Hoeveel geld kost verouderde technologie jou eigenlijk?

Het lijkt goedkoop om oudere technologie zo lang mogelijk te blijven gebruiken. Maar het zal je verbazen hoeveel je dat in werkelijkheid kost. Ontdek het totale kostenplaatje én hoe je deze kosten kunt terugdringen.

Het lijkt op het eerste gezicht goedkoper om oude apparatuur te behouden. Maar is het wel echt zo voordelig om te investeren in kwalitatief minder goede technologie die niet voldoet aan de behoefte van uw gebruiker? Een overzicht van de belangrijkste kosten en tijdsinvesteringen waar je mee te maken krijgt wanneer je verouderde technologie inzet.

#1. Beveiliging

Pc’s ouder dan 3 jaar zijn 28% gevoeliger voor virussen. Laptops die even oud zijn, zijn 58% gevoeliger voor virussen. De kans is dus klein dat oude technologie geüpdatet en gepatcht is en je beschermt tegen de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit.

Bovendien is het bij oude apparaten niet altijd mogelijk de laatste software-updates en nieuwste besturingssysteem te installeren. Daarnaast stoppen softwareproducenten na een paar jaar met de ondersteuning voor extreem oude software.

Het HP 2015 Cyberrisico Rapport bevestigt dit risico. In het rapport staat dat meer dan 40% van de cyberaanvallen zich voordoet omdat cybercriminelen kwetsbaarheden uitbuiten die 2 tot 4 jaar geleden gepatcht zijn. Cybercriminelen richten zich vaak op veelgebruikte software, zoals Microsoft Windows, Adobe Reader en Oracle Java. Daarom worden er regelmatig updates ontwikkeld en beschikbaar gesteld aan gebruikers.

#2. Klantperceptie

Uit een studie van de Boston Consulting Group is naar voren gekomen dat 90% van de ondervraagde klanten elders zaken gaat doen als de technologie bij een bedrijf oud blijkt te zijn. De reden hiervan? Oude technologie maakt een onderneming minder professioneel.
In een wereld waarin beveiligingslekken en cybercriminaliteit alsmaar toenemen, willen klanten weten of jouw bedrijf actueel en up-to-date is en of je hun gegevens goed kunt beschermen.

#3. Werknemersproductiviteit

Werknemers in het Verenigd Koninkrijk verliezen elke week miljoenen werkuren door slechte technologie op kantoor. Miljoenen werkuren. Laat dit even bezinken. Hoeveel werkuren én dus geld verliest jouw bedrijf?

Dit cijfer volgt uit een enquête onder 1.000 kantoormedewerkers. Uit de resultaten blijkt dat er elke week in totaal 7,5 miljoen werkuren verloren gaan als direct gevolg van gebrekkige technologie op het werk.

Het verbaast dan ook niet dat 59% van de ondervraagden aangeeft dat hun eigen mobiele telefoon beter werkt dan hun zakelijke. Nog eens 60% bevestigt dat technische kwesties op het werk hen weerhoudt om hun werk goed te kunnen uitvoeren.

#4. Reparatiekosten

Kleine bedrijven die tot 99 medewerkers in dienst hebben, geven per pc jaarlijks tussen de 382 en 466 euro uit aan reparatiekosten. Ter vergelijking: voor sommige nieuwe pc’s betaal je soms evenveel of zelfs nog minder.

Je moet het zo zien: je steekt niet alleen geld in oude technologie, maar verliest ook tijd aan reparaties en aan medewerkers die hierdoor minder productief zijn of tijdelijk niet meer hun werk kunnen doen. Daarnaast vergt het tijd van het management om ad-hocoplossingen te bedenken voor de apparaten die niet (naar behoren) functioneren.

Oplossing

Met bovenstaande 4 problemen in het achterhoofd, is het niet vreemd dat het volgens Intel en Techaisle goedkoper is om na 3 jaar een nieuwe pc te kopen in plaats van de oude te onderhouden. Wanneer een pc 3 jaar oud is, is de kans groter dat deze uitvalt en geïnfecteerd raakt met allerlei virussen.

Nu je je bewust bent van het probleem, is de vraag hoe je dit slim oplost. Niet iedere ondernemer heeft voldoende geld in kas om tientallen nieuwe apparaten aan te schaffen voor zijn werknemers. Een oplossing in de vorm van een abonnement is dan een uitkomst.

On-demand technologie

Er komen gelukkig voor kleine bedrijven steeds meer betaalbare mogelijkheden op de markt op het gebied van software en apparaten. Zo is er Software as a Service (SaaS). Denk hierbij aan Microsoft Office 365 en Adobe Creative Cloud die tegenwoordig toegang tot dure software verlenen middels een maandelijks bedrag.

Eerder hadden kleinere bedrijven geen toegang tot deze software. Ondertussen hebben Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service (IaaS) de manier waarop bedrijven en klanten met elkaar contact onderhouden, aangepast met diensten als Heroku, Cisco Metapod, Microsoft Azure en Amazon Web Services.

De volgende uitdaging is om beheerde pc- en apparatuurdiensten in abonnementsvorm te vinden. En die is er. Het HP-abonnement levert apparaten, software en ondersteuning, allemaal eenvoudig geconfigureerd en beheerd in een pakket tegen een maandelijks tarief.

Deze dienst voldoet aan een bedrijfsbehoefte, omdat je hiermee nieuwe versies van apparaten kunt aanschaffen, software kunt upgraden en apparatuur kunt kopen voor nieuwe medewerkers zodra je het nodig hebt. Dat scheelt je niet alleen veel gedoe op het gebied van beheer, maar het levert ook lagere eigendomskosten op en je krijgt hierdoor een beter beheer over je kasstroom.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden om verborgen kosten tegen te gaan? En wil je tegelijkertijd je IT-afdeling het voortouw laten nemen op het gebied van moderne technologie? Lees dan hier over de HP-abonnementaanbiedingen.