Tablet versus laptop: wat werkt het beste?

Tablets worden steeds vaker gebruikt in het bedrijfsleven. Ze gaan succesvol de concurrentie aan met de laptop. Welke afwegingen maak je bij de keuze tussen deze twee mobiele devices?

De tablet wordt steeds populairder op de werkvloer. Velen zullen dat al uit eigen ondervinding hebben vastgesteld, maar nu wordt die conclusie ook onderschreven door uitgebreid onderzoek.

Onderzoeksbureau Computer Profile interviewde recent namelijk ruim 5.500 medewerkers van Nederlandse ondernemingen met vijftig of meer werknemers over het gebruik van hun devices.

Verdubbeling zakelijk gebruik tablets

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het gebruik van tablets voor zakelijke toepassingen het afgelopen jaar zeer sterk is gegroeid. Zo is het aantal ondernemingen waar zakelijke tablets worden gebruikt in een jaar tijd met 28 procent gegroeid.

Het aantal tablets per locatie is in dezelfde periode zelfs bijna verdubbeld. De nieuwe aanwas concurreert daarbij vooral met de laptop, constateren de onderzoekers. Om de keuze tussen de twee draagbare devices makkelijker te maken zetten we belangrijkste voor- en nadelen van de tablet kort op een rij.

Voordelen tablet

Meest in het oog springende voordeel is uiteraard dat de gemiddelde tablet een stuk lichter is dan een laptop. Afhankelijk van de schermgrootte wegen tablets tussen de 400 en 700 gram, een beetje laptop weegt al snel het dubbele.

Omdat een tablet geen harde schijf maar flashgeheugen heeft, start hij ook aanzienlijk sneller op dan veel laptops. Veel nieuwe laptops (ultrabooks) zijn tegenwoordig overigens uitgerust met een snelle vaste (SSD) harde schijf. Deze zijn wel een stuk duurder dan ‘gewone’ laptops.

Accu en scherm

Een tablet gaat doorgaans veel zuiniger om met energie dan de laptop.  Zo kan een gemiddelde tablet gemakkelijk een hele werkdag mee, terwijl dat bij laptops alleen geldt voor hele dure (of zware) varianten.

Daarbij is het beeld van een tablet onder verschillende omstandigheden vaak ook veel beter dan dat van een laptop. Met name belangrijk als het mobiele device veel op locatie wordt gebruikt.

Handzamer

Los van het gewicht neemt een tablet ook (beduidend) minder plek in dan de gemiddelde laptop, en zelfs dan de ultrabooks. Dat is prettig als de gebruikers veel reist, maar ook als hij veel vergadert.

Veel mensen ervaren een laptop op tafel namelijk als een barrière tussen hen en de overlegpartners. Bij een tablet is dat doorgaans veel minder het geval. Daarbij vinden veel mensen het makkelijk om tijdens het overleg te bespreken documenten op een tablet te raadplegen.

Lichtere werkzaamheden

Grote voordeel van de laptop is het grotere vermogen. Tablets worden met name ingezet voor de ‘lichtere’ administratieve en organisatorische werkzaamheden, en voor het raadplegen van informatie.

Bij het gebruik van complexere toepassingen die meer intensieve interactie, bewerkingen en het openen van meerdere vensters vereisen, verschuift de voorkeur al snel richting laptop. Dat dat overigens niet altijd zo hoeft te zijn, blijkt uit het verhaal van Maurice Verheul, IT-netwerkspecialist van LTO Nederland.

2-in-1

Mensen die nog steeds niet kunnen kiezen hoeven overigens niet met hun handen in het haar te zitten. Er zijn namelijk ook veel 2-in-1 devices die de voordelen van laptop en tablet combineren.

Zo verandert een tablet met touchscreen met een simpele scharnierbeweging opeens in een laptop. En kan elke medewerker zelf kiezen op welk moment hij of zij welk device gebruikt.

Lees ook: