Printer beveiliging: de blinde vlek van menig IT’er

Natuurlijk heb je de beveiliging van de pc’s, servers en databases binnen je bedrijf keurig op orde, maar hoe zit dat met de printers? Via deze zwakke plek kunnen kwaadwillenden grote schade toebrengen aan je organisatie. Lees hier alles wat je moet weten over printer beveiliging. 

Welke security-dreigingen zijn er voor printers?

Tegenwoordig zijn printers onder de motorkap eigenlijk volwaardige pc’s. Zo hebben ze allebei toegang tot het netwerk, e-mail en internet. Ook beschikken printers over een harde schijf en software. Omdat ze zo lijken op pc’s, moeten ze ook op een vergelijkbare manier beveiligd worden.

Printers kunnen namelijk een brug vormen naar andere devices, databases en informatiesystemen binnen het netwerk. Via deze weg kunnen hackers zichzelf toegang verschaffen tot de rest van het bedrijf. Dit gevaar wordt vaak onderschat.

Beveilig je gevoelige documenten

Naast de beveiliging van de printer zelf, is het belangrijk om focus te hebben op de beveiliging van documenten die door de printer verwerkt worden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat onbekenden toegang krijgen tot gevoelige data

Wist je dat medewerkers binnen je organisatie ook al een grote bedreiging kunnen vormen? Denk bijvoorbeeld aan ontevreden collega’s of mensen die net ontslagen zijn. Zij kunnen moedwillig gevoelige data lekken, waardoor het risico ontstaat dat je informatie op straat komt te liggen.

Een goed beveiligde printer

Er zijn veel verschillende printers op de markt die zich in meer of mindere mate concentreren op security. Veel merken focussen alleen op print, HP specialiseert zich naast print ook in het bouwen van beveiligde pc’s.

Hierdoor kunnen lessen uit de computing-tak direct worden meegenomen in het beveiligen van printers. De beveiliging van HP printers bestaat uit de volgende vier features:

  1. HP Wolf Security for business (voorheen bekend als Sure Start BIOS)
    Deze toepassing controleert de integriteit van de BIOS bij het opstarten. Wanneer blijkt dat er iets mis is, wordt een gouden kopie geladen. Sure Start wordt ook toegepast bij het beveiligen van pc’s.
  2. HP Wolf Security for business (voorheen bekend als Secure White Listing)
    De printer laadt alleen door HP gesigneerde firmware, zo wordt voorkomen dat hackers een aangepaste versie kunnen laden in de printer.
  3. HP Wolf Security for business (voorheen bekend als Run-time Intrusion Detection)
    Deze feature controleert de printer constant op kwaadaardige aanvallen.
  4. HP Wolf Security for business (voorheen bekend als Connection inspector)
    Deze laatste toepassing controleert alle uitgaande connecties van de printer, denk hierbij bijvoorbeeld aan een malwarevirus die opdrachten ophaalt van een externe server.

HP Wolf Pro Security (voorheen bekend als JetAdvantage Security Manager)

De HP Wolf Pro Security (voorheen bekend als JetAdvantage Security Manager) helpt jou als IT’er om de beveiliging van de printers binnen je organisatie te beheren. Zo kun je er als IT-afdeling voor zorgen dat de beveiligingsinstellingen van alle printers worden ingesteld volgens hetzelfde beleid. Dit beleid kun je zelf schrijven, of je maakt gebruik van templates van HP.

Wanneer de instellingen van een printer niet meer kloppen, wordt dit automatisch hersteld. Ook is het zo mogelijk om nieuwe printers eenvoudig op dezelfde manier te beveiligen.

Documentenstroom beveiligen

Naast het beveiligen van het apparaat, is het ook belangrijk om de documentenstroom goed in het vizier te houden. Dat kan met HP Wolf Pro Security (voorheen bekend als  JetAdvantage Secure Print). Deze toepassing regelt dat een document pas geprint kan worden wanneer de gebruiker hier via de cloud opdracht voor geeft.

Doordat je in de cloud werkt, is het niet meer nodig om printservers en wachtrijen in te stellen. Je kunt printen waar je ook bent, dus ook onderweg of thuis, en later de printopdracht ophalen bij de printer. Ideaal dus voor de mobiele werkplek.

Goed om te weten, bij HP wordt het printverkeer (encrypted) lokaal in het netwerk gehouden, tussen de pc van de gebruiker en de printer. 

Er kan hierbij bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een mobiel device, e-mailadres en wachtwoord of een ID-badge. Zo wordt voorkomen dat mensen ongeautoriseerd bij een document kunnen komen.

Het werken in de cloud is voor medewerkers niet nieuw, veel applicaties werken tegenwoordig in de cloud. Hierdoor is HP Wolf Pro Security (voorheen bekend als JetAdvantage Secure Print) flexibel, schaalbaar en eenvoudig uit te rollen.

Wat moet je zelf nog regelen voor de beveiliging van je printer?

Vroeger moest je wanneer een printer geleverd werd nog veel zelf regelen. Nu gaat dit een stuk eenvoudiger, de default beveiligings-settings staan namelijk al ingesteld.

Wel moet je natuurlijk nog een wachtwoord instellen en zijn er softwaretools beschikbaar om de printers te optimaliseren en personaliseren. HP kan dit ook helemaal voor je regelen, dan hoef je niets meer zelf te doen.

Tip: huidige printer beter beveiligen

Heb je al een printer staan, maar wil je die verder beveiligen? Dan is het slim om kritisch te kijken naar de actieve protocollen. Grote kans dat er nog een aantal actief zijn terwijl ze niet meer gebruikt worden.

Denk bijvoorbeeld aan een protocol om het apparaat te configureren. HP kan je helpen bij het in kaart brengen van deze protocollen en advies uitbrengen over hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Meer weten over de security van HP-printers of wil je weten welk soort printers het beste bij jouw organisatie passen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze HP-adviseurs

Lees ook