
In veel organisaties worden de security-features van devices niet of onvoldoende gebruikt. Dit levert een onnodig beveiligingsrisico op voor je organisatie. Je bent zo namelijk een makkelijker doelwit voor cybercrime. In dit artikel lees je wat je kunt doen om volledig profijt te hebben van security-features.
Security-features vaak niet gebruikt
Veel devices hebben ingebouwde security-oplossingen om indringers buiten de deur te houden. Zo kan je medewerker veilig aan de slag. Helaas worden lang niet alle features gebruikt. Sommige worden niet aangezet, andere worden zelfs pro-actief uitgezet. Dat is zonde, want deze beveiligingslaag kan het verschil maken tussen gehackt worden of niet.
Wist je dat gemiddeld slechts 10% van de security-features van HP-laptops gebruikt worden? Terrence Pellikaan, Technical Presales Consultant van HP, verwacht dat dit komt doordat gebruikers oplossingen verwijderen omdat het er ingewikkeld uitziet. Sommige gebruikers verwijderen zelfs Windows, omdat ze gewend zijn dit zelf te moeten installeren.
“Laptops worden vrij leeg opgeleverd: Windows, drivers en security”, vertelt Terrence. “Vanuit Windows heb je al Windows Defender, maar HP biedt een hele security suite. Toch zijn er klanten die deze beveiligingsprogramma’s niet zo goed begrijpen en daarom verwijderen.”
Security awareness vergroten
Om ervoor te zorgen dat eindgebruikers een beter idee krijgen van de toepassing van security-features, is het belangrijk om hen duidelijker te maken wat de gevaren zijn. Voor veel medewerkers is security een ver-van-mijn-bed-show. Ze horen af en toe over grote hacks in het nieuws, maar verwachten niet dat dit bij hun eigen bedrijf kan gebeuren.
Toch blijkt in de praktijk dat ook het Nederlandse mkb regelmatig slachtoffer is van cybercrime:
- Zo werd Logistiek Dienstverlener Van der Helm Logistics slachtoffer van Lockbit-ransomware.
- Bij een andere aanval werden alle 105 werkmaatschappijen van het van oorsprong Brabantse VDL platgelegd.
In dit artikel vind je meer voorbeelden van gehackte bedrijven.
De grootste securityrisico’s (gratis whitepaper)
Hackers en andere kwaadwillenden vinden steeds nieuwe manieren om data te stelen en controle over devices te verkrijgen. In deze whitepaper lees je hoe je deze grote securityrisico’s aanpakt.
Trainingen, testmails en nieuwsbrieven
Gelukkig zijn er manieren om je medewerkers duidelijk te maken hoe belangrijk security is. Dat kan bijvoorbeeld met een training waarin je de sleutelrol van de eindgebruiker benadrukt. Ook kun je regelmatig testmails versturen waarin je de medewerker probeert te verleiden op een ‘foute’ link of bijlage te klikken.
Stuur ook regelmatig e-mails uit over het onderwerp security, bijvoorbeeld over het nut van de ingebouwde security features van het device. Zo blijft het thema ook spelen bij medewerkers die helemaal niets met IT hebben.
Hoe weet je welke security-features een device heeft?
Wist je dat zowel Windows als Mac een eigen standaardbeveiliging hebben? Bij Windows word je device beveiligd door Windows Defender, bij Mac door XProtect. Deze opties staan standaard aan op nieuwe devices en beveiligen je device tegen malware.
Welke security-features je devices hebben, hangt natuurlijk ook af van het merk. Bij HP vind je bijvoorbeeld HP Wolf Security for business. Hiermee wordt malware herkent door middel van deep learning-algoritmen en geavanceerde neural network technology. Ook wordt het BIOS beschermd door een schone versie te laden wanneer deze aangepast wordt door kwaadwillenden.
Als je zeker wilt weten dat de security-features van alle HP-devices binnen je organisatie aanstaan, kun je kiezen voor HP Connect for HP endpoint-manager. Hiermee kun je als beheerder via het Microsoft Intune-platform het BIOS van devices op afstand beheren. Je kunt hier ook instellen dat de security-oplossingen bij nieuwe pc’s in de organisatie automatisch worden aangezet. Zo hoef je niet elke keer zelf een los script te gebruiken om deze aan te zetten.
Security-as-a-Service
We weten het allemaal: security is een ontzettend belangrijk onderwerp. Toch zijn veel bedrijven hier niet genoeg mee bezig. Vaak komt dat simpelweg door een gebrek aan tijd of kennis. Daarom kun je ook kiezen voor CISO-as-a-Service (CISO staat voor Chief Information Security Officer), ook wel Security-as-a-Service genoemd.
Hierbij besteed je het securitybeheer uit voor een vast bedrag per maand. Deze partijen weten precies wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van beveiliging. Zo kunnen je eigen IT’ers zich bezighouden met zaken als innovatie en werkplekbeheer.
Lees ook
- Betere laptopbeveiliging voor je medewerkers (zonder extra kosten)
- Waaruit bestaan de nieuwe antivirus-oplossingen van HP?
- De securitytip van Tom van der Zwet
De grootste securityrisico’s (gratis whitepaper)
Hackers en andere kwaadwillenden vinden steeds nieuwe manieren om data te stelen en controle over devices te verkrijgen. In deze whitepaper lees je hoe je deze grote securityrisico’s aanpakt.