Windows

17 mei, 2023

Soepel overstappen op Windows 11 met deze tips

Windows 11 is de nieuwste versie van het besturingssysteem van Microsoft. Het is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Ten opzichte van oudere versies biedt Windows 11 diverse verbeteringen. Is overstappen op Windows 11 een goed idee? Wat zijn de voordelen en nadelen ervan? En hoe pak je de overstap aan? Je vindt het in dit artikel.

5 minuten
Overstappen op Windows 11

Is overstappen op Windows 11 noodzakelijk?

In een tijdperk waarin technologie zich snel ontwikkelt, is het belangrijk om te erkennen dat oudere besturingssystemen mogelijk niet meer voldoen aan de hedendaagse standaarden voor bijvoorbeeld samenwerking en beveiliging. Bij Windows 11 ben je verzekerd van de nieuwste en beste mogelijkheden die Microsoft op dit vlak biedt. Daar komt bij dat Windows 10 door Microsoft zelf niet meer verkocht wordt. Per 31 januari 2023 verkoopt Microsoft alleen nog licenties voor Windows 11.

De risico’s van oudere versies van Windows

Gebruik je nog een oudere versie van Windows, zoals 7 of 8? Dan is het goed om te weten dat het gebruik hiervan risico’s voor je organisatie met zich meebrengt.

Gebrek aan beveiligingsupdates

Het grootste risico van het blijven gebruiken van Windows 7 of 8 is het gebrek aan beveiligingsupdates. Microsoft biedt geen reguliere updates en patches meer aan voor deze oudere besturingssystemen, wat betekent dat kwetsbaarheden niet worden verholpen. Hackers kunnen deze zwakke punten misbruiken om toegang te krijgen tot je systeem, persoonlijke gegevens te stelen of schadelijke software te installeren. Door vast te houden aan verouderde software, vergroot je de kans dat je slachtoffer wordt van cyberaanvallen.

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

Compatibiliteitsproblemen

Naarmate de technologie evolueert, worden nieuwe programma’s en hardware vaak ontwikkeld met het oog op de nieuwste besturingssystemen. Het gebruik van Windows 7 of 8 kan leiden tot compatibiliteitsproblemen met nieuwe softwaretoepassingen en randapparatuur. Dit kan de functionaliteit van je systeem belemmeren en je productiviteit beïnvloeden.

Conformiteit en naleving van regelgeving

Afhankelijk van de branche waarin je actief bent, kunnen er wettelijke vereisten en voorschriften zijn met betrekking tot gegevensbeveiliging en privacy. Het blijven gebruiken van een verouderd besturingssysteem zoals Windows 7 of 8 kan je vermogen om aan deze voorschriften te voldoen in gevaar brengen. Dit kan resulteren in boetes, reputatieschade en verlies van vertrouwen bij klanten en partners.

Ondersteuning van oudere Windows-versies door Microsoft

Voordelen van overstappen op Windows 11

Windows 11 biedt verschillende verbeteringen en functies die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de productiviteit en het beveiligingsniveau voor zakelijke gebruikers.

Een verfijnde gebruikerservaring

Windows 11 biedt een vernieuwde en verfijnde gebruikersinterface met een centrale focus op productiviteit. Het vernieuwde startmenu, het gecentreerde taakbalkontwerp en de mogelijkheid om meerdere geoptimaliseerde apps naast elkaar te draaien, bevorderen een efficiënte workflow en een intuïtieve gebruikerservaring.

Verbeterde prestaties

Windows 11 is geoptimaliseerd voor moderne hardware en biedt verbeterde prestaties ten opzichte van eerdere versies. Met functies zoals Direct Storage en vernieuwde energiebeheeropties kunnen zakelijke gebruikers profiteren van snellere opstarttijden, betere batterijduur en soepelere systeemprestaties.

Verhoogde beveiliging en privacy

Windows 11 legt een sterke nadruk op beveiliging en privacy. Met functies zoals Windows Hello voor veilige biometrische authenticatie, verbeterde hardwaregebaseerde beveiliging en een versterkte beveiligingsarchitectuur, biedt Windows 11 een robuust beveiligingsniveau voor bedrijfsgegevens en -systemen.

Ondersteuning voor hybride werkomgevingen

Windows 11 is ontworpen met het oog op de behoeften van moderne werkomgevingen, inclusief hybride werkmodellen. Het biedt ondersteuning voor naadloze samenwerking op afstand, met functies zoals Microsoft Teams-integratie, virtuele desktopinfrastructuur en verbeterde connectiviteitsopties.

Lees hier meer over de voordelen van Windows 11.

Nadelen van overstappen op Windows 11

Hoewel Windows 11 diverse aantrekkelijke functies en verbeteringen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moeten houden bij het overstappen op Windows 11.

Systeemvereisten

Windows 11 heeft strengere systeemvereisten in vergelijking met oudere versies van Windows. Om Windows 11 te kunnen gebruiken, moet je apparaat bijvoorbeeld een compatibele 64-bit processor hebben, Secure Boot-ondersteuning, TPM-versie 2.0 en een bepaald minimumaantal cores en RAM.

Lees hier meer over de systeemvereisten van Windows 11.

Verouderde software en apparaten

Bij het overstappen naar een nieuw besturingssysteem kunnen compatibiliteitsproblemen ontstaan met oudere software en randapparatuur. Sommige toepassingen of apparaten die perfect werkten onder Windows 10, kunnen mogelijk niet correct functioneren op Windows 11 vanwege veranderingen in de systeemarchitectuur of ontbrekende stuurprogramma’s.

Gebruik Microsoft Endpoint Manager voor een check op compatibiliteit van je systemen.

Leercurve en interfaceveranderingen

Windows 11 introduceert een nieuw ontwerp en een bijgewerkte gebruikersinterface, die afwijkt van Windows 7, 8 en 10. Hoewel dit esthetische verbeteringen en nieuwe functies met zich meebrengt, betekent dit een leercurve voor sommige gebruikers.

Soepel overstappen op Windows 11

Stap 1: Evaluatie en compatibiliteit

Voordat je begint met de overstap, is het belangrijk om een grondige evaluatie uit te voeren van je huidige IT-infrastructuur en de compatibiliteit van je hardware en software met Windows 11 te controleren. Raadpleeg de systeemvereisten van Windows 11 en vergelijk deze met je bestaande systemen. Identificeer eventuele hardware-upgrades die nodig zijn en controleer of je huidige software compatibel is met Windows 11.

Stap 2: Maak een migratieplan

Een migratieplan is essentieel om een soepele overgang naar Windows 11 te garanderen. Bepaal welke afdelingen of gebruikersgroepen als eerste zullen overstappen en stel een tijdlijn op. Zorg ervoor dat je plan rekening houdt met potentiële onderbrekingen en minimaliseer de impact op de productiviteit van je medewerkers.

Hier vind je meer info vanuit Microsoft over een migratieplan.

Stap 3: Backup en gegevensmigratie

Hoewel Microsoft al je bestanden overbrengt naar het vernieuwde systeem, wordt toch geadviseerd om een volledige back-up te maken van alle belangrijke gegevens en bestanden. Zorg voor een betrouwbare en veilige back-upoplossing hebt om eventueel gegevensverlies te voorkomen.

Stap 4: Training en bewustwording

Windows 11 is een doorontwikkeling van eerdere versies van het besturingssyteem en zal dan ook vooral herkenbaarheid oproepen. Het bevat echter wel een aantal nieuwe functies en een vernieuwde gebruikersinterface. Hou er rekening mee dat niet elke medewerker hier even goed mee om kan gaan en een productiviteitsdaling tot gevolg kan hebben. Het is dan ook belangrijk om medewerkers de mogelijkheid te bieden voor training en ondersteuning. Door je medewerkers bewust te maken van de voordelen en het gebruiksgemak van Windows 11, zullen ze sneller de nieuwe software omarmen.

Stap 5: Testen en pilotproject

Afhankelijk van de grootte van je organisatie kan het raadzaam zijn om een kleinschalig pilotproject uit te voeren. Selecteer een groep gebruikers uit verschillende afdelingen en laat hen Windows 11 testen in een realistische werkomgeving. Verzamel feedback en identificeer eventuele problemen of knelpunten. Pas waar nodig aan en verbeter je migratieplan op basis van de resultaten.

Stap 6: Uitrol en ondersteuning

Na een succesvolle pilotfase kun je overgaan tot de volledige uitrol van Windows 11 binnen je organisatie. Bied doorlopende ondersteuning aan je medewerkers om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen bij de nieuwe software. Microsoft biedt uitgebreide ondersteuning voor IT-professionals voor de overstap naar Windows 11. Kijk hier voor meer informatie.

Kies je voor HP-devices? Dan is het nog eenvoudiger om over te stappen op Windows 11. Met de tool Proactive Insights kun je precies zien welke devices geschikt zijn om direct over te stappen, en welke eerst nog aanpassingen nodig hebben. Ook zie je welke devices helemaal niet geschikt zijn om over te stappen.

Vragen? Hulp nodig? De migratie uit handen geven?

Neem contact op

Heb je een vraag die (nog) niet in een artikel beantwoord wordt of wil je gericht advies voor jouw organisatie? Vul dan het formulier in en wij brengen jou vrijblijvend in contact met één van onze HP-experts.

Contact
Contact HP