Chromebook voor je bedrijf en werknemers: dit moet je weten als IT

Chromebooks worden steeds populairder, vooral in het bedrijfsleven. Ze zijn vaak een stuk goedkoper dan reguliere zakelijke laptops, doordat ze vooral gericht zijn op cloudapplicaties. Kijk jij al naar de Chromebook voor je bedrijf en voor je werknemers? Bekijk dan deze tips voor IT.

In dit artikel gaan we in op verschillende zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een Chromebook voor je bedrijf aanschaft. Klik op een van de links hieronder om direct naar een van de onderwerpen te gaan:

Chromebook voor werknemers, wat zijn de voordelen?

Denk je erover om een Chromebook voor je bedrijf aan te schaffen? Deze devices werken net even anders dan de standaard zakelijk laptop. Doordat ze volledig ingericht zijn op werken in de cloud, zijn ze bijzonder geschikt voor medewerkers die veel online werken.

Chromebooks zijn bijzonder energiezuinig, hierdoor kunnen je medewerkers langer productief blijven zonder te hoeven opladen. Ideaal voor werknemers die liever niet de hele dag naast het stopcontact zitten.

Tip: sommige Chromebooks hebben zelfs 4G.

Bij Chromebooks wordt maar weinig data lokaal opgeslagen, vrijwel alle bestanden staan in de cloud. Hierdoor kun je vanaf elke ander apparaat dezelfde bestanden benaderen. Ook hoef je niet bang te zijn dat een medewerker data kwijtraakt in een crash, alles staat veilig online.

Virtualisatie voor Chromebooks

Hebben je medewerkers echt Windows-oplossingen nodig? Ook dan is het mogelijk om Chromebooks voor je bedrijf aan te schaffen. Chromebooks ondersteunen namelijk verschillende Virtual Desktop Infrastructure-oplossingen (VDI). Denk hierbij aan de populaire VMware en Citrix.

Met een Chromebook werken in de cloud via Google Drive/G-Suite

Een groot voordeel van werken met Chromebooks is dat je er bijzonder makkelijk mee kunt samenwerken. Dat kan via de G-Suite, een verzameling applicaties waarmee je tegelijk met collega’s in dezelfde bestanden en documenten kunt werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google Drive, een populaire tool om bestanden in op te slaan en te delen met anderen.

Daarnaast is het mogelijk om agenda’s samen te voegen, in dezelfde documenten en spreadsheets te werken en te videobellen.

Chromebooks beheren

Als het gaat over het beheren van Chromebooks voor je bedrijf, heb je verschillende mogelijkheden. Een groot voordeel is dat de voorbeelden die in dit artikel genoemd worden, allemaal op afstand uitgevoerd kunnen worden. Erg handig wanneer je medewerkers voornamelijk thuiswerken.

Zo kun je met de Admin Console rechtstreeks applicaties installeren op de Chromebooks binnen je bedrijf. Ook kun je automatisch policies uitrollen en toegang verlenen tot het WiFi-netwerk en interne VPN’s. Wanneer je op een device graag een specifieke applicatie mogelijk wilt maken, activeer je de Kiosk-modus.

Google Chrome Enterprise

Chromebooks hebben een besturingssysteem dat volledig draait op de cloud. De standaardvariant is Chrome OS, maar wanneer je kiest voor Chromebooks voor je bedrijf, is Google Chrome Enterprise een goede upgrade. Dit is de zakelijke variant van Chrome OS.

Google Chrome Enterprise is razendsnel te implementeren en maakt het beheer van de verschillende Chromebooks binnen je organisatie nog eenvoudiger.

Veiligheid staat ook hoog in het vaandel. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere geïntegreerde beveiligingslagen en versleutelde cloud-profielen. Je kunt door middel van Chrome Browser Cloud Management bijvoorbeeld bepalen welke applicaties geïnstalleerd zijn en welke management-policies toegepast zijn. Daarnaast kun je website en apps op een zwarte of witte lijst zetten.

Populaire specificaties bij Chromebooks voor je bedrijf in 2021

Net als bij standaard zakelijke laptops, heb je wanneer je Chromebooks voor werknemers wilt aanschaffen veel keuze. De volgende specificaties zijn erg populair in 2021:

 • De Chromebook met 4G
  Ideaal voor werknemers die vaak onderweg werken.
 • De Chromebook met 4K beeldscherm
  Is beeldkwaliteit belangrijk voor je medewerker? Dan is deze variant bijzonder geschikt
 • Chromebooks voor je bedrijf met touchscreen
  Deze feature maakt het device nog gemakkelijker in gebruik.
 • De convertible Chromebook
  Dit type device is niet alleen te gebruiken als laptop, maar ook als tablet.
 • Chromebooks die minder dan twee kilo wegen
  Handig wanneer je medewerkers liever niet zeulen met een zwaar apparaat.

Ontdek de verschillende Chromebooks van HP in dit overzicht.

Lees ook: