Hoe HNW en IoT impact hebben op de zorgsector

Zorginstellingen stappen steeds meer in het nieuwe werken. Zo bekijken verplegers de dagplanning op hun smartphone en gebruiken chirurgen een tablet in de operatiekamer. Mobiel werken kan de zorg efficiënter en goedkoper maken, maar biedt ook uitdagingen. HNW in de zorgsector: wat zijn de voordelen en welke risico’s zijn er?

Mobiel werken beperkt zich niet tot de kantooromgeving van kenniswerkers. Ook in de zorg willen professionals mobiel werken. Door de ontwikkeling van Internet of Things (IoT), waarbij apparatuur via een internetverbinding gekoppeld is, zijn allerlei mogelijkheden ontstaan voor zorg op afstand. Daarmee kan zorg vaak beter worden afgestemd op de behoefte van de patiënt. Die hoeft voor een eenvoudige controle zoals het meten van bloeddruk niet naar het ziekenhuis of de huisarts, maar kan het thuis zelf opmeten. Via een beveiligde internetverbinding komt de uitslag bij de arts terecht. Ook kunnen patiënten steeds vaker via beveiligde webportals hun medische gegevens inzien of afspraken maken.

Efficiënt patiëntendossier

Ook in de zorg is de tablet in opkomst. Artsen aan het bed registreren steeds vaker via tablets de patiëntinformatie. Die gegevens over bijvoorbeeld medicijngebruik, meetwaarden en behandeling worden direct verwerkt in het elektronisch patiëntendossier waarmee de tablet in verbinding staat.Daarmee voorkom je een dubbele administratie. Artsen hoeven immers niet meer eerst gegevens in een map te noteren en vervolgens via een pc in het digitale dossier over te typen.

Tablet op de operatietafel

Maar de inzet van de tablet gaat verder. Ook in de operatiekamer worden steeds vaker tablets gebruikt. Bijvoorbeeld om 3D-animaties te bekijken van verschillende samengevoegde ct-scans. Zo kan een chirurg op het scherm van de tablet zien hoe hij een operatie het beste kan uitvoeren zonder eerst weefsel te verplaatsen of te opereren.

Steriele tablets

Vaak zijn tablets die gebruikt worden in de zorg aangepast aan die omgeving. Zo heeft HP bijvoorbeeld een tablet voor ziekenhuizen ontwikkeld waarvan de behuizing van materiaal is dat eenvoudig steriel kan worden gemaakt. Ook beschikt het apparaat over een barcode-scanner waarmee verplegers de streepjescode van medicijnen kunnen scannen. Dat moet fouten met het toedienen van medicatie voorkomen.

Wearables

De inzet van draagbare apparatuur, zogenoemde wearables, zorgt ook voor nieuwe toepassingen. Het gaat om apparaten die op het lichaam worden gedragen zoals een polsband voor de meting van de hartslag of kleine apparatuur die tijdelijk wordt ingeslikt of geïmplanteerd. Die apparatuur is steeds vaker verbonden aan een netwerk en biedt artsen en verpleegkundigen realtime inzicht. Doktoren kunnen bijvoorbeeld ingrijpen voordat een hartaanval plaatsvindt doordat het signalen van een aanstaande aanval herkent en meldt.

Voordelen en risico’s

Ict-leverancier Intel voerde onlangs uitgebreid onderzoek uit naar de inzet van IoT in de gezondheidszorg en zette de voordelen en risico’s op een rij.

Voordelen

  • Draagbare apparatuur kan artsen waarschuwen voordat complicaties zich voordoen
  • Apparatuur zoals insulinepompen kan op afstand worden gemonitord en bijgesteld
  • Door toepassingen zoals video-consults en cardio-monitoring op afstand kunnen patiënten herstellen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Risico’s

  • Netwerkproblemen of falende apparatuur kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt.
  • Patiëntgegevens die zonder encryptie via draadloze netwerken worden verzonden, kunnen in handen komen van cybercriminelen.
  • Apparatuur die met het netwerk of internet verbonden is, kan vaak op afstand beheerd worden. Als instellingen op afstand beheerd worden, kunnen ze ook op afstand overgenomen worden door cybercriminelen. Het is dus belangrijk om het beheer goed te beveiligen.

Innovatie in de zorg bevorderen

Om de beveiligingsrisico’s terug te dringen en de innovatie rondom IoT in de zorg te bevorderen, moeten er een aantal dingen gebeuren. Belangrijkste is om de beveiliging van begin af aan in te bouwen in de medische apparatuur en in de netwerken waarmee de apparaten worden verbonden. Achteraf de beveiliging optimaliseren, werkt nooit zo goed als vooraf inbouwen.

Daarnaast zouden bedrijven en organisaties beter met elkaar samen moeten werken, zowel overheidsbedrijven als commerciële bedrijven moeten hun best practices omtrent beveiliging van apparaten en netwerkverbindingen met elkaar delen. Alleen zo kunnen ze cybercriminelen en andere gevaren voor blijven.

Innovatie stimuleren kan door het huidige systeem van regelgeving en certificering voor het goedkeuren van medische apparatuur verder te ontwikkelen. Ander belangrijk aspect voor innovatie in de zorg is de consument. Zij moeten een onafhankelijke stem krijgen in het innovatieproces, zodat ook patiënten en hun families gehoord worden. Deze inspraak zorgt voor een goede balans tussen effectiviteit, gebruiksgemak en veiligheid wanneer een apparaat wordt ingezet voor medische doeleinden of wordt gebruikt door consumenten.

Lees ook

 

Beeld via Flickr.