4G, wat kan ik er zakelijk mee?

Wifi is niet overal beschikbaar. Wil je mobiel werken met een stabiele en snelle internetverbinding dan biedt 4G uitkomst. Hoe werkt 4G en wat kun je er (in de nabije toekomst) mee?

Het voordeel van mobiel werken is dat je altijd en overal aan de slag kunt. Maar dan moet je natuurlijk wel overal verbinding hebben met internet. Veel plekken hebben wifi, maar er zijn natuurlijk ook situaties waarin je niet kan inloggen op een draadloos netwerk. Bijvoorbeeld onderweg, buiten bereik van een router of in het buitengebied. Zakelijke toepassingen via 4G kunnen dan uitkomst bieden. Wat is het en wat kun je ermee?

Wat is 4G

4G is de afkorting voor de vierde generatie van mobiele telecommunicatiestandaarden. Het is de opvolger van de 3G. Inmiddels beschikken grote telecomaanbieders als KPN over een vrijwel landelijk dekkend 4G-netwerk en beloven ze stabiele snelheden te leveren van gemiddelden als 20 Mbit/s download en 10 Mbit/s upload.

De voordelen

Dat 4G-netwerk biedt op zakelijk vlak nieuwe mogelijkheden voor communicatie en samenwerking. Het uitwisselen van grote bestanden gaat sneller, nieuwe toepassingen zoals mobiele videoconferencing in HD-kwaliteit komen beschikbaar en medewerkers kunnen eenvoudiger communiceren met klanten of collega’s.

HD-video inzetten

Toepassingen zijn bruikbaar in vrijwel alle sectoren. Bijvoorbeeld de medische sector, waarbij door een HD-videoverbinding de juiste expertise sneller beschikbaar is zonder de fysieke aanwezigheid van een arts. Met een haarscherpe beeldverbinding kan een arts meekijken en advies geven aan het medisch personeel ter plaatse. Maar ook patiënten hoeven bijvoorbeeld minder vaak naar een arts voor een eenvoudige controle van meetwaarden zoals bloeddruk of suikerspiegel. Dat scheelt reistijd en geld.

Hulp via de tablet

Er zijn ook allerlei scenario’s denkbaar waarin managers of buitendienstmedewerkers onderweg via een videoverbinding op hun smartphone of tablet contact leggen met het hoofdkantoor. De verbeterde kwaliteit van de verbindingen draagt bij aan de toename van videobellen. Korrelige beelden behoren met een stabiele 4G-verbinding in principe tot het verleden. Zo kan er bijvoorbeeld op afstand assistentie worden verleend bij een reparatie in het buitengebied. Door de scherpe beelden kan een productspecialist op afstand de monteur in het veld van de juiste tips en informatie voorzien.

Bye bye bufferen

Bovendien moet door de snelle verbinding het bufferen van gegevens, waardoor de verbinding stokt of later tot stand komt, tot het verleden behoren. Het versneld versturen van grote hoeveelheden data kan ook de logistiek en transport verbeteren. In het verleden was het snel overdragen van grote databestanden via smartphones of tablets nog al eens een probleem doordat de bandbreedte van de verbinding niet toereikend was.

Realtime bijsturen

Gegevens worden via 4G sneller verstuurd en kunnen dus ook sneller verwerkt worden. Zo kan de bevoorrading en planning van bijvoorbeeld een transportbedrijf realtime worden bijgestuurd. In de toekomst zullen allerlei zakelijke toepassingen ontwikkeld worden. Maar de ontwikkelingen van de 4G-technologie zelf staan ook niet stil.

3 frequenties

KPN werkt bijvoorbeeld aan nieuwe technologieën om de stabiliteit van het netwerk te behouden en de snelheid te verhogen in omgevingen met veel netwerkverkeer. Bijvoorbeeld in steden waar het aantal gebruikers van 4G groeit en het netwerk dus steeds zwaarder wordt belast.

Het gaat om een koppeling tussen drie frequenties, de 800, 1800 en 2600 Mhz frequenties. Dat gebeurt in samenwerking met Ericsson (netwerkapparatuur) en Qualcomm (chipsets). Eind februari 2015 maakte de telecomaanbieder bekend dat bij een proefopstelling in Delft de 2600 Mhz frequentie aan dat signaal is toegevoegd. Met die zogenoemde 3 Component Carrier Aggregatie stoomt de telecomleverancier zijn netwerk klaar voor nieuwe toepassingen. Door het stapelen van de frequenties wordt de capaciteit van 4G vergroot en de downloadsnelheid verhoogd.

Videobellen

Daarbij moet worden aangetekend dat nu nog maar weinig apparatuur de 3 component-aggregatie ondersteunt. Maar het bedrijf wil klaar zijn voor de toekomst. KPN verwacht namelijk bij de zakelijke toepassingen voor 4G vooral een forse groei in videobellen. ‘Het toevoegen van de 2600 Mhz frequentie zal gebeuren op plekken waar het 4G-gebruik erg hoog is, waardoor de gemiddelde downloadsnelheid sterk wordt beïnvloed. De nieuwe technologie komt tegemoet aan de sterke groei van het dataverbruik via 4G.’

Hoger verbruik

De telecomprovider zet in op de alsmaar groeiende vraag naar bandbreedte en snelheid van verbindingen. Bij klanten die overstappen van 3G naar 4G ligt dat verbruik nu al zo’n tweeënhalve keer hoger, merkt de leverancier. Volgens de telecomprovider wordt niet alleen de capaciteit vergroot maar zijn bij de proefopstelling downloadsnelheden van 297 MB per seconde gerealiseerd. Dat is vier keer sneller dan gebruikelijk bij 4G. KPN claimt dat het mogelijk wordt om een bestand van 1Gigabyte te downloaden in minder dan een halve minuut.

Hardware

De opkomst van videobellen sluit ook aan bij de beweging van bedrijven en organisaties om het aantal bijeenkomen waarvoor gereisd moet worden te vervangen door video-conferenties. Hardwareleveranciers hameren erop dat organisaties die apparatuur aanschaffen een goede afweging moeten maken en moeten kijken of de functionaliteiten aansluiten bij toepassingen voor nu en in de nabije toekomst. Bijvoorbeeld of het toestel wel 4G ondersteunt.

Lees ook

 

Beeld: Flickr Michael Coghlan