Hoe de Subscription Economy jouw IT-afdeling verandert

subscription economy

Neem contact op met HP-expert Mauro Chacon Martis en bezoek de speciale site voor meer informatie.

Van een vergaderruimte en bureau tot aan het privéhuis en -auto. De deeleconomie viert hoogtijdagen. En als het niet gedeeld kan worden – zoals marketing en productie – huren we het in als dienst. What’s next? Hoe je als bedrijf profiteert van de deeleconomie en van de Subscription Economy.

Steeds meer mkb-bedrijven hebben hun vaste bureaus ingeruild voor flexplekken, maken gebruik van de cloud, omarmen de deeleconomie en besteden zoveel mogelijk zaken die niet tot hun corebusiness horen uit aan derden. Alles met de gedachte activiteiten beter te stroomlijnen, kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. Logisch vervolg is dat de technologie zich ook aanpast aan de veranderende bedrijfsbehoeften.

De business van de deeleconomie

Als consument kennen we de aantrekkingskracht van de deeleconomie om ons inkomen te vergroten. Onze huizen kunnen hotels worden, onze auto’s taxi’s en ons geld kan worden uitgeleend aan vreemden. De opkomst van toegankelijke online-technologie heeft deuren geopend voor consumenten die het niet erg vinden hun spullen te delen en zo tegelijkertijd hun persoonlijke cashflow een boost geven.

En ook in de zakelijke wereld heeft de deeleconomie een enorm potentieel. Bedrijven kunnen meer winst maken en de kosten verlagen door werkplekken, technologie en kantoorruimtes te delen. Perfecte voorbeeld is WeWork. Deze startup voor flexibele kantoorruimtes ontving in oktober 2016 een investering van 260 miljoen dollar.

Ongebruikte bedrijfsmiddelen

Hoe spring je als mkb-bedrijf in op de deeleconomie? Door op zoek te gaan naar bedrijfsmiddelen die je niet continu in gebruik hebt, zoals printers en een fax. Deze en andere apparaten kun je als bedrijf verhuren via online-deelmarktplaats Floow2. En kantoorruimtes en bureaus die leegstaan, kun je (incidenteel) aan flexwerkers en zzp’ers verhuren. Bijvoorbeeld via LiquidSpace. En als je geld overhebt dat je wilt ‘delen’ met andere bedrijven, is er Funding Circle. Dit platform brengt mkb-bedrijven en investeerders rechtstreeks bij elkaar.

Zakelijke diensten uitbesteden

De deeleconomie zorgt ervoor dat consumenten en ook steeds meer bedrijven het beste voor de laagste prijs kunnen krijgen, zo snel als ze willen. Maar de deeleconomie werkt vooral voor producten en diensten die je niet continu nodig hebt. Voor de dingen die je wel op dagelijkse basis zelf nodig hebt, maar niet wilt aanschaffen is de Subscription Economy in opkomst. Hierbij kun je een abonnement nemen op alles wat je nodig hebt: van klantenservice tot marketing en van lunchcatering tot productie.

Enige uitzondering in deze nieuwste trend is technologie. Deze oplossingen worden zelden gedeeld en worden vaak gekocht in plaats van gehuurd middels een abonnement. Terwijl juist de IT-afdeling vaak onder druk staat om meer en beter te leveren voor minder geld. Een abonnement op pc’s, laptops en andere mobiele apparaten kan dus interessant zijn voor bedrijven. In plaats van hoge aanschaf- en onderhoudskosten, betalen ze maandelijks een vast tarief voor de apparaten. En ook het netwerk, de servers en alle aanverwante IT-diensten kunnen dan uitbesteed worden. Dat levert bedrijven een flink aantal voordelen op:

  • Flexibiliteit: door IT-oplossingen uit te besteden kunnen bedrijven continu de nieuwste technologie gebruiken en zo competitief blijven.
  • Schaalbaarheid: bedrijven zijn voortdurend onderhevig aan verandering. Met een IT-abonnement kunnen bedrijven hun technologie naar boven of beneden schalen conform hun behoeftes op dat moment.
  • Afslanking: in plaats van duizenden euro’s te investeren in apparatuur die binnen 6 maanden achterhaald is, verlagen bedrijven middels een abonnement hun onnodige technologiekosten.
  • Beveiliging: door IT-oplossingen uit te besteden hebben bedrijven toegang tot de nieuwste beveiligingsproducten en –diensten, waardoor ze beter beschermd zijn tegen cyberaanvallen en netwerkinbraken.

Kansen voor IT

De deeleconomie en service economy heeft al veel bedrijven bevrijd van de lasten die het hebben van spullen met zich meedraagt. En het heeft managers geholpen tijd terug te winnen die ze verdeden aan taken die niet tot hun core business behoren. Nu is het ook voor de IT-afdeling en de IT-manager mogelijk om tijd en geld te besparen.

Met het HP-abonnement wordt je bedrijf uitgerust met de nieuwste technologie voor alle pc’s en apparaten, in betaalbaar beheer. Meer hierover weten? Neem contact op met HP-expert Mauro Chacon Martis en bezoek de speciale site voor meer informatie.