Hoe ga je om met de veiligheidsuitdaging van Generatie Y?

Dankzij haar vanzelfsprekende omgang met technologie krijgt Generatie Y vaak een voortrekkersrol bij IT-innovaties. Uit onderzoek blijkt echter dat juist deze groep een lakse houding heeft als het aankomt op security issues. Hoe ga je om met de veiligheidsuitdaging van deze generatie?

Juist de vanzelfsprekende wijze waarop Generatie Y omgaat met nieuwe technologie blijkt een belangrijke Achilleshiel te zijn voor de beveiliging van het bedrijfsnetwerk en de virtuele werkplekken. Dat concludeert online veiligheidsexpert ESET na onderzoek naar de houding en werkwijze van deze ‘tech savvy’ generatie. Diezelfde vanzelfsprekendheid leidt in veel gevallen namelijk tot een zeer beperkt bewustzijn van de mogelijke dreigingen die het internet herbergt.

Niet op hoogte van veiligheidsbeleid

Generatie Y heeft veelal een nonchalante houding ten opzichte van de veiligheidsvoorschriften en regels, waardoor er een sterk vergroot risico is op cyberaanvallen, virusbesmettingen en datalekken, constateert ESET. Volgens de online veiligheidsexpert was maar liefst 83 procent van de ondervraagde medewerkers tussen de 18 en 30 jaar niet (goed) op de hoogte van het IT veiligheidsbeleid van hun werkgever. Ruim de helft van hen plaatste de verantwoordelijkheid voor een veilige online omgeving uitsluitend bij de werkgever.

Geen waardevolle informatie te stelen

Een zorgwekkende ontwikkeling, aldus ESET, zeker omdat juist deze generatie opmerkelijk naïef is als het aankomt op de waarde en gevoeligheid van data. Bijna 20 procent gelooft namelijk dat een hacker niets waardevols zou kunnen ontvreemden als hij zichzelf toegang tot het netwerk zou kunnen verschaffen. En meer dan de helft begrijpt niet dat de gestolen informatie zou kunnen worden ingezet om hun werkgever te beschadigen. Ruim een derde zegt daar desgevraagd ook niet verder over na te willen denken.

Veiligheidsdreiging serieus nemen

‘Deze jonge professionals zijn buitengewoon handig als het aankomt op hun eigen merk’, concludeert Mark James, Technical Director van ESET UK. ‘Ze haken vaak snel in op nieuwe technologische mogelijkheden en passen dit snel in hun persoonlijke leven in, onder meer om persoonlijke data te delen. Helaas kunnen ze diezelfde ‘handigheid’ vaak niet opbrengen als het gaat om belangrijke veiligheidsissues. Dat betekent dat de IT-afdeling specifiek moet inzoomen op de wellicht onvermoede veiligheidsdreiging die deze generatie met zich meebrengt op de werkvloer en in de virtuele werkomgeving.’

Herhaalde problemen met virussen

De bevindingen van ESET sluiten aan bij eerdere onderzoeken naar het (ontbrekende) veiligheidsbewustzijn van Generatie Y. Zo constateerde softwareproducent Check Point bijvoorbeeld al dat slechts 31 procent van de ondervraagden in deze generatie aan security denkt als zij belangrijke wijzigingen op hun computers en mobiele devices doorvoeren. Dit ondanks het feit dat ruim de helft van alle respondenten aangaf herhaalde problemen met virussen of andere veiligheidsrisico’s op hun devices te hebben ervaren.

Belang van regelmatig software updaten

Om dat risico te ondervangen produceerde Check Point een lijst met tien belangrijke veiligheidstips specifiek gericht op Generatie Y. Belangrijkste tip is om weer even helemaal terug te gaan naar de basisbeginselen. Veel jongeren zijn zich er bijvoorbeeld totaal niet van bewust hoe belangrijk het is om regelmatig de operating systems en andere software van hun devices te updaten. Het simpelweg wijzen van medewerkers op de wenselijkheid daarvan levert snel een grote veiligheidsverbetering op.

Gamers schakelen beveiliging uit

Verder staat Generatie Y ook bekend om zijn voorliefde voor online gaming. Een snelle internetverbinding is daarbij van essentieel belang. Om dat mogelijk te maken schakelen veel gamers hun beveiligingssoftware volledig uit. Een grote vergissing, aangezien games regelmatig worden gebruikt om schadelijke virussen op de computer van de speler te laden. Bovendien zijn veel beveiligingsprogramma’s en firewalls ook voorzien van een game-mode, die hoge snelheden en uitsluiting van onderbrekingen tegen een optimale beveiliging garandeert.

Downloaden bron van problemen

De voorgaande waarschuwing geldt onverkort ook voor het downloaden en delen van videobeelden. Generatie Y is met afstand de grootste videoconsument van alle generaties. Het downloaden van video’s is echter bij uitstek een bezigheid die de deuren wagenwijd openzet voor hackers en hun kwaadaardige programma’s. Hetzelfde geldt ook voor het downloaden van software via P2P-sites. Haal deze content daarom altijd van betrouwbare bronnen op.

Social engineering levert misplaatst vertrouwen op

Als laatste tip noemen we hier nog de kwetsbaarheid van Generatie Y dankzij het delen van een grote hoeveelheid persoonlijke informatie via de diverse sociale media. Cybercriminelen gebruiken deze op een dienblad aangereikte informatie regelmatig om gaten in de online beveiliging te vinden of forceren. Via het zogenaamde ‘social engineering’ kunnen ze op veel verschillende manieren communicatie opstarten over zaken die dicht bij de medewerker staan en daardoor uit onverdachte bron lijken te komen. Dat misplaatste vertrouwen kan vervolgens gewetenloos worden uitgebuit.

Lees ook: