Microsoft: Windows 10 klaar voor mobiel werken

Bedrijven die gebruik maken van van Windows 7 en Windows 8.1 kunnen per 29 juli 2015 gratis overstappen naar Windows 10 for Enterprises. Microsoft belicht vier verbeteringen in het nieuwe besturingssysteem die zijn toegespitst op mobiel werken.

1. Gebruikerservaring en productiviteit

De softwarereus stelt dat bij het ontwikkelen van de nieuwste versie van Windows
veel aandacht is besteed aan de manier waarop bedrijven het besturingsysteem gebruiken. Volgens Microsoft combineert het nieuwe besturingssysteem de sterkste punten van Windows 7 en Windows 8.

Daarbij heeft de leverancier goed geluisterd naar de kritiek van eindgebruikers op eerdere upgrades. Zo is de startknop uit Windows 7, die in Windows 8 was verdwenen, terug in het scherm. ‘Het terugvinden van apps is door het startmenu eenvoudiger’, licht de leverancier toe.

Ook zijn er functionaliteiten toegevoegd om de productiviteit en gebruikerservaring van zakelijke eindgebruikers te verbeteren zoals Snap Assist waarmee het mogelijk is om op één beeldscherm in meerdere vensters tegelijk te werken.

Microsoft: ‘Waar het in Windows 7 en 8 alleen mogelijk was om het beeldscherm horizontaal in tweeën te delen, kan dit in Windows 10 ongelimiteerd. Met de vernieuwde Snap Assist werk je eenvoudig in drie of vier vensters tegelijk.’

Virtuele desktops

De toepassing Task View biedt een overzicht van alle openstaande applicaties en die zijn bereikbaar via een knop op de taakbalk. ‘Via deTask View kunnen virtueel verschillende desktops aangemaakt worden. Volgens de leverancier is dat handig als er bijvoorbeeld aan verschillende projecten wordt gewerkt.

2. Scherm en bediening aanpassen aan device

Het besturingssysteem past zich ook aan aan het apparaat waarop de medewerker werkt. Schermgrootte en bediening via muis en toetsenbord, of aanraakmodus (touch screen) worden na bevestiging door de gebruiker ingeschakeld.

Bij een desktopcomputer zijn de gebruikersschermen afgestemd op het gebruik van muis en toetsenbord. Schakelt de gebruiker over naar een tablet dan gaat de user interface automatisch over op aanraak-modus.

Als een gebruiker bijvoorbeeld zijn toetsenbord losklikt van een 2-in-1 device dan vraagt Windows 10 de gebruiker of hij naar aanraakschermmodus wil. Medewerkers die bijvoorbeeld eerst op een pc aan een document werken, kunnen dat later bewerken op hun smartphone.

De filosofie is één besturingssysteem voor alle devices. Met OneDrive, de aan Windows gekoppelde dienst voor opslag en het uitwisselen van bestanden, kunnen gebruikers hun documenten vanaf verschillende apparaten gebruiken via internet.

3. Beveiliging opgeschroefd

Door het zakelijk gebruik van mobiele apparatuur kunnen werknemers in principe overal, altijd en vanaf elk device toegang tot hun bedrijfsdata en applicaties krijgen. Dat vraagt om betere beveiliging.

Microsoft heeft de beveiliging behoorlijk opgeschroefd en garandeert dat alleen de juiste gebruiker toegang krijgt tot bedrijfsapplicaties en gevoelige bedrijfsdata. Met authenticatie-tool Windows Hello, wordt de gebruiker gecontroleerd op basis van biometrische kenmerken zoals gezicht, iris of vingerafdruk. Die controle kan gecombineerd worden met controle van inlogs en paswoorden.

Op dit moment is nog niet alle hardware uitgerust met apparatuur voor biometrische authenticatie, maar Microsoft verwacht dat hardwareleveranciers deze trend zullen volgen. Bedrijven die van deze toepassing gebruik willen maken doen er goed aan om na te gaan of aangeschafte apparatuur over middelen voor biometrische authenticatie beschikt.

Privé en zakelijk gebruik

Windows 10 maakt het ook mogelijk om bedrijfsapplicaties te scheiden van de de privé-omgeving van het apparaat. Daardoor moeten IT-managers het gebruikers bijvoorbeeld onmogelijk maken om gevoelige data van bedrijfs- naar privé-applicaties te kopiëren of per ongeluk extern te publiceren.

Volgens Microsoft is het zelfs in gevallen van BYOD, waarbij een werknemer zijn privé-device voor het werk gebruikt, mogelijk om alle zakelijke applicaties en gegevens op afstand te wissen.

De leverancier: ‘Om devices en data te beschermen tegen dreigingen van buitenaf, introduceert Windows 10 Device Guard. Waar het tot nu toe zo was dat een website of applicatie als veilig werd gezien tot het tegendeel was bewezen, krijgen IT-beheerders nu de mogelijkheid om eenvoudig een tegenovergestelde aanpak te kiezen.’ Apps kunnen dus door beheerders worden uitgesloten voor gebruik in de zakelijke omgeving van het apparaat.

4. Beheer vereenvoudigd

Volgens de leverancier maakt Windows 10 it-beheer eenvoudiger doordat allerlei taken geautomatiseerd worden of eenvoudig uit te voeren zijn door de eindgebruiker. Daardoor moeten IT-afdelingen zich meer kunnen focussen op innovatie en de zakelijke ontwikkeling van de onderneming, doordat minder tijd wordt opgeslokt door het draaiend houden va systemen en IT-beheer.

Volgens de softwaremaker zal de tijd die het kost om ict te onderhouden en van oudsher een grote druk legt op ict-afdelingen afnemen. Bedrijven die hun werknemers minder afhankelijk willen maken van ict kunnen bijvoorbeeld een interne app-store inrichten, waar medewerkers goedgekeurde apps zelf kunnen downloaden en installeren.

Installatie

Volgens de leverancier is die vereenvoudiging van het beheer vanaf de installatie van het besturingssysteem merkbaar. ‘Anders dan bij voorgaande edities, is voor het upgraden naar Windows 10 geen wipe and reload van het device meer nodig.

Daarnaast is het instellen en configureren van nieuwe devices eenvoudiger dan ooit, en gaat er dankzij de universal apps die werken op alle devices minder tijd zitten in het beheer van applicaties. Applicaties die op Windows7 en 8 werken, werken in bijna alle gevallen ook in Windows 10.’

Windows as a Service

Het nieuwe besturingssysteem wordt als Windows-as-a-Service geleverd. Zakelijke gebruikers kopen een licentie via het web en betalen alleen voor de daadwerkelijk gebruikte besturingssystemen. Daardoor moet het ook eenvoudiger zijn om licenties te beheren en te hergebruiken op het moment dat een werknemer bijvoorbeeld uit dienst gaat.

Bovendien is de licentie gebonden aan een gebruiker en niet aan het apparaat. De gebruiker hoeft niet voor ieder apparaat dat hij heeft een aparte licentie te hebben. Maar heeft met 1 Windows-licentie toegang tot het os op zowel zijn pc, tablet, smartphone en wearable.

Daarnaast kunnen beveiligings-updates en het onderhoud door de leverancier worden uitgevoerd. Microsoft: ‘Via Windows Update for Business altijd en
automatisch up-to-date zijn met de laatste veiligheidsinstellingen. Voor IT-beheerders betekent dit dat zij zich dus geen zorgen meer hoeven te maken over de beschikbaarheid van patches en andere updates, ook bij toepassing van bring your own device.’

Zelf controle houden

Microsoft voegt toe dat voor organisaties die werken met bedrijfskritische omgevingen en zelf de controle willen houden over updates de mogelijkheid hebben om bepaalde systemen en devices uit te sluiten van functionele updates. Die organisaties kunnen de updates pas te installeren wanneer die uitgebreid getest zijn.

Lees ook: