Hieraan herken je wanneer werknemers toe zijn aan nieuwe laptops

Wanneer is het tijd voor een nieuwe laptop? Voor je gevoel is de afschrijvingstermijn nog lang niet voorbij wanneer medewerkers alweer vragen om een gloednieuw exemplaar. Toch kan een verouderd device wel degelijk leiden tot productiviteitsverlies.

Het lijkt logisch om alleen naar de afschrijvingstermijn van een device te kijken. Maar als je productieve werknemers wilt, zijn er meer factoren waar je rekening mee moet houden. Hieraan herken je wanneer werknemers toe zijn aan nieuwe laptops:

Wat is de afschrijvingstermijn van een laptop?

Na ongeveer vijf jaar is een laptop economisch gezien afgeschreven. De laptop is dan sterk verouderd in vergelijking tot laptops die dan op de markt komen. Het kan echter voorkomen dat een device langer of korter meegaat, afhankelijk van het gebruik.

Tip: de HP Dragonfly is stevig, licht en heeft een mooi design.

Over het algemeen is de afschrijvingstermijn van een zakelijke laptop langer dan van een laptop voor consumenten. Deze hebben steviger materiaal, waardoor ze een stuk robuuster zijn. Dat is nodig, omdat zakelijke laptops een stuk vaker verplaatst worden.

Accu is sneller leeg

Niets zo irritant als een lege accu. Hoe ouder de laptop is, des te sneller de accu leeg gaat. Dat kan voor problemen zorgen als een medewerker onderweg nog wil werken. De accu van een nieuwe laptop gaat vaak veel langer mee.

Programma’s lopen niet meer soepel

Een van de belangrijkste signalen dat een laptop verouderd is, is dat belangrijke programma’s trager worden. Een medewerker kan dan niet vlot doorwerken en raakt soms zelfs gefrustreerd.

Om erachter te komen of de leeftijd van een device het probleem is, kun je kijken naar de systeemeisen van de software. Vaak worden er bij nieuwere software hogere eisen gesteld aan bijvoorbeeld de processor.

Oude processor

Op dit moment bestaan er twee grote fabrikanten voor processors: Intel en AMD. Daarnaast heeft Apple aangekondigd met een eigen type processor te komen: de ARM-processor. Om erachter te komen hoe nieuw een processor is, kijk je naar het getal in de productnaam. Hoe hoger het getal, des te nieuwer de processor.

Snelheid processor

Als je medewerker zwaardere programma’s wil draaien, is een snelle processor nodig. Wil je weten hoe snel een laptop is? Dan kun je onderzoek doen naar de kloksnelheid van de processor. Dit controleer je zo:

 • Windows: bij een Windows-pc druk je de toetsencombinatie Ctrl + Shift + Esc tegelijk in. Klik op ‘prestaties’ en ‘geheugen’. Je vindt de kloksnelheid aan de rechterkant onderin.
 • Mac: klik op het Apple-logo en vervolgens op ‘over deze Mac’. Het getal voor ‘MHz’ is de kloksnelheid.

Tegelijkertijd telt het aantal kernen mee. Waar vroeger een kern volstond, bestaan er nu ook varianten met acht of meer kernen. Sommige daarvan kunnen virtueel zijn, maar worden door het systeem herkend als fysieke kernen. Over het algemeen zijn devices met meer kernen ook sneller.

Te weinig geheugen oude laptop

Oudere laptops beschikken vaak over minder geheugen, waardoor de laptop sneller vol raakt. Natuurlijk zijn er manieren om het geheugen op te schonen, maar het is niet wenselijk als dit te vaak moet gebeuren. Hoeveel geheugen nodig is, hangt af van wat de medewerker doet op het device:

 • 8 GB RAM geheugen:
  Tekstverwerken en internet
 • 16 GB RAM geheugen:
  Foto’s en video’s bewerken
 • 32 GB RAM geheugen:
  Virtuele machines draaien

Laptop inleveren

Zelfs wanneer je laptops binnen je bedrijf afgeschreven zijn, kunnen ze op de markt nog steeds waarde hebben. Door gebruik te maken van technology buyback van HP, faseer je de laptops op een duurzame manier uit. Zo heb je (financiële) ruimte om nieuwe technologie in huis te halen.

>> Lees hier over de financieringsoplossingen die HP biedt voor de thuiswerkplek. 

Lees ook: