Thunderbolt 4 versus Thunderbolt 3: wat zijn de verschillen?

Met een Thunderbolt-aansluiting koppel je via één kabel je voeding en al je randapparatuur aan je computer, dat ruimt lekker op. Inmiddels is er een nieuwe versie gelanceerd: Thunderbolt 4. Wat maakt deze beter dan versie 3?

Voordat we de verschillen tussen Thunderbolt 3 en 4 bespreken, bespreken we eerst nog even wat je ook alweer kunt met de Thunderbolt-aansluiting? We spreken erover met Marc Beckers, Enterprise Client Solutions Specialist bij Intel en Raymond Drielinger, eigenaar van MDCS.

Wanneer kies je voor de Thunderbolt?

“Het grote voordeel van Thunderbolt, is dat je met een kabel naar een speciaal docking station gaat waar je de power, monitor, keyboard, muis en zelf externe opslag aan kunt hangen. Je hebt geen vijf verschillende kabels meer nodig”, vertelt Marc.

Er zijn tegenwoordig ook USB-C docking stations die dit soort mogelijkheden bieden, toch is Marc daar minder enthousiast over. “Bij USB-C docking stations kunnen de mogelijkheden zeer verschillen. De Thunderbolt is echt een standaard waarvan je zeker weet dat het goed zit.”

Hybride werken met de Thunderbolt

Raymond vertelt dat de Thunderbolt voordelen heeft voor medewerkers die na fulltime thuiswerken weer gedeeltelijk naar kantoor gaan. “Niet meer elke dag naar kantoor hoeven heeft zichzelf bewezen. Wij gaan nu drie dagen vanuit huis werken en twee op kantoor.”

Om het wisselen van werkplek zo makkelijk mogelijk te maken, kijken organisaties nu veel naar dockingmogelijkheden. “De Thunderbolt is erg snel, daar kun je dan zeker van profiteren”, vertelt Raymond. “Verder is het mogelijk om de aansluitingen te daisy chainen (op elkaar aan te sluiten), dat maakt Thunderbolt erg elegant.”

Goed om te weten: niet alle pc’s ondersteunen Thunderbolt. Houd hier dus rekening mee met de aanschaf van je apparaten.

Het verschil tussen Thunderbolt 3 en Thunderbolt 4

Volgens Marc zijn er veel kleine verschillen tussen de twee versies. “Bij de Thunderbolt 3 kon je minimaal één 4K-scherm aansluiten. Dat is verdubbeld bij de Thunderbolt 4, nu kun je minimaal twee 4K-schermen of één 8K-scherm aansluiten. Ook de minimale bandbreedte voor snelle gegevensoverdracht is verdubbeld: van PCIe 16Gb/s naar PCIe 32Gbs.

Een nadeel van de Thunderbolt 3 was dat wanneer de pc in slaapstand stond, deze lastig wakker te krijgen was. Raymond vertelt hoe dat was: “Als je in zo’n situatie komt, is dat echt vervelend. Het geeft enorm veel frustratie, je moet alle stekkertjes eruit trekken om de pc weer aan de praat te krijgen.” Dit probleem is opgelost bij de Thunderbolt 4.

Thunderbolt 4 levert net als Thunderbolt 3 40 Gb/s snelheden voor data, video en stroom via één enkele verbinding.

Betere beveiliging

Een belangrijke verbetering bij Thunderbolt 4, is dat de aansluiting beter beveiligd is tegen Direct Memory Access (DMA). “Veel bedrijven zagen dit als een risico bij Thunderbolt 3, vertelt Marc. “Nu is er sterke DMA-beveiliging ingebouwd in de firmware en hardware.”

Wanneer kies je voor de Thunderbolt 4?

Thunderbolt 4 heeft veel voordelen ten opzichte van Thunderbolt 3 en alternatieve USB-C aansluitingen. Of je overstapt, hangt af van een aantal factoren.

“Je hebt in elk geval apparaten met de 11e generatie Intel® Core™ processoren nodig, dat is de eerste stap.”, vertelt Marc. “Daarna hangt het af van hoe belangrijk je de resolutie van je scherm vindt wanneer je twee 4K-schermen gebruikt. Hecht je belang aan de extra snelheid voor snelle gegevensoverdracht? Dan kun je overstappen op Thunderbolt 4”

Fijn detail: Thunderbolt 4 is compatibel met Thunderbolt 3 en beide gebruiken de USB-C aansluiting.

Lees meer: