Wat zien IT-managers als hun grootste uitdagingen?

Als IT-manager ben je er verantwoordelijk voor dat medewerkers veilig èn efficiënt hun werk kunnen doen met de juiste technische oplossingen. Met deze verantwoordelijkheid komen ook uitdagingen. Welke uitdagingen vinden IT-managers zelf het meest belangrijk?

Wist je dat er een verschil zit tussen welke onderwerpen IT-managers belangrijk vinden, en wat uiteindelijk de grootste impact heeft op je bedrijf? Volgens Pelle Aardewerk, Cyber Security expert bij HP, zien de meeste bedrijven security en privacy als iets wat je nog even moet doen nadat je een bepaald project of innovatie hebt afgerond.

“De uitdaging is om deze onderwerpen juist zo snel mogelijk mee te nemen. Je streeft dan naar security by design.”, vertelt hij. “We zien dat de focus op beveiliging pas komt wanneer het een keer goed misgaat. Dan komt het op het prioriteitenlijstje van de top van het bedrijf. Dan komt er funding en worden er CISO’s aangesteld. Vaak moet het kwartje eerst vallen.”

In dit artikel bespreken we waar de meeste aandacht van IT-managers naar uit gaat. In het volgende artikel in deze reeks vertelt HP waar volgens hen de belangrijkste uitdagingen liggen.

1. Bijblijven met technologie en data

Een van de belangrijkste uitdagingen van IT-managers is op de hoogte blijven van de nieuwste technologie. Dit kan een pittige taak zijn, omdat er elke dag nieuwe technologieën en software verschijnen. Het is jou als IT-managers om te beoordelen of ze relevant zijn voor jouw organisatie. Welke technologie helpt jouw bedrijf te groeien?

Grote kans dat jouw organisatie ook ‘iets wil doen met data’. Uit Evanta’s 2022 CIO Leadership Perspectives onderzoek blijkt dat veel CIO’s data en analytics de een-na-hoogste prioriteit geven binnen hun organisatie (na security). Helaas mist bij veel bedrijven kennis over dit onderwerp, en is er vaak te weinig tijd om hier verandering in te brengen.

Capaciteitsproblemen

Deze grote hoeveelheid werk kan zorgen voor een capaciteitsprobleem op de toch al vaak onderbezette IT-afdelingen. Uit onderzoek blijkt dat het werkloosheidspercentage in de tech-sector slechts 1,3% is.

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om bepaalde taken uit te besteden. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen en repareren van devices of het onboardingsproces.

2. Uitdagingen IT-managers: digitale transformatie

In het verlengde van het vorige thema ligt digitale transformatie. Dit is een belangrijk thema binnen veel organisaties. Elizabeth Hackenson, CIO of Schneider Electric, vertelt in een interview met CIO magazine ziet dit als een van de belangrijkste uitdagingen van de IT. “Er is sprake van een steeds versnellende vraag naar digitale transformatie”.

Ze vertelt dat dit het gevolg is van de gedwongen digitalisatieslag die bedrijven doormaakten tijdens de pandemie. “We zien ook dat alles verbonden is”, stelt ze. Wanneer je een digitale transformatie inzet op de ene afdeling, moet je dat ook op ondersteunende afdelingen doen.

3. IT-beheer

Op het gebied van IT-beheer heb je als IT-manager grofweg drie belangrijke taken:

  1. De uitrol van nieuwe devices
  2. Het uitfaseren van devices
  3. Storingen verhelpen en updates uitvoeren

Deze taken zijn de afgelopen jaren sterk veranderd, omdat veel medewerkers hybride (deels vanuit huis en deels op kantoor) zijn gaan werken. Dit biedt nieuwe uitdagingen voor IT-managers. Daarom is het vaak verstandig om bij het beheer van devices gebruik te maken van modern management-oplossingen als Windows Autopilot.

Met deze oplossing worden alle devices eerst volledig geïnstalleerd voordat ze naar de eindgebruiker worden gestuurd. Die kunnen zonder tussenkomst van IT direct aan de slag.

4. Verbetering van de gebruikerservaring

Een andere grote uitdaging voor IT-managers is het verbeteren van de gebruikerservaring op alle apparaten die binnen een organisatie worden gebruikt. Dat geldt zeker nu veel medewerkers zowel op kantoor als op de thuiswerkplek aan het werk zijn. Dit noemen we ook wel hybride werken.

Veel bedrijven maken zich zorgen over de beveiliging van hun data, en timmeren veel mogelijkheden daarom dicht. Door krampachtig devices, werklocaties en applicaties te verbieden, kun je shadow-IT (schaduw-IT) in de hand werken. Medewerkers gaan dan zelf (onveilige) oplossingen zoeken.

Tip: zo kun je shadow-IT voorkomen.

Als IT-manager moet je ervoor zorgen dat alle toepassingen soepel werken op verschillende platforms. Ook moeten medewerkers op een veilige manier toegang krijgen tot hun bestanden, ongeacht waar ze werken.

5. Beheersing van beveiligingsrisico’s

Cybercriminelen worden steeds geraffineerder, ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om kwetsbare systemen uit te buiten. Het is aan jou als IT-manager om ervoor te zorgen dat je organisatie over de juiste beveiligingsmaatregelen beschikt om deze te voorkomen. Volgens onderzoek gaat 15% van het IT-budget van bedrijven naar cyberveiligheid.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan firewalls, antivirusprogramma’s, protocollen voor gebruikersverificatie en andere maatregelen die zijn ontworpen om te beschermen tegen kwaadaardige aanvallen of inbraken.

HP Wolf Security for business

Wist je dat de zakelijke laptops van HP voorzien zijn van HP Wolf Security for business? Dit is een beveiligingsprogramma dat gebruikmaakt van deep learning-algoritmen en geavanceerde neural network technology. Zo zijn je devices zonder dat je iets extra’s hoeft aan te schaffen goed beveiligd tegen cyberaanvallen.

Medewerkers awareness

Wanneer het gaat om cybersecurity zijn mensen vaak een zwakke schakel. Dit is een van de vaak genoemde uitdagingen van IT-managers. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van onveilige websites of het downloaden van bestanden uit spammailtjes. Het is daarom belangrijk om je medewerkers regelmatig te trainen in best practices op het gebied van cyberveiligheid.

Daarnaast moeten regelmatig systeembeoordelingen en audits worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat er geen kwetsbaarheden in het systeem zitten die hackers zouden kunnen uitbuiten.

Lees ook