Alles wat je moet weten over Windows AutoPilot

Windows AutoPilot zorgt ervoor dat het uitrollen van nieuwe devices kinderspel wordt. Dit moet je weten over de nieuwe service van Microsoft.

Krijgen jouw medewerkers nieuwe devices? Zonder Windows AutoPilot heeft de IT-afdeling hier een flinke kluif aan. Zeker als medewerkers mobiel werken, misschien zelfs in het buitenland.

Hoe het nu vaak gaat? Eerst wordt de nieuwe laptop bezorgd op kantoor en ingesteld door de IT-afdeling. Vervolgens komen alle medewerkers naar kantoor om hun laptop op te halen. Met de komst van Windows AutoPilot gaat dit een stuk minder omslachtig.

Wat is Windows AutoPilot?

Windows AutoPilot stelt gebruikers in staat de installatie van een nieuw Windows 10-apparaat zelf te doen. Zonder begeleiding van de IT-afdeling dus. Daardoor kan de eindgebruiker (de medewerker) het apparaat direct van de leverancier thuis ontvangen.

De inschrijving gebeurt in de online werkplekmanagementomgeving van Microsoft. De gebruiker hoeft het nieuwe apparaat alleen aan te zetten en in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Tijd om aan de slag te gaan!

Flowchart Windows AutoPilot

Windows AutoPilot uitrollen infographic

Windows Autopilot for pre-provisioned deployment

Kost het eindgebruikers veel tijd om verschillende instellingen, drivers, policies en software te installeren? Dan is Windows Autopilot for pre-provisioned deployment (voorheen bekend onder de naam Windows Whiteglove) een uitkomst. Dit is een extra optie binnen Windows AutoPilot.

Door middel van pre-provisioned kan de fabrikant, een partner of de eigen IT-afdeling alle installaties uitvoeren voordat het device bij de eindgebruikers komt.

Wie kan Windows AutoPilot gebruiken?

Wil je deze feature gebruiken? Dan moet je voldoen aan twee voorwaarden:

  • Je bedrijf gebruikt Windows 10 v1703 of een recentere versie.
  • Je bedrijf heeft een Microsoft Intune omgeving: het profiel wordt hier aangemaakt en klaargezet.

Wil je Windows pre-provisioned gebruiken? Dan moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bedrijf gebruikt Windows 10, v1903 of een recentere versie.
  • Je bedrijf heeft een Microsoft Intune omgeving.
  • Om de devices in te stellen wordt een fysiek apparaat gebruikt. Dit apparaat moet TPM 2.0 en device attestation ondersteunen.
  • Er is een ethernet verbinding beschikbaar.

Rol IT-afdeling

Vóór de komst van AutoPilot moest de IT-afdeling de devices nog voorzien van een image. Dit is een aangepaste installatie voor het Windows 10 besturingssysteem. Voor elk nieuw (type) device moest de IT-afdeling zo’n nieuwe image aanmaken. Een tijdrovend en duur proces.

Met AutoPilot is het niet nodig een image aan te maken of apparatuur handmatig te configureren. De eindgebruiker kan zonder gedoe direct aan de slag.

Security gewaarborgd

Windows AutoPilot werd gelijktijdig met de April 2018-update van Windows 10 pro geïntroduceerd. Met deze verzameling (security)technologieën kan IT dus alle veiligheidsregels en andere beleidsregels automatisch doorvoeren.

De volgende zaken kun je bijvoorbeeld op afstand regelen:

HP Sure Recover

Door daarnaast met HP Sure Recover (pdf) te werken, weet je zeker dat de security van de devices optimaal gewaarborgd is. Met HP Sure Recover zet je snel en eenvoudig een image terug op je pc.

Handig als er bijvoorbeeld op software gebaseerde malware verwijderd moet worden. Net als bij Windows AutoPilot kan de IT-afdeling dit op afstand regelen.

Configuratie Windows AutoPilot

De eerste stap om nieuwe devices uit te rollen met AutoPilot is de registratie. Dit kan op twee manieren:

  1. Je kunt na aanschaf de leverancier vragen (via de reseller) om een bestand met apparaat-id’s. Die dien je te uploaden naar de Autopilot Deployment Services en te koppelen aan je organisatie. Dit hoef je in principe maar één keer te doen. Je kunt ook je reseller met Microsoft Cloud Service Provider-status vragen om dit voor je te doen.
  2. Je kunt de leverancier (via de reseller) vragen om bij aanschaf van de PC’s de apparaat-id’s direct te koppelen aan jouw Azure AD-omgeving. Hiervoor geef je officieel toestemming via een door de leverancier uit te sturen URL. Microsoft heeft een handleiding geschreven over deze toestemming.

Instellen Windows Autopilot-profiel

De tweede stap is het instellen van een Windows Autopilot-profiel. In dat profiel kun je bepalen welke stappen in de configuratie worden overgeslagen. Zo kun je voorkomen dat een eindgebruiker wordt geconfronteerd met privacy-instellingen.

Ook kunnen stappen als het instellen van assistent Cortana, OEM-registratie en de keuze tussen een persoonlijk of zakelijk device overgeslagen worden.

Device bezorgen bij eindgebruiker

De laatste stap is het overdragen van het nieuwe device aan de werknemer. Dat kan op kantoor, maar net zo goed door het device met de post rechtstreeks vanaf de fabriek naar de werknemer thuis te laten sturen.

De werknemer schakelt het apparaat na ontvangst aan en maakt verbinding met internet. Vervolgens wordt met behulp van AutoPilot een gepersonaliseerde installatie gestart (inclusief je bedrijfsnaam en -logo). Dit gebeurt op basis van het profiel dat is toegewezen aan het device.

Wanneer de gebruiker inlogt met de accountgegevens worden alle instellingen en apps automatisch ingeladen. Binnen een paar klikken kan hij of zij – zonder tussenkomst van de IT-afdeling – aan de slag.

Veelgestelde vragen

Wat is Windows AutoPilot?

Dankzij Windows AutoPilot kunnen gebruikers de installatie van een nieuw Windows 10-apparaat zelf doen, zonder begeleiding van de IT-afdeling. Daardoor kan de eindgebruiker (de medewerker) het apparaat direct van de leverancier thuis ontvangen.

Wat is Windows Autopilot for pre-provisioned deployment?

Windows Autopilot for pre-provisioned deployment (voorheen bekend onder de naam Windows Whiteglove) is een extra optie binnen Windows AutoPilot. Door middel van pre-provisioned kan de fabrikant, een partner of de eigen IT-afdeling alle installaties uitvoeren voordat het device bij de eindgebruikers komt.

Wat zijn de voorwaarden om Windows AutoPilot te gebruiken?

Het bedrijf moet Windows 10 v1703 of een recentere versie gebruiken en heeft een Microsoft Intune omgeving.

Hoe wordt security gewaarborgd?

Windows AutoPilot werd gelijktijdig met de April 2018-update van Windows 10 pro geïntroduceerd. Met deze verzameling (security)technologieën kan IT dus alle veiligheidsregels en andere beleidsregels automatisch doorvoeren.