Er zijn veel verschillende soorten antivirussoftware op de markt. Grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe ontdek je dan welk variant voor jouw organisatie het meest geschikt is?
Hoewel security steeds vaker al wordt ingebouwd in de hardware, is goede antivirussoftware geen overbodige luxe. Hiermee worden virussen actief opgespoord en verwijderd.
Antivirussoftware kiezen op basis van beveiligingsniveau
De laptops van je medewerkers nog beter beveiligen? Zo doe je dat.
Niet alle antivirussoftware beveiligt even goed. Omdat het lastig is om zelf losse softwarepakketten met elkaar te vergelijken, kun je hiervoor terecht bij AV Comparatives en AV Test.
Deze onafhankelijke testorganisaties geven elk antivirus-oplossing een score. Hoe hoger de score, des te beter de software beveiligt tegen virussen.
Verschillende generaties antivirussoftware
Die verschillen komen met name door de manier waarop de software virussen detecteert. Je kunt antivirussoftware hierin indelen in drie verschillende generaties:
- Traditionele antivirussoftware
Deze software is gebaseerd op virusdefinities. Dit wil zeggen dat de software alleen zoekt naar virussen die het al kent. Daarom moet je deze variant geregeld updaten. - Moderne antivirussoftware
Hoewel moderne antivirussoftware ook werkt met virusdefinities, wordt er ook gebruik gemaakt van machine learning. Wanneer een virus dat niet in de lijst staat zich verdacht gedraagt, gaan de alarmbellen ook rinkelen. - Next gen antivirussoftware
Deze software is gebaseerd op artificiële intelligentie (AI). Een voorbeeld van een Next gen antivirus-oplossing vind je bij HP. HP Pro security edition, HP Proactive Security en Sure Click Enterprise kunnen bliksemsnel malware detecteren door gedrag en patronen te herkennen. Het is hierbij niet nodig om regelmatig te updaten.
8 securitytips voor het nieuwe werken
Het zakelijk gebruik van privé-devices is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Gunstig voor de productiviteit, flexibiliteit en bereikbaarheid van medewerkers, maar tegelijkertijd een groot security-risico. Hoe je hier slim mee omgaat, lees je in deze gratis whitepaper.
Kiezen op basis van het serviceniveau
Bij het kiezen van een antivirus-oplossing kun je ook kijken naar de hoeveelheid service die je krijgt. Denk hierbij aan vragen als:
- Kun je de supportafdeling 24/7 bereiken? Via welke kanalen?
- In hoeverre wordt meegedacht over de problemen die je eventueel ervaart?
- In welke taal is de support beschikbaar?
- Ontvang je regelmatig rapportages?
Sommige antivirus-oplossingen bieden een handig dashboard. Zo kun je met de HP Pro security edition gebruikmaken van een dashboard met een supportfunctie, een lijst met gedetecteerde gevaren en informatie over de status van je security suite.
HP Proactive security gaat zelfs nog verder. Wanneer er beveiligingsrisico’s worden gevonden, worden deze door HP proactief geïsoleerd en verwijderd. Ook hoef je geen eigen security operation center op te zetten. Je krijgt een onboarding-programma en er wordt vooraf een analyse gemaakt van je huidige omgeving.
Functionaliteiten van antivirussoftware
Tegenwoordig hebben veel antivirus-oplossingen extra functionaliteiten. Vaak geldt: hoe meer functionaliteiten, des te hoger de prijs. Kijk dus kritisch of deze functies wel relevant zijn voor jouw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan:
- E-mailbeveiliging
- Ingebouwde VPN
- Datavernietiger
- Backup van bestanden
- Multi-device bescherming
Zo beschikken de nieuwe antivirus-oplossingen van HP bijvoorbeeld over HP Sure Click Pro. Hiermee kan de eindgebruiker bestanden en tabbladen in de browser veilig openen en bewerken. Wanneer er toch malware inzit, isoleert de software deze direct.
Meer weten? Lees het artikel ‘waaruit bestaan de nieuwe antivirus-oplossingen van HP?
Lees ook:
- Is aparte antivirussoftware altijd nodig?
- Zakelijke laptops van je medewerkers beveiligen: zo doe je dat
- De securitytip van Tom van der Zwet
Veilig mobiel werken (gratis whitepaper)
Hoe ga je als organisatie om met de risico’s die mobiel werken met zich meebrengen? Deze 8 tips helpen je mobiel werken beheersbaar én veilig te krijgen en te houden.