6 tips voor netwerkbeveiliging bij mobiel werken

Een slecht beveiligd netwerk kan een bedrijf duur komen te staan. 6 slimme tips voor wie is overgestapt op flexibel werken.

Wanneer mobiele apparaten in een bedrijfsnetwerk worden gebruikt, is er nog meer aandacht nodig voor netwerkbeveiliging. Zwakke beveiliging kan namelijk grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, leiden tot verlies van bedrijfsgevoelige informatie en de reputatie van het bedrijf ernstig schaden. Leverancier van online diensten voor het beheer van ict-netwerken LogicNow deelt 6 adviezen om het netwerk te beveiligen.

1. Blijf patchen

Het klinkt simpel; installeer steeds de nieuwste patches en updates voor alle besturingssystemen en software binnen het bedrijf. Voor veel bedrijven lijkt het echter onbegonnen werk om elk minuscuul onderdeel van het alsmaar groeiende IT-netwerk up-to-date te houden. En dan zijn er ook nog mobiele apparaten die binnen het netwerk worden gebruikt en dus continu geüpdatet moeten worden.

#2. Gebruik virus- en firewallbescherming

Een van de grootste oorzaken van dataverlies bij mkb-bedrijven is een aanval door een virus of Trojan. Dat is relatief makkelijk te voorkomen door elk device in het netwerk van een up-to-date virus- en firewall-bescherming te voorzien.

3. Beveilig e-mailopslag

Bedreigingen in e-mails kunnen nog voor het in de mailbox belandt, worden onderschept door goede e-mailbeveiliging en anti-spamsystemen. De meeste e-mailbeveiligingsoplossingen houden schadelijke e-mails buiten de deur en kunnen tevens dienen als veilige e-mailopslagoplossingen die zelfs voldoen aan specifieke wetten en regels.

4. Voer netwerkscans uit

Om te voorkomen dat een bedreiging door de beveiligingsscan heen glipt, scan je op gezette tijden het bedrijfsnetwerk. Neem in deze ronde ook de mobiele apparaten en netwerkapparaten zoals printers mee. In het geval van apparaten en systemen die verbonden zijn met het netwerk, voer je beveiligingschecks uit die gebaseerd zijn op industriestandaarden zoals OVAL (Open Vulnerability and Assessment Language) en SANS Top 20 (SysAdmin, Audit, Network Security).

5. Analyseer gelogde data

Veel bedrijven hebben niet in de gaten dat ze het slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit. Het kan daarom effectief zijn om gelogde data en events realtime te monitoren. Daarnaast is het van essentieel belang dat deze gegevens worden geanalyseerd zodat men kan zien of er verdachte activiteiten of lekken zijn, zodat er direct maatregelen genomen kunnen worden zodra dit nodig is. Hierbij gaat het om maatregelen zoals  monitoringbeleid, toegangscontrole en specifieke activiteiten en applicaties (bijvoorbeeld IDS, IPS of firewalls) die belangrijk zijn voor de beveiliging van het netwerk.

6. Beheer mobiele apparaten

BYOD kan een gevaar zijn voor de veiligheid van een bedrijfsnetwerk, met name als er geen goed beleid aanwezig is. Doordat werknemers hun eigen mobiele apparaten meenemen, is het onmogelijk voor IT-managers om veiligheid te garanderen. Een beheertool voor mobiele apparaten moet daarom een integraal onderdeel zijn van een ondersteunende IT-oplossing.

Lees ook:

 

Beeld: Flickr, Norlando Pobre