6 handige nieuwe functies van de Windows 10 Spring Creators Update

Onlangs bracht Microsoft de Windows 10 Spring Creators Update uit. Deze lente-update bevat een aantal nieuwe functies en past diverse onderdelen van de Windows 10-interface aan. Dit moet je weten.

Windows 10 zag in de zomer van 2015 het levenslicht. Destijds gaf Microsoft aan dat het de laatste versie van het besturingssysteem ooit zou worden. Windows 10 zou ‘nooit af zijn’, maar constant worden verbeterd en aangepast. Dat is de afgelopen drie jaar inderdaad het geval gebleken.

Halverwege 2016 vierde Microsoft de verjaardag van het besturingssysteem met de Anniversary Update en begin 2017 verscheen de Creators Update. In oktober volgde de Fall Creators Update, met visuele veranderingen en verbeteringen voor onder meer Edge, OneDrive, People Hub en Windows Defender.

De Windows 10 Spring Creators Update is alweer de vijfde grote revisie van het besturingssysteem. De lente-update brengt een groot pakket (kleine) wijzigingen. Naast bugfixes en verbeteringen op het gebied van security, zijn er functies die multitasken makkelijker maken. Dit zijn de meest in het oog springende features:

1. Timeline

Timeline werd aangekondigd als onderdeel van de Fall Creators Update, maar haalde de definitieve versie uiteindelijk toch niet. Gelukkig is deze handige functie wel beschikbaar in de Spring Creators Update. Timeline is een uitbreiding op Task View, dat een overzicht van openstaande programma’s geeft. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft het je de mogelijkheid om te scrollen door je activiteiten van eerdere dagen, tot een maximum van 30 dagen.

Met een klik op een snapshot kun je verdergaan met een activiteit uit het verleden, zoals een document, website of programma. Als je ingelogd bent met je Microsoft-account kun je ook eerdere werkzaamheden op je andere systemen opnieuw oppakken. Timeline is op te roepen door te klikken op de Task View-knop op de taakbalk, of via Windows-toets + Tab.

2. Near Share

Near Share (te activeren via het actiecentrum) laat je in een handomdraai bestanden draadloos delen met systemen in de buurt. Vergelijkbaar met de manier waarop AirDrop van Apple werkt. De functie zoekt via bluetooth naar andere systemen die Near Share ingeschakeld hebben en kan de bestanden via wifi direct transporteren.

Delen gaat via het Share-menu dat in de meeste apps aanwezig is. Desgewenst kun je ervoor kiezen Near Share alleen voor je eigen devices te activeren. Vervolgens kun je snel bestanden overzetten zonder dat je een usb-stick nodig hebt of zaken via mail of de cloud hoeft te synchroniseren.

3. Progressive Web Apps

In een poging het aanbod in zijn app-winkel te vergroten, introduceert Microsoft zogenoemde Progressive Web Apps. Dit zijn websites die zich als applicatie kunnen gedragen, offline werken en notificaties in het actiecentrum kunnen weergeven.

Ze zijn te openen via Live Tiles en duiken ook op in de Microsoft Store. Inmiddels zijn daar al diverse Progressive Web Apps gepubliceerd, waardoor het aanbod van de Store langzaam maar zeker completer wordt.

4. Verbeterde privacy

Op aandringen van de Autoriteit Persoonsgegevens maakt Microsoft het met de Windows 10 Spring Creators Update beter inzichtelijk welke diagnostische gegevens worden verzameld en doorgestuurd. De Diagnostic data viewer, te vinden in het Privacy-menu onder ‘Diagnostics & feedback’, geeft veel inzicht en met een druk op de knop kun je data verwijderen.

Daarnaast zijn de privacy-instellingen overzichtelijker gemaakt, met een onderscheid tussen Windows en apps. ‘Find my device’ laat je bij diefstal of verlies je apparaat terugvinden, mits je bent ingelogd met je Microsoft-account en locatiedeling hebt ingeschakeld. Het is aan te raden de privacy-instellingen kritisch te bekijken en zaken uit te schakelen waarvan je niet wilt dat Windows ze verzamelt en deelt.

5. Meer Fluent Design

De Fall Creators Update voorzag Windows 10 al van een nieuw likje verf. De Spring Creators Update borduurt voort op het ‘Fluent Design’ van zijn voorganger met diverse kleine tweaks.

Zo licht de datum op als je er met je muis langsgaat en zijn delen van het instellingenmenu, de taakbalk en de Edge-browser nu gedeeltelijk transparant. Verder is het contrast van het donkere thema verbeterd en is de Hub met favorieten, downloads en geschiedenis overzichtelijker gemaakt.

6. Andere kleine tweaks

Naast bovenstaande functies zijn er nog tal van kleine wijzigingen die de Spring Creators Update doorvoert. Zo heet het onderdeel Windows Defender in de instellingen voortaan Windows Security en is het uiterlijk van de Game Bar aangepast.

Met Focus Assist kun je ‘niet storen’-tijden instellen. En gebruik je een monitor met HDR-ondersteuning, dan heb je in het Apps-menu onder ‘Video playback’ vanaf nu kalibratie-opties. Verder is het mogelijk om Edge-tabbladen die geluid maken te dempen.

Windows 10 Spring Creators Update installeren

Microsoft startte in april met de uitrol van de Windows 10 Spring Creators Update. Dat betekent echter niet dat iedereen er meteen mee aan de slag kon; net als eerdere updates wordt de lente-revisie gefaseerd uitgerold.

Gebruikers kunnen hun systeem bijwerken via Windows Update of door een los installatiebestand te downloaden vanaf de softwaredownload-pagina van Microsoft. Gebruik het hulpprogramma om de update op een dvd of usb-stick te zetten, zodat je deze kunt gebruiken voor een nieuwe (schone) installatie van Windows 10.

Lees ook: