8 feiten en fabels over Windows 10 Mobile

Bij een smartphone denken veel mensen gelijk aan Android en iOS. Windows 10 Mobile komt niet direct in dat lijstje voor. Zonde, want het is een ideaal platform voor wie een zakelijk toestel ook privé wil gebruiken of andersom. Daarom de vooroordelen over Windows 10 Mobile ontkracht.

Ondanks dat Microsofts mobiele besturingssysteem al een hele tijd bestaat – het werd in 2010 geïntroduceerd als Windows Phone – is het minder ingeburgerd dan zijn concurrenten. Dit in tegenstelling tot Windows 10 voor desktop, dat wereldwijd tientallen miljoenen gebruikers heeft.

Voornaamste reden? De vele vooroordelen die er over het platform heersen. In dit artikel belichten we de feiten en fabels over de mobiele variant, die de afgelopen jaren steeds meer naar de desktopversie is toegegroeid.

Fabel: er zijn nauwelijks apps beschikbaar

fabel over Windows 10 Mobile

Android en de iOS zijn onder meer groot geworden dankzij apps. Voor beide besturingssystemen zijn honderdduizenden apps beschikbaar, van complete Office-pakketten en beeldbewerkers tot games en social media-apps.

Ook in de Windows Store kun je je hart ophalen. Tot de ruim 650.000 apps die je daar vindt, behoren onder meer Word, Skype, Twitter, Netflix en navigatie-app Waze. De belangrijkste apps voor zakelijk en privégebruik zijn gratis beschikbaar en werken zoals je gewend bent. Bovendien zijn web-apps en iOS-apps relatief gemakkelijk om te zetten naar Windows 10 Mobile.

Feit: het is ideaal voor mobiel werken

Feit over Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile is populair op de zakelijke markt en daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is het optimaal beveiligd door middel van automatische encryptie en Trusted Boot, dat zorgt dat tijdens het opstartproces alleen veilige software wordt geladen.

Verder biedt het platform talloze mogelijkheden om onderweg productief te zijn. Op je Windows-smartphone heb je standaard de beschikking over het volledige Office 365-pakket. Omdat veel apps universeel zijn, bieden ze dezelfde gebruikerservaring op verschillende apparaten.

De interface schaalt automatisch mee met het apparaat waarop je werkt en je instellingen, gegevens en toegangsrechten zijn op elk apparaat hetzelfde. Belangrijke bestanden sla je veilig op in de cloud en zijn overal toegankelijk.

Fabel: het besturingssysteem is lastig onder de knie te krijgen

fabel over Windows 10 Mobile

Ben je Android of iOS gewend, dan lijkt het misschien een uitdaging om je weg te vinden in Windows 10 Mobile. Het mobiele besturingssysteem is de afgelopen jaren continu verfijnd, waardoor personalisatie, beveiliging en het afhandelen van e-mails en berichten eenvoudig is.

De interface oogt fris, met Live-tegels die in één oogopslag handige informatie over bijvoorbeeld weer en nieuws tonen. Het besturingssysteem bevat ook krachtige opties om onderweg verder te werken aan een Word- of PowerPoint-document dat je op je pc hebt gemaakt. Office 365 is standaard aanwezig en dankzij clouddienst OneDrive heb je overal toegang tot belangrijke gegevens.

Feit: je tovert je smartphone snel om tot een (werk-)pc

Feit over Windows 10 Mobile

Voortaan hoef je niet meer meerdere apparaten mee te slepen. Dankzij Continuum kun je je smartphone eenvoudig met een scherm, toetsenbord en muis verbinden en gebruiken als volwaardige desktopcomputer.

Het systeem en je apps passen zich automatisch aan, zodat je ze optimaal op het grotere scherm kunt gebruiken. Je telefoon is nog gewoon te gebruiken om mee te bellen of sms’en, zonder dat dit invloed heeft op de apps die je op het grotere scherm gebruikt.

Dankzij HP Workspace kunnen niet geoptimaliseerde desktop-apps (bijvoorbeeld legacy/line-of-business-apps die niet herschreven worden voor mobiel) probleemloos op een smartphone gebruikt worden.

Fabel: er is weinig keuzemogelijkheid

fabel over Windows 10 Mobile

Momenteel zijn er circa 20 verschillende smartphones die draaien op Windows 10 Mobile. In elke prijsklasse is wel een toestel te vinden dat voldoet aan de eisen voor zakelijk of privégebruik.

Veel modellen ondersteunen bovendien Continuum, zodat je je smartphone in een handomdraai omtovert tot een volwaardige pc. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een dock en randapparatuur.

Feit: minder vatbaar voor virussen

Feit over Windows 10 Mobile

In tegenstelling tot Android en iOS hoor je maar weinig over beveiligingslekken en virussen die Windows 10 Mobile teisteren. Het platform is stukken veiliger en voorkomt de installatie van onofficiële, potentieel gevaarlijke software. Voor cybercriminelen is het nagenoeg onmogelijk om een Windows 10 Mobile-toestel te kraken voor het installeren van malafide apps.

Microsoft heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan het opkrikken van de beveiliging en biedt systeembeheerders én gebruikers diverse mogelijkheden om apparaten op afstand te beheren, versleutelen of wissen. Met Windows Information Protection kan werkdata versleuteld worden of het delen ervan beperkt, zodat datalekken tot het verleden behoren.

Fabel: het platform wordt niet doorontwikkeld

fabel over Windows 10 Mobile

Het tegendeel is waar! Microsoft heeft de afgelopen tijd flink gesleuteld aan het besturingssysteem, waardoor het optimaal werkt in combinatie met je favoriete apparaten en diensten.

In 2016 verscheen bovendien de Anniversary Update, die niet alleen kleine verbeteringen en foutoplossingen introduceert, maar ook tal van nieuwe functies. Zo is er een vernieuwde en universele Skype-app, die net zo krachtig is als de app op je pc. Op het lockscreen vind je voortaan mediaknoppen en een snelkoppeling voor de camera.

En dan zijn er nog diverse kleinere verbeteringen doorgevoerd om te zorgen dat de instellingen en standaard-apps overzichtelijker werken. Windows 10 Mobile is volop in beweging.

Feit: het kent een snelle gebruikerservaring, ook op goedkopere toestellen

Feit over Windows 10 Mobile

Een Windows 10 Mobile-telefoon hoeft je geen rib uit je lijf te kosten. Duurdere high-end toestellen hebben weliswaar meer mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van opslag en fotografie, maar ook middenklassers bieden veel waar voor het geld.

Dat is mede te danken aan het feit dat Windows 10 Mobile optimaal is afgestemd op de hardware en daardoor efficiënt werkt. Een toestel is na het opstarten vrijwel direct gebruiksklaar en schakelen tussen apps en menu’s verloopt altijd soepel.

Lees ook: