Alles wat je moet weten over Windows AutoPilot

Windows AutoPilot zorgt ervoor dat het uitrollen van nieuwe devices kinderspel wordt. Benieuwd hoe het werkt en waar je precies op moet letten? In dit artikel gaan we in op de belangrijkste functies, en geven we je slimme tips en tricks om Windows AutoPilot optimaal te gebruiken.

 

Onboarding voor gevorderden

Krijgen jouw medewerkers nieuwe devices? Normaal gesproken heeft de IT-afdeling hier een flinke kluif aan. Je moet er namelijk voor zorgen dat alle apparaten op de juiste manier worden ingespoeld, én vervolgens ook bij de medewerkers zelf aankomen.

Vóór de komst van AutoPilot moest de IT-afdeling de devices nog voorzien van een image. Dit is een aangepaste installatie voor het Windows 10 besturingssysteem. Voor elk nieuw (type) device moest de IT-afdeling zo’n nieuwe image aanmaken. Een tijdrovend en duur proces.

Device uitrollen bij hybride werken

Dat geldt helemaal wanneer medewerkers deels thuis en deels op kantoor werken (hybride werken). In de huidige situatie wordt de nieuwe laptop bezorgd op kantoor en ingesteld door de IT-afdeling. Vervolgens komen alle medewerkers naar kantoor om hun laptop op te halen.

Met de komst van Windows AutoPilot gaat dit een stuk minder omslachtig. Je kunt de apparaten dan namelijk rechtstreeks bij de medewerker thuis laten bezorgen, zonder dat ze eerst langs de IT-afdeling gaan. Benieuwd hoe dat kan?

Wat is Windows AutoPilot?

Windows AutoPilot maakt het voor eindgebruikers mogelijk om de installatie van een nieuw Windows 10-apparaat helemaal zelf te doen. Zonder begeleiding van de IT-afdeling dus. Daardoor kan je medewerker het apparaat direct van de leverancier thuis ontvangen.

Met AutoPilot is het niet nodig een image aan te maken of apparatuur handmatig te configureren. De eindgebruiker kan zonder gedoe direct aan de slag.

De inschrijving gebeurt in de online werkplekmanagementomgeving van Microsoft. De gebruiker hoeft het nieuwe apparaat alleen aan te zetten en in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Tijd om aan de slag te gaan!

Flowchart Windows AutoPilot

Windows AutoPilot uitrollen infographic

Windows Autopilot voor vooraf inrichten

Kost het eindgebruikers veel tijd om verschillende instellingen, drivers, policies en software te installeren? Dan is Windows Autopilot voor vooraf inrichten (voorheen bekend onder de naam Windows Whiteglove) een uitkomst. Dit is een extra optie binnen Windows AutoPilot.

Door middel van deze functie kan de fabrikant, een partner of de eigen IT-afdeling alle installaties uitvoeren voordat het device bij de eindgebruikers komt.

Dat kan namelijk erg lang duren, zelfs wanneer alle stappen goed worden uitgevoerd. Bij medewerkers die wat minder handig zijn met technologie, wil je vaak helemaal voorkomen dat ze veel zelf moeten doen.

Wie kan Windows AutoPilot gebruiken?

Wil je graag Windows AutoPilot gebruiken? Dan moet je voldoen aan twee voorwaarden:

  • Je bedrijf gebruikt Windows 11 of 10 v1703
  • Je bedrijf heeft een Microsoft Intune omgeving: het profiel wordt hier aangemaakt en klaargezet.

Wil je Windows AutoPilot voor vooraf inrichten gebruiken? Dan moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt Windows 10, v1903 of een recentere versie.
  • Daarnaast heeft je bedrijf heeft een Microsoft Intune omgeving.
  • Je gebruikt Windows Pro, Enterprise- of Education-editie
  • Om de devices in te stellen wordt een fysiek apparaat gebruikt. Dit apparaat moet TPM 2.0 en device attestation ondersteunen.
  • Er is een ethernet verbinding beschikbaar.

Security gewaarborgd

Windows AutoPilot werd gelijktijdig met de April 2018-update van Windows 10 pro geïntroduceerd. Met deze verzameling (security)technologieën kan IT dus alle veiligheidsregels en andere beleidsregels automatisch doorvoeren.

De volgende zaken kun je bijvoorbeeld op afstand regelen:

Tip! HP Wolf Security

Door daarnaast met HP Wolf Security te werken, weet je zeker dat de security van de devices optimaal gewaarborgd is. Zo heb je bijvoorbeeld de optie om snel en eenvoudig een image terug op een pc te zetten.

Handig als er bijvoorbeeld op software gebaseerde malware verwijderd moet worden. Net als bij Windows AutoPilot kan de IT-afdeling dit op afstand regelen.

Configuratie Windows AutoPilot

Wil je graag nieuwe devices uitrollen met Windows AutoPilot? Door deze drie stappen te volgen, ben je zo klaar.

Stap 1: Registratie

De eerste stap om nieuwe devices uit te rollen met AutoPilot is de registratie. Dit kan op twee manieren:

  1. Je kunt na aanschaf de leverancier vragen (via de reseller) om een bestand met apparaat-id’s. Die upload je naar de Autopilot Deployment Services en koppel je aan je organisatie. Dit hoef je in principe maar één keer te doen. Je kunt ook je reseller met Microsoft Cloud Service Provider-status vragen om dit voor je te doen.
  2. Je kunt de leverancier (via de reseller) vragen om bij aanschaf van de devices de apparaat-id’s direct te koppelen aan jouw Azure AD-omgeving. Hiervoor geef je officieel toestemming via een door de leverancier uit te sturen URL. Microsoft heeft een handleiding geschreven over deze toestemming.

Stap 2: Instellen Windows Autopilot-profiel

De tweede stap is het instellen van een Windows Autopilot-profiel. In dat profiel kun je bepalen welke stappen in de configuratie worden overgeslagen. Zo kun je voorkomen dat een eindgebruiker wordt geconfronteerd met privacy-instellingen.

Ook kunnen stappen als het instellen van assistent Cortana, OEM-registratie en de keuze tussen een persoonlijk of zakelijk device overgeslagen worden.

Stap 3: Device bezorgen bij eindgebruiker

De laatste stap is het overdragen van het nieuwe device aan de werknemer. Dat kan op kantoor, maar net zo goed door het device met de post rechtstreeks vanaf de fabriek naar de werknemer thuis te laten sturen. Ideaal wanneer medewerkers veel thuiswerken.

De werknemer schakelt het apparaat na ontvangst aan en maakt verbinding met internet. Vervolgens wordt met behulp van Windows AutoPilot een gepersonaliseerde installatie gestart (inclusief je bedrijfsnaam en -logo). Dit gebeurt op basis van het profiel dat is toegewezen aan het device.

Wanneer de gebruiker inlogt met de accountgegevens worden alle instellingen en apps automatisch ingeladen. Binnen een paar klikken kan je medewerker – zonder tussenkomst van de IT-afdeling – aan de slag.

Veelgestelde vragen

Wat is Windows AutoPilot?

Dankzij Windows AutoPilot kunnen gebruikers de installatie van een nieuw Windows 10 of Windows 11-apparaat zelf doen, zonder begeleiding van de IT-afdeling. Daardoor kan de eindgebruiker (de medewerker) het apparaat direct van de leverancier thuis ontvangen.

Wat is Windows AutoPilot voor vooraf inrichten?

Windows AutoPilot voor vooraf inrichten (voorheen bekend onder de naam Windows Whiteglove) is een extra optie binnen Windows AutoPilot. Met deze functie kan de fabrikant, een partner of de eigen IT-afdeling alle installaties uitvoeren voordat het device bij de eindgebruikers komt.

Wat zijn de voorwaarden om Windows AutoPilot te gebruiken?

Het bedrijf moet Windows 10 v1703 of een recentere versie gebruiken en heeft een Microsoft Intune omgeving.

Hoe wordt security gewaarborgd?

Windows AutoPilot werd gelijktijdig met de April 2018-update van Windows 10 pro geïntroduceerd. Met deze verzameling (security)technologieën kan IT dus alle veiligheidsregels en andere beleidsregels automatisch doorvoeren.