7 security-oplossingen die het verschil maken

Hoewel het aantal Nederlandse slachtoffers van cybercrime het afgelopen jaar licht daalde, is dat nog geen reden om slingers op te hangen. Cyberaanvallen worden steeds gerichter en veroorzaken steeds meer schade. Met deze security-oplossingen wapen je je daartegen.

Cybercrime is een miljardenbusiness. Zowel bedrijven als overheden hebben in toenemende mate te maken met zogenoemde ransomware-aanvallen. Die kunnen plaatsvinden omdat medewerkers op malafide bijlagen in e-mails klikken of zonder nadenken een rondslingerende usb-stick in hun pc steken. Ransomware versleutelt de computer en eist vervolgens losgeld – vaak in een lastig te traceren valuta als Bitcoin – om weer toegang tot het apparaat te krijgen.

In veel gevallen is het betalen van losgeld geen garantie dat de gebruiker weer toegang tot zijn device krijgt. De Nationale Politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab riepen daarom de site No More Ransom in het leven om slachtoffers te helpen en te waarschuwen voor de gevaren van ransomware.

Back-ups, antivirussoftware, het installeren van firmware-updates en bewustwording zijn belangrijke voorzorgsmaatregelen om de kans dat een cyberaanval plaatsvindt, te beperken.

Goede beveiliging begint bij de basis

Misschien nog wel het belangrijkst is het om een computer te gebruiken die in de basis veilig is. Zeker als je regelmatig met gevoelige data werkt en veel onderweg bent. Beveiliging begint bij de BIOS, de set basisinstructies voor de eerste communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware.

Malware richt zich steeds vaker op de BIOS, aangezien een succesvolle infectie ongemerkt kan plaatsvinden en niet is stoppen door een antivirusprogramma of herinstallatie van het besturingssysteem. Een techniek als HP Sure Start Gen3 kan een aanval herkennen en indien nodig de BIOS herstellen.

Overschat een sterk wachtwoord niet

Hoewel de meeste gebruikers het belang van sterke wachtwoorden erkennen, wordt er toch nog vaak laconiek mee omgegaan. Het gebruik van wachtwoorden is bovendien niet waterdicht, zeker als ze worden hergebruikt voor andere accounts.

Met security-oplossingen als Multi-Factor Authentication is een computer veel lastiger te kraken, omdat gebruik wordt gemaakt van een combinatie van inlogmethoden. Naast een wachtwoord is ook de vingerafdruk van de gebruiker nodig om toegang tot het device te krijgen.

Databescherming

Een derde security-oplossing die misbruik voorkomt en standaard aanwezig is op de nieuwste generatie HP Elite-computers is Work Wise. Met deze functie wordt een computer automatisch vergrendeld wanneer de gebruiker wegloopt om bijvoorbeeld een kop koffie te halen. Probeert iemand in de tussentijd onrechtmatig toegang tot het apparaat te krijgen, dan ontvangt de eigenaar een melding op zijn smartphone.

Systeembeheerders kunnen op hun beurt met HP EOL voorkomen dat gevoelige bedrijfsdata (on)bewust een pc verlaat. Zo kan toegang tot de usb-poorten, speakers, microfoon en webcam worden ontzegd of juist voor een korte periode worden verleend.

Daarnaast stelt de HP Manageability Integration Kit (MIK) ze in staat om voor een groot aantal computers eenvoudig de beveiligingsinstellingen te managen en updates uit te voeren, zonder dat ze fysiek bij de devices aanwezig hoeven te zijn.

Malware-aanvallen beperken

Het gros van alle beveiligingsexperts is het erover eens dat veel malware-aanvallen gebeuren omdat slachtoffers onveilige browsers gebruiken. Eén klik op de verkeerde link kan zorgen dat een computer onbruikbaar wordt en gevoelige data uitlekt.

Met HP Sure Click wordt elke keer dat een gebruiker een website bezoekt een geïsoleerde hardware-based surfsessie gecreëerd. Zo blijft een malafide website beperkt tot een tabblad dat gemakkelijk is weg te klikken en geen invloed heeft op andere tabbladen of het systeem zelf.

Voorkom live pottenkijkers

Wie geregeld op openbare plekken werkt, heeft tot slot baat bij security-oplossingen die visuele hackers buiten de deur houden. Een kwaadwillende die over iemands rug meekijkt, kan relatief gemakkelijk inloggegevens of andere gevoelige data buitmaken. Om dat te voorkomen, wordt het gebruik van schermfilters geadviseerd. Dat is een stuk folie dat je over je display plakt en wat het van de zijkant slecht zichtbaar maakt.

Een nadeel van een schermfilter is dat het na gebruik vrij moeilijk is te verwijderen. Met Sure View heeft HP het privacyfilter in het scherm zelf geïntegreerd. Je activeert het met een druk op de knop. Kijk je vanuit een hoek (bijvoorbeeld over iemands schouder) naar een laptopscherm met Sure View, dan zie je een donkere waas.

Lees ook: