Stappenplan Google Chrome Enterprise installeren in je bedrijf

Google Chrome Enterprise is een zakelijk besturingssysteem, geoptimaliseerd voor veilig gebruik en beheer. Het is de zakelijke variant van Chrome OS. In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen Google Chrome Enterprise installeert.

Stap 1. Overstappen naar de Google Chrome browser

De eerste stap voor het installeren van Google Chrome Enterprise is verrassend eenvoudig. Je zorgt ervoor dat je hele organisatie overstapt naar dezelfde browser: Google Chrome. Dit geeft medewerkers toegang tot een grote keuze aan browser-based applicaties: het begin van een digitale transformatie.

Veel bedrijven werken nog met een mix van verschillende browsers, modern en legacy. Waarom is het belangrijk om je browser te standaardiseren?

 • Zo heeft elke browser eenvoudig de nieuwste beveiligingsupdates, policies en patches.
 • Legacy en moderne browsers implementeren policies vaak op een andere manier. Extra werk voor de IT-afdeling dus.
 • Gebruiken medewerkers verschillende browsers? Dan is het lastiger te controleren of ze geen verouderde of gevaarlijke extensies en plug-ins installeren.
 • Weet je niet wie welke browser gebruikt en welke versie? Dan komen beveiliging en compliance in gevaar.

Van legacy naar browser-based apps

Breng ook in kaart welke applicaties je medewerkers gebruiken en in hoeverre deze al compatibel zijn met een moderne browser. Veruit de meeste legacy applicaties zijn namelijk ook te gebruiken in Google Chrome.

Zijn sommige applicaties niet compatibel? Dan kun je workarounds instellen die ervoor zorgen dat medewerkers alleen voor die apps naar een oude browser gestuurd worden.

Stap 2. Moderniseer je IT-management

De tweede stap om Google Chrome Enterprise te installeren, is het kritisch kijken naar je IT-management workflows. Het handmatig updaten van software en het managen van policies in applicaties kost de IT-afdeling namelijk veel tijd.

Desktopversies van Chrome Browser gebruiken Google Update om automatisch te updaten als er een nieuwe versie van de browser beschikbaar is. Hierdoor werken alle gebruikers dezelfde versie en zijn er geen handmatige patches meer nodig.

Tip: stel geen updates uit omdat deze te lang zouden duren. Dit maakt je bedrijf kwetsbaar op het gebied van security.

Chrome Browser Cloud Management gebruiken

Waar je bij oude browsers nog te maken krijgt met complexe group policies en scripts, maakt Chrome Browser Cloud Management het makkelijk om browsers centraal te managen vanuit de cloud.

Identity management

Veel bedrijven werken nog met Microsoft Active Directory om hun gebruikers en policies te managen. Dit systeem werkt goed, maar is ook erg complex en niet cloud-based. Een alternatief is Google’s Cloud Identity: een eenvoudig cloud-based systeem om je gebruikers én je devices te managen.

Stap 3. Klaar voor de cloud?

Binnen elk bedrijf zijn er mensen die al zoveel mogelijk in de cloud doen (de cloud natives / cloud werkers), en mensen die hier nog argwanend tegenover staan. In deze stap naar Google Chrome Enterprise is het zaak om je medewerkers te segmenteren. Zo kun je snel zien welke mensen de overstap naar de cloud makkelijker kunnen maken.

Onderzoek welke taken medewerkers hebben en welke devices ze gebruiken. Hoeveel werken ze al browser-based? Werken ze veel op afstand en maken ze gebruik van collaboration tools?

Welke cloud-based apps ga je gebruiken?

Onderzoek ook welke cloud-based apps passen bij jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan G Suite. Dit is een verzameling handige zakelijke productiviteitsapps voor verschillende toepassingen:

 • Geschreven documenten: Google Docs
 • E-mail: Gmail
 • Kalender: Google Calendar
 • Videobellen en samenwerken: Hangouts Meet
 • Opslag: Google Drive
 • Spreadsheets: Google Sheets
 • Presentaties: Google Slides

Stap 4. Cloud-native devices gebruiken

Nu je weet welke medewerkers klaar zijn om in de cloud te gaan werken, is het tijd voor een pilot-programma. De eerste stap van deze pilot is het uitrollen van Chromebooks onder de testgroep.

Chromebook Enterprise Devices zijn al voorzien van de mogelijkheid om een Chrome Enterprise Upgrade uit te voeren. Deze zakelijke upgrade zorgt ervoor dat medewerkers overal veilig en snel kunnen werken.

Alternatief: legacy laptops en desktops als Chrome devices

Heb je niet de mogelijkheid om op korte termijn Chromebooks aan te schaffen? Dan is Neverware’s CloudReady een oplossing. Het zorgt er namelijk voor dat je legacy laptops en desktops gebruikt kunnen worden als Chromedevices.

Meet je resultaten

Vergeet niet na afloop van de testfase te evalueren: wat ging er goed tijdens het uitrollen van Google Chrome Enterprise en wat kan er beter? Hoeveel heeft deze pilot gekost en hoe tevreden zijn de medewerkers?

Stap 5. Google Chrome Enterprise verder uitrollen

Nu je weet hoe je met een klein groepje aan de slag kunt met dit nieuwe besturingssysteem, is het tijd om Google Chrome Enterprise verder uit te rollen binnen de organisatie. Neem hier genoeg tijd voor, het overschakelen naar een cloud-native device alleen duurt al minimaal 60 tot 90 dagen.

Om de beste resultaten te bereiken, is het belangrijk om doelen te stellen. Of je nu één afdeling wilt omzetten, of het hele bedrijf. Daarnaast is het essentieel dat medewerkers enthousiast zijn over de nieuwe technologie, zo kunnen ze andere mensen overtuigen om ook positief naar de verandering te kijken.

Twee manieren van adoptie

Er zijn grofweg twee manieren om ervoor te zorgen dat een groot deel van je medewerkers met Google Chrome Enterprise gaat werken. Je keuze hangt af van de prioriteiten binnen jouw bedrijf.

 1. Standaardisering vanuit het bedrijf
  Medewerkers moeten verplicht overstappen, dit gaat het snelst voor de IT-afdeling, maar roept ook de meeste weerstand op.
 2. Medewerkers kiezen zelf
  Bij deze optie worden de veranderingen het makkelijkst geaccepteerd. Wel duurt de overstap langer en heeft de IT-afdeling langer de nadelen van de mix tussen legacy en moderne devices/browsers.

Lees ook: