Overstappen op Google Chrome Enterprise? Lees dit eerst

Google Chrome Enterprise is een relatief nieuw besturingssysteem. Ben je IT’er en denk je erover om licenties voor dit besturingssysteem aan te schaffen? In dit artikel vind je de voordelen én nadelen.

Google Chrome Enterprise is de zakelijke variant van Chrome OS, geoptimaliseerd voor veilig beheer en gebruik. In dit artikel zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van dit relatief nieuw besturingssysteem voor je op een rij.

Voordelen Google Chrome Enterprise

De voordelen van deze oplossing zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  • Veiligheid van je bedrijfsgegevens en devices
  • Beheer en implementatie voor de IT-afdeling
  • Tijdswinst voor medewerkers en kostenbesparing

Security bij Google Chrome Enterprise

Elke IT’er weet dat veiligheid een van de belangrijkste factoren is bij het beheer van devices. Google heeft er alles aan gedaan om het besturingssysteem aan te laten sluiten bij de hoge beveiligingseisen van de zakelijke markt.

Vragen? Je kunt 24/7 terecht bij de helpdesk van Google Chrome Enterprise

Het implementeren van apparaten is extra veilig gemaakt door gebruik te maken van versleutelde cloud-profielen.

Ook zijn er meerdere geïntegreerde beveiligingslagen waarmee je bedrijfsgegevens veilig blijven.

Beter beheren en implementeren

Werk je met veel verschillende besturingssystemen? Dan weet je wat een gedoe het kan zijn om alle devices te beheren. Een puntje voor Google, de implementatie van Google Chrome Enterprise gaat een stuk sneller dan bij andere oplossingen. Daarnaast kun je een koppeling maken met Enterprise-platforms als VMware’s Workspace ONE.
Het besturingssysteem biedt ook integratie met bestaande infrastructuren zoals MDM-beheer, Active Directory en Single Sign-On-oplossingen.
Gebruikt een groot deel van het team liever Windows-devices? Met Chrome Enterprise zijn Chromebooks sneller te implementeren in de gebruikte omgeving.

Handig: zakelijk beleidsregels opstellen

Als IT’er wil je dat medewerkers veilig gebruikmaken van hun devices, zonder dat je ze daarbij te veel belemmert. Google Chrome Enterprise geeft je de mogelijkheid om regels in te stellen waar alle gebruikers aan moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Welke websites medewerkers mogen bezoeken
  • Welke (zakelijke) apps ze mogen downloaden en gebruiken (door middel van Managed Google Play)

Win tijd én geld

Chrome staat erom bekend razendsnel te zijn. Met Google Chrome Enterprise trekt Google dit door naar de zakelijke markt. De opstarttijd van de devices, browser en tools is dan ook keurig.

Als we onderzoeksbureau Forrester Consulting (2018) mogen geloven, is dit besturingssysteem een stuk goedkoper dan de concurrenten. Zo bespaar je gemiddeld 85 euro per gebruiker. Één geïnterviewde claimde zelfs 1,53 miljoen dollar te besparen op hardware- en softwarekosten.

Naast de kosten, bespaar je ook tijd volgens Forrester. Gebruikers van Chrome OS meldden aan de onderzoekers dat de productiviteitsoplossingen een gemiddelde tijdsbesparing van 10 minuten per dag opleverden.

Bovendien wordt er sindsdien minder gereisd voor vergaderingen. Door Google Hangouts te gebruiken, besparen de bedrijven jaarlijks tot wel 297.500 euro aan reiskosten.

Grab and go

Een handige feature van Google Chrome Enterprise is Grab and Go. Als je organisatie Chromebooks deelt, houdt deze functie automatisch bij wie welk apparaat heeft. Medewerkers kunnen een device pakken en direct beginnen met werken.

Zijn ze klaar? Dan hoeft het device niet opnieuw geconfigureerd te worden, de volgende gebruiker kan zo aan de slag.

Nadelen Google Chrome Enterprise

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen aan het besturingssysteem. De belangrijkste hangen samen met het feit dat veel medewerkers gewend zijn aan Windows of Apple. Chrome werkt echt even anders, dat kan vooral voor oudere medewerkers flink omschakelen zijn.

Daarnaast werken niet alle tools zo optimaal als hun tegenhangers bij concurrenten. Het Microsoft Office Pakket heeft bijvoorbeeld veel meer features dan de Chrome-varianten: Google Docs, Google Presentaties en Google Spreadsheets.

Lees ook