4 nadelen van Windows 10 ontkracht

Wat zijn veelgenoemde nadelen van Windows 10? En kloppen die wel? In dit artikel zetten we de grootste zin en onzin over Windows 10 op een rij.

4 Nadelen van Windows 10

Bij de keuze om wel of niet over te stappen naar Windows 10 laten managers en medewerkers zich nogal eens beïnvloeden door discussiefora waar allerlei nadelen worden genoemd.

Uiteraard is het goed om research te doen, maar het is wel zo handig je mening te baseren op de juiste feiten. Ontdek in hoeverre 4 veelgenoemde nadelen van Windows 10 kloppen.

Nadeel 1: zakelijke apps zijn slecht of niet beschikbaar

In verhouding tot iOS en Android, is het aantal beschikbare apps op het Windows-platform inderdaad een stuk lager. Maar er komen steeds meer zakelijke apps voor Windows 10 bij. Bovendien ziet Microsoft – als leverancier van Windows – hierin voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd, zeker op de zakelijke markt.

Een positieve ontwikkeling op dit vlak gaat gepaard met het feit dat Windows 10 terrein wint op de (zakelijke) markt. Mede daarom willen bedrijven steeds vaker bestaande apps overzetten naar het Windows 10-platform. Gelukkig blijkt de investering van een eigen app op een ander platform geen weggegooid geld: in de meeste gevallen kun je de app vrij makkelijk overzetten naar Windows 10.

Lees ook: Zo gebruik je applicaties van andere platformen in Windows 10 Mobile

Nadeel 2: de nieuwe interface is niet gebruiksvriendelijk

De nieuwe interface van Windows 10 wordt regelmatig als nadeel genoemd. En inderdaad, deze interface is anders dan je gewend bent van Microsoft. Maar zoals bij iedere verandering, is ook dit besturingssysteem ‘gewoon’ even wennen. Als je er eenmaal aan gewend bent, kent dit besturingssysteem wel een groot voordeel: Windows 10 toont namelijk overal hetzelfde gebruikersscherm ongeacht het soort device waar je op werkt.

Het OS past zich simpelweg aan het apparaat aan waarop de medewerker het gebruikt. Op de smartphone zul je dus een compactere weergave krijgen dan op de laptop, maar de interface blijft hetzelfde. Ook kun je makkelijk wisselen tussen bediening via een muis en toetsenbord of via de aanraakmodus (touchscreen). De idee is kortom dat Windows 10 één besturingssysteem voor alle devices is.

Lees ook: Voordelen Windows 10 Mobile: 6 redenen om dit OS te kiezen

Nadeel 3: Windows 10 Pro draait automatisch patches

Automatisch de nieuwste updates met oplossingen voor bugs en nieuwe features. Het leek Microsoft heel handig om op alle apparaten met Windows 10 automatische patches te laten draaien. Zo heeft je apparaat altijd up-to-date qua beveiliging. Maar op fora is juist dat een van de veelgenoemde nadelen van Windows 10 Pro.

Bij zakelijk gebruik zal dit nadeel in de praktijk echter niet voor heel veel problemen zorgen. Immers, bij bedrijfsapparatuur is het meestal de beheerder die de patches instelt en uitvoert en zullen de automatische updates vanuit Microsoft uitgezet worden. En ook voor privégebruik zijn er inmiddels methodes gevonden om het automatisch updaten van Windows 10 uit te schakelen.

Lees ook: Windows 10 is klaar voor mobiel werken

Nadeel 4: koppeling met oude hardware is niet mogelijk

Werkt Windows 10 optimaal met verouderde hardware en randapparatuur? De twijfels hierover zijn een veelgenoemd nadeel van Windows 10. Het antwoord op de vraag is niet zo eenduidig. Hardware moet aan bepaalde specificaties voldoen om alle functionaliteiten van Windows 10 te kunnen benutten.

Maak daarom voor je overstapt een goede inventarisatie van de hardware en randapparatuur en controleer en test uitvoerig of alles inderdaad met Windows 10 werkt. Is dat niet het geval? Wacht dan in ieder geval met overstappen tot je nieuwe devices kunt aanschaffen waarop Windows 10 wel goed werkt.

Lees ook: 7 tips om het juiste device te kiezen voor je personeel  

Lees ook: