Veilig en snel mobiel werken over de grens

Internetten in het buitenland? Dat doe je meestal via lokale, vaak onbeveiligde, wifi. Of je gebruikt je eigen mobiele data, met hoge kosten voor roaming tot gevolg. Kan dat niet veiliger?

Stel je werknemer gaat op zakenreis naar Engeland. Om zijn dag zo efficiënt mogelijk door te brengen, maakt hij van de wachttijd op het vliegveld zijn werktijd. Voor een paar euro koopt hij wifi op het vliegveld, zodat hij kan inloggen op de server.

En bij aankomst koopt hij voor twee tientjes wifi van het hotel, zodat hij ook ’s avonds verbonden is met kantoor. Daardoor is hij niet alleen tientallen euro’s kwijt aan wifi-kosten, vooral de veiligheid van de verbinding is zorgelijk. Juist vliegveld- en hotelnetwerken staan bekend als kwetsbaar.

Kwetsbaar op onbekend wifi-netwerk

‘Mensen beseffen vaak nog steeds niet hoe kwetsbaar ze zijn op openbare wifi- netwerken”, stelt Bill Forssberg, Business Development Manager van HP Mobile Connect. ‘Het is makkelijk om via het communicatiepad dat je gebruikt om in te loggen op het hotel- of vliegveldnetwerk je laptop te hacken.’

Voor iemand die kwaad wil is het zo vrij makkelijk om de identiteit over te nemen waarmee je inlogt. Ook zakelijke reizigers beseffen dat niet altijd, zegt Forssberg. ‘Vaak loggen ze zelfs in op de gratis wifi bij McDonalds of Starbucks. Je moet beseffen dat er altijd iemand op de loer kan liggen om je wachtwoorden in te pikken.’

Internetten in het buitenland traag

Het ligt voor de hand om werknemers te verplichten altijd via de eigen mobiele breedband verbinding met internet te laten zoeken. Maar ook daar zitten nadelen aan. ‘Het is allereerst extreem duur om te reizen en te roamen. Om die reden zeggen bedrijven steeds vaker tegen hun werknemers dat ze hun werkdevices niet mogen gebruiken op vakantie. De telefoonkosten voor het bedrijf stijgen namelijk enorm.’

Daarnaast krijg je te maken met traag internet, omdat je in het buitenland niet wordt herkend als lokale gebruiker en dus geen prioriteit krijgt van de provider. Met als gevolg dat je werknemer veel geld betaalt om vooral gefrustreerd te raken van de trage verbinding.

Op gewone snelheid internetten

Het moest anders, dachten ze bij HP. Om zakelijke reizigers te beschermen en overal waar ze komen veilig en snel te kunnen laten werken, ontwikkelde het bedrijf de dienst Mobile Connect, die ze installeerde op haar tablets en laptops.

Deze mobiele verbinding bevat een identifier die automatisch een lokale ID voor je aanmaakt in het land waar je werkt, en je verbindt met een lokaal mobiel internetnetwerk. Forssberg: ‘Onze technologie maakt het mogelijk om van netwerk naar netwerk te gaan en gezien te worden als een lokale klant. Zo kun je dus op gewone snelheid internetten.’

Veilig op de vliegveld wifi

Waar je ook inlogt, je betaalt een vaste prijs voor de bundel die je hebt geïnstalleerd op je device. Of dat nu in eigen land is of in het buitenland. Angst voor dure roamingkosten is dus niet meer nodig.

Al je data gaan via een veilig encrypted netwerk. Waar de andere zakelijke reizigers, met wie je samen wacht op het vliegtuig, ten prooi kunnen vallen aan hackers die via de openbare wifi op jacht zijn, werk jij veilig met je eigen mobiele breedbandnetwerk.

Internetten in 117 landen

Met Mobile Connect kun je nu al terecht in 117 landen ter wereld, waarvan van 15 in Europa. Op het moment dat je een van deze landen betreedt, log je automatisch in bij de lokale internetprovider. Daar hoef je verder niets voor te doen.

Met een iets duurder abonnement kun je ook in andere delen van de wereld terecht. Zoals in de VS en China, waar ze met een hele andere technologie werken.

Lees ook: