Betere laptopbeveiliging voor je medewerkers (zonder extra kosten)

Op zoek naar slimme oplossingen voor de security van een zakelijke laptop? Beveiliging is voor veel bedrijven een belangrijk aandachtspunt. Zo haal je het meeste uit de security van een HP-laptop, zonder extra software te hoeven aanschaffen.

Laptopbeveiliging door betere wachtwoorden

Laptop beveiliging is niet alleen een taak van de IT-afdeling. De gebruikers zelf kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren. Wist je dat datalekken voornamelijk komen doordat medewerkers slordig omspringen met wachtwoorden?

Veel mensen gebruiken dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts. Hierdoor kunnen hackers makkelijker toegang krijgen tot grote hoeveelheden informatie. Een uitkomst is een digitale kluis voor je wachtwoorden, zoals Lastpass.

Gebruik ook zoveel mogelijk two factor authentication (2FA). Hierbij moet je naast het invoeren van een wachtwoord nog een tweede stap doorlopen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een code via je telefoon of gebruikt je vingerafdruk.

Ingebouwde laptopbeveiliging

Wist je dat slechts 10% van de features van de gemiddelde HP-laptop wordt gebruikt? Zonde! Terrence Pellikaan, Technical Presales Consultant van HP, vermoedt dat gebruikers de software verwijderen omdat het er ingewikkeld uitziet. Of omdat ze gewend zijn om er zelf Windows op te installeren.

‘Laptops worden vrij leeg opgeleverd: Windows, drivers en security. Vanuit Windows heb je al Windows Defender, maar HP biedt een hele security suite. Toch zijn er klanten die deze beveiligingsprogramma’s niet zo goed begrijpen en daarom verwijderen.”

Houd malware buiten de deur

Zakelijke laptops van HP beschikken over veel verschillende oplossingen voor laptopbeveiliging. HP Wolf Security for business (voorheen bekend als HP Sure Start) herkent malware instinctief doordat het gebruikmaakt van deep learning-algoritmen en geavanceerde neural network technology.

Rommelt er schadelijke software aan je BIOS? Dan start HP Wolf Security for business (voorheen bekend als HP Sure Start) je laptop opnieuw op en wordt een schone versie van de BIOS geladen. Pellikaan vertelt: ‘HP Notifications  geeft een melding wanneer iemand de BIOS probeert aan te passen. Heb je deze toepassing niet (meer)? Dan ben je nog steeds beveiligd met HP Wolf Security for business (voorheen bekend als Sure Start). Je hebt dan alleen niet door dat er malware actief was op je systeem.’

HP Wolf Security for business (voorheen bekend als SureSense) is een nuttige oplossing van HP als het gaat om laptopbeveiliging. Het kijkt naar het gedrag van applicaties en kan zo onbekende virussen detecteren.

Veilig surfen op internet

Medewerkers kunnen zonder dat ze het door hebben per ongeluk op malafide websites belanden. Soms worden doorgaans betrouwbare websites zelfs gehackt. Via deze weg liggen ransomware en phishing op de loer.

Natuurlijk kun je niet over de schouders van alle medewerkers meekijken, daarom is HP Wolf Pro Security (voorheen bekend als  HP Sure Click) in het leven geroepen. Dit is een aanvulling op de internetbrowser die alle websites die de gebruiker wil bezoeken inspecteert en in een eigen container plaatst.

Is er sprake van een ‘foute’ website? Dan blijft schadelijke software in die container en blijven andere onderdelen van de laptop buiten schot. Als het tabblad gesloten wordt, is de dreiging direct weg.

HP Wolf Pro Security

Waar bovenstaande oplossingen automatisch aanstaan op een nieuwe notebook, staat HP Wolf Pro Security (voorheen bekend als HP Sure Run en Sure Recover) dat niet. Het zorgt ervoor dat je belangrijke beveiligingsvoorzieningen blijven werken in geval van een aanval. De aanvaller kan niets wijzigen in de beveiligingsinstellingen van de laptop. Beveiliging van het hoogste niveau.

HP Wolf Pro Security (voorheen bekend als HP Sure Recover) zorgt ervoor dat het besturingssysteem snel automatisch hersteld wordt. Je hebt alleen een netwerkverbinding nodig. Hierdoor heb je bijna geen last van downtime en kun je snel weer verder.

Updates installeren

Je kunt nog zulke goede beveiligingsoplossingen gebruiken voor een zakelijke laptop, beveiliging komt niet van de grond als er niet geüpdatet wordt. Medewerkers vinden het misschien te veel gedoe, of blijven updates uitstellen omdat ze net lekker aan het werk zijn.

Daarom is voorlichting van groot belang. Zorg ervoor dat medewerkers zich bewuster worden van hun rol. Sommige antivirussoftware herkent bijvoorbeeld geen nieuwe virussen als het niet geüpdatet is. Dit zorgt voor een onnodige dreiging.

Lees verder: