Hoe veilig is jouw wachtwoord?

De meeste Nederlanders gebruiken zwakke wachtwoorden of één wachtwoord voor verschillende online diensten. Dat is erg risicovol. Hoe kies je een veilig wachtwoordbeleid?

Onveilig wachtwoordbeleid

LinkedIn, Yahoo, en enkele datingsites: al deze sites kwamen afgelopen jaar in het nieuws doordat de accountgegevens van hun sitebezoekers op straat kwamen te liggen. Honderden miljoenen inloggegevens lagen daardoor binnen handbereik voor cybercriminelen.

Na iedere hack waarbij de wachtwoorden op straat kwamen te liggen, werd opgeroepen je wachtwoordbeleid aan te passen. Daar wordt echter nauwelijks gehoor aan gegeven.

Risicovolle wachtwoorden

Het gebruik van zwakke wachtwoorden of één wachtwoord voor verschillende diensten brengt veel risico’s met zich mee. Toch is dat wat de meeste Nederlanders doen, zo blijkt uit het onderzoek van Tweakers, door DirectResearch uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders.

Volgens dat onderzoek gebruiken momenteel 3 op de 5 Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten en rouleren bijna 2 op de 5 Nederlanders in totaal 1 tot 4 wachtwoorden op internet.

Zorgen maken

Opvallend is dat de helft van de Nederlanders zich wel zorgen maakt over de kans dat zijn of haar persoonlijke pagina van een online dienst wordt gehackt. Ze zijn er dus wel mee bezig.

Maar waarom kiezen ze dan niet voor een sterker wachtwoordbeleid? De reden ligt voor de hand: 70 procent ervaart het als onmogelijk om voor elke dienst een ander wachtwoord te verzinnen en vervolgens ook te onthouden.

Wachtwoorden onthouden

Hoe voer je dan wel een veilig wachtwoordbeleid? Op de website wachtwoordbewust.nl vind je tips, do’s en don’ts over wat een wachtwoord sterk maakt. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:

#1. Wachtwoord bedenken

Wil je zelf voor iedere site een veilig wachtwoord bedenken? Neem dan de volgende vuistregels in acht:

  • Gebruik minimaal 8 tekens
  • Laat je wachtwoord nooit uit 1 woord bestaan
  • Gebruik ook cijfers, maar nooit geboortedata, adressen of andere makkelijk te raden cijfercombinaties
  • Gebruik een woord en cijfercombinatie die alleen jij kent (dus naam en leeftijd van je kind is niet handig)
  • Maak eventueel wachtwoordzinnen die verwijzen naar de dienst waar die bij hoort zodat het makkelijker te onthouden is
  • Bedenk dat een zin van 12 karakters met kleine letters lastiger te kraken is dan een wachtwoord van 8 karakters met leestekens en cijfers.

#2. Wachtwoord bewaren

Heb je een veilig wachtwoord bedacht? Ga er dan bedachtzaam mee om. Dat wil zeggen, schrijf het niet op een post-it of in een document op je computer met de naam ‘wachtwoorden’ en sla je wachtwoorden ook niet op in de internetbrowser.

#3. Slimme beveiligingsvragen

Vaak krijg je de optie een beveiligingsvraag op te geven voor als je je wachtwoord vergeten bent. Valkuil is hier een makkelijke vraag te kiezen waarop andere mensen ook het antwoord weten (of snel via Google kunnen achterhalen, zoals de meisjesnaam van je moeder).

#4. Wachtwoordhulpen

Geen zin om voor iedere site een ander wachtwoord te bedenken en te onthouden? Dan kun je een wachtwoordhulp gebruiken. Deze genereert wachtwoorden en onthoudt deze voor je. Hoef je alleen nog het wachtwoord van de wachtwoordhulp te onthouden. Veilige tools hiervoor zijn onder andere: 1Password, Dashlane en Lastpass.