairder om tijdens een vergadering een wandeling te maken. Als je een stukje buiten loopt, haal je meteen een frisse neus. Ideaal om het getal op je stappenteller wat op te krikken.

3. Loungen

Creatieve ideeën nodig binnen je bedrijf? Dan is een comfortabele bank misschien wat je zoekt. Probeer de inrichting van een brainstormruimte ook wat minder standaard te maken. Bijvoorbeeld met andere kleuren dan de huisstijl en mooie planten.

Denk ook eens aan een whiteboard, tekenspullen en een gaming tool om ideeën waar medewerkers al langer mee rondlopen te visualiseren.

4. Bureaufiets / deskbike

Fietsen achter je bureau is ideaal om je werkdag een stukje sportiever te maken. Met een deskbike (bureaufiets in goed Nederlands) in plaats van een bureaustoel, houd je je benen in beweging.

Door te fietsen achter je bureau, komt er meer bloed en dus zuurstof in je hersenen. Hierdoor voel je je een stuk scherper.

5. De ergonomische zitbal

De zitbal is een bijzonder alternatief voor de bureaustoel. Je kunt er vrij op bewegen en wordt gedwongen om rechtop te zitten. Onderuitgezakt zitten gaat namelijk gewoon niet op een zitbal. Je moet jezelf constant in evenwicht houden.

Gezonder zitten

Is zitten toch onvermijdelijk? Zorg dan in elk geval voor verstelbare monitors op flexwerkplekken. Deze kun je omhoog of omlaag zetten, afhankelijk van je lengte. Ook is een goede zithouding in je bureaustoel essentieel.

Tips: goed zitten in een bureaustoel

Werkplek thuis

Werken je medewerkers veel thuis? Dan is het zaak om te zorgen dat ze ook daar gezond achter hun laptop zitten. Vakbond FNV heeft een checklist opgesteld om te controleren of een thuiswerkplek ergonomisch verantwoord is:

  • De stoel: zorg voor steun in je onderrug, bovenbenen en onderarmen.
  • Armleggers: kies voor armleggers met een vlakke steun en stel ze op dezelfde hoogte als het werkblad van het bureau.
  • De tafel: zorg dat de tafel mat is en 80 centimeter diep is. Zo kan de monitor 50 centimeter voor de medewerker staan.
  • Tafelhoogte: zorg ervoor dat de tafel in hoogte verstelbaar is. Als dit niet mogelijk is, moet de tafel 74 tot 76 centimeter hoog zijn. Een te hoge tafel kan worden gecompenseerd met een voetsteun waardoor de bovenbenen niet knellen.
  • De monitor: de monitor staat haaks op het raam om spiegeling te voorkomen. De bovenrand van het scherm is op ooghoogte.
  • Het beeldscherm: de grootte van je beeldscherm is tussen 14 en 21 inch. Bij Windows wordt een groter scherm aanbevolen.

Lees ook:

Neem contact op

Heb je een vraag die (nog) niet in een artikel beantwoord wordt of wil je gericht advies voor jouw organisatie? Vul dan het formulier in en wij brengen jou vrijblijvend in contact met één van onze HP-experts.

Contact
Contact HP

Beeld: Flickr, Lucian Cesca