Help, het besturingssysteem van mijn computer werkt niet meer

Geen enkel toestel is 100 procent veilig, hoeveel beveiligingsmaatregelen je ook neemt. Daarom is het van belang altijd een ‘image’ van je besturingssysteem te hebben. Met Sure Recover is het een fluitje van een cent om Windows te herstellen.

Wat doe je als een computer kuren vertoont nadat hackers toegang hebben gekregen tot het apparaat? Wanneer je een virus- of malwarebesmetting te pakken hebt? Als je PC – samen met die van tientallen collega’s – besmet is met ransomware en je moet betalen om weer bij je bestanden te kunnen? Of als Windows schijnbaar zonder reden steeds stroperiger wordt?

De kans dat je slachtoffer wordt van een dergelijke cybercrime wordt steeds groter. In 2017 kreeg al één op de negen Nederlanders te maken met één of meerdere cybercrime-delicten, blijkt uit onderzoek van het CBS.

In al deze gevallen kan het helpen het besturingssysteem te herstellen, al dan niet in combinatie met andere maatregelen. Windows opnieuw installeren, dus. Als je een image (een exacte kopie) hebt van het besturingssysteem, start het besturingssysteem na het terugzetten van de image weer op. Maar is dat echt de beste oplossing?

Image niet ideaal

Ideaal is dit meestal niet. Binnen de meeste bedrijven is alleen de IT-afdeling bevoegd om een image terug te zetten, zodat de gebruiker zijn computer enige tijd niet kan gebruiken. De toch al druk bezette IT’ers zijn vervolgens nog wel even bezig. Sowieso kan het wel een half uur duren voordat het besturingssysteem is hersteld. Een hoop productiviteitsverlies dus.

Daar komt nog eens bij dat zo’n image nogal eens is verouderd. Het komt zelfs voor dat er een kopie is gemaakt van de fabrieksversie van Windows, die is meegeleverd bij aanschaf van de PC. Om de actuele Windows-versie volledig te herstellen moeten dus allerlei updates en patches worden gedownload en geïnstalleerd. Dat kost je nog meer tijd.

Het herstellen van een besturingssysteem is dus een tijdrovende klus die gepaard gaat met productiviteitsverlies bij eindgebruikers én de IT-afdeling. Zeker als op tientallen PC’s een besturingssysteem moet worden gezet: dit kan dagen duren. Als het al lukt om Windows terug te zetten, want dat is nog maar de vraag. Wanneer de harde schijf is gewist, zal dit waarschijnlijk niet mogelijk zijn. Zeker niet als de partitie op de harde schijf van waaruit de image wordt teruggezet ook is gewist.

Alternatieve oplossing

Een alternatief biedt HP Sure Recover. Met deze oplossing is het wél mogelijk om snel een image te installeren. Dit kan een standaardimage zijn van de laatste Windows-versie of een eigen image met een aangepaste versie van Windows, stuurprogramma’s en andere software.

Sure Recover is ingebouwd in de hardware van de computer, en wordt aangestuurd via de zogeheten ESC-chip (Endpoint Security Controller). Zodoende kan de image ook worden geïnstalleerd als de harde schijf is gewist of er om een andere reden geen goed werkende herstelsoftware op de machine aanwezig is: de image wordt opgeroepen vanuit de cloud (een server van HP of een eigen FTP-server).

Hoe werkt Sure Recover

Standaard is Sure Recover zo ingesteld dat de gebruiker de image kan installeren door de F11-toets in te drukken terwijl hij z’n PC opstart. Een paar keer klikken en je toestel is opnieuw geconfigureerd. In slechts een paar minuten werkt de computer weer naar behoren. In principe kan iedereen de computer nieuw leven inblazen zonder de IT-afdeling lastig te vallen. Al zal in de praktijk meestal wel enige communicatie over en weer tussen gebruiker en IT-afdeling plaatsvinden.

Het grote voordeel is dat de IT-afdeling de computer niet fysiek in handen hoeft te hebben om het probleem op te lossen. Telefonische ondersteuning is al voldoende. Desgewenst kan de IT-afdeling op afstand Sure Recover bedienen, wat zeker handig kan zijn als meerdere PC’s tegelijkertijd van een geheel of gedeeltelijk nieuw besturingssysteem moeten worden voorzien.

Het is ook mogelijk om Sure Recover automatisch z’n werk te laten doen als een PC hapert. Of om via Sure Recover op gezette tijden het besturingssysteem te (her)installeren, zodat iedereen binnen het bedrijf steeds verzekerd is van een nieuwe, goed werkende versie van Windows.

Aandachtspunten

Let wel: ook met Sure Recover blijft het nodig back-ups te maken van gegevens. Dit geldt zeker voor je bestanden (teksten, foto’s, video’s spreadsheets e.d.) die je via OneDrive of een andere cloudprovider gewend bent op te slaan. Maar ook persoonlijke gegevens, programma-instellingen en andere data die verloren gaan als je Windows opnieuw installeert moeten apart worden opgeslagen.

HP Sure Recover voor Windows 10 Pro is beschikbaar op HP Elite pc’s met 8ste-generatie Intel- of AMD-processors en werkt met een vaste netwerkverbinding die toegang biedt tot de server waar de image is opgeslagen. Met de HP EliteBook x360 1030, die is uitgerust met Embedded Reimaging, is het zelfs mogelijk het besturingssysteem te herstellen zonder netwerkverbinding.

Weten hoe je security in jouw bedrijf serieus aanpakt? Download gratis de Security Edition van het Innovation Journal. Lees ook: