Onhandige medewerkers? Beperk de risico’s bij mobiel werken

Hoewel niemand opzettelijk zijn (zakelijke) device kapot maakt, zit een ongeluk in een klein hoekje. Zeker als je onhandige medewerkers hebt. Een smartphone glipt uit handen en valt kapot of de koffie wordt omgestoten over de laptop. Wat zijn de gevolgen als het misgaat en hoe kun je de schade beperken?

Werk je veel met mobiele devices, dan is de kans groot dat het een keer misgaat. Ook als je geen onhandige medewerkers hebt, gebeuren er ongelukjes. Daarom is het belangrijk te kijken naar oplossingen die de risico’s verkleinen.

Die oplossingen hoeven vaak helemaal niet zo ingewikkeld of duur te zijn. Het is vooral belangrijk vooraf goed na te denken waar behoefte aan is en een en ander goed te regelen.

Smartphone beschermen

Zo is het risico dat een smartphone na een val onbruikbaar wordt en moet worden vervangen, te beperken door een hoesje te gebruiken. Voor vrijwel elke smartphone is wel een stevige case beschikbaar die de valbestendigheid verbetert. Kosten? Een paar tientjes tot 80 euro voor de stevigste exemplaren.

Lifeproof is een populair merk dat duurzame hoesjes maakt voor uiteenlopende merken. De fabrikant biedt cases die zowel val- als waterbestendigheid toevoegen. Ideaal voor onhandige (of avontuurlijke) medewerkers. Op de bouwplaats verdient het de voorkeur om als bedrijf te investeren in zogenoemde toughphones, die ook zonder hoesje bestand zijn tegen de elementen.

Laptop voor onhandige medewerkers

Hoewel steeds meer smartphones ‘uit de doos’ stof- en waterbestendig zijn, geldt dat niet voor laptops. Ook voor zakelijke laptops is het daarom aan te raden gebruik te maken van cases of medewerkers in ieder geval een stevige laptoptas te geven.

De meeste laptops zullen een val van meer dan één meter hoogte echter niet overleven. Met als gevolg dat ze vroegtijdig moeten worden vervangen. Voor de meer onhandige medewerkers en/of risicovolle werkzaamheden zijn er daarom ook ‘toughlaptops’.

Zoals de HP ZBook x360 Studio G5. Deze stevige convertible is getest op militaire standaarden (MIL-STD-810G) en is – in tegenstelling tot de meeste laptops – bestand tegen vallen en schokken. Een ZBook x360 Studio G5 die per ongeluk uit een tas of van een bureau valt, hoeft daardoor niet meteen vervangen te worden.

Ongelukken voorkomen

Verder kan het helpen om op kantoor afspraken te maken over eten en drinken achter het bureau. Veel problemen voorkom je door dit beperkt te houden tot de kantine en koffiecorner.

Is het niet mogelijk koffie van het bureau te verbannen, overweeg dan het gebruik van docks en randapparatuur (externe muis, toetsenbord en scherm). Dat verkleint de kans dat een koffiebeker naast een laptop staat en schade veroorzaakt als hij wordt omgestoten.

Aansprakelijkheid regelen

Gaat een device kapot? Afhankelijk van de bruikleenovereenkomst zal de medewerker of het bedrijf voor de kosten moeten opdraaien. Leg die aansprakelijkheid vast op papier, zodat duidelijk is wie verantwoordelijk is voor schade tijdens en buiten werktijden om.

Er zijn diverse mogelijkheden om zakelijke laptops (en ook smartphones en tablets) te verzekeren. Vaak kan dat tot een jaar na aanschaf, en zowel voor val- en waterschade als diefstal.

De kosten hangen af van de waarde van het device, de hoogte van het eigen risico en hoe uitgebreid de verzekering is. Reken op 15 tot 20 euro per maand voor een device met een waarde van 900 euro. Hoe meer devices gelijktijdig worden verzekerd, des te lager de gemiddelde kosten.