Overstappen op Windows 10 Pro? Zo overtuig je de twijfelaars

Wereldwijd draaien ruim 600 miljoen devices op Windows 10 (Pro). De laatste versie van het besturingssysteem lost veel problemen van zijn voorgangers op, bevat talloze nieuwe functies en voelt tegelijkertijd heel herkenbaar. Toch zijn niet alle organisaties overgestapt. Zo trek je twijfelaars over de streep.

Begin dit jaar maakte Windows 7 plaats voor Windows 10 als meest gebruikte besturingssysteem. Het in 2009 uitgebrachte OS kreeg jarenlang de voorkeur boven Windows 8 (geïntroduceerd in 2012), dat veel kritiek kreeg vanwege de zwaar aangepaste interface en het ontbreken van de vertrouwde startknop en het startmenu.

In versie 8.1 keerde de startknop terug en werden diverse verbeteringen doorgevoerd, maar het kwaad was al geschied. Een groot marktaandeel heeft deze Windows-versie nooit gehad en het is dan ook niet gek dat Microsoft afgelopen januari de basisondersteuning stopte. Windows 8.1 krijgt geen nieuwe functies en verbeteringen meer, al kunnen gebruikers wel tot 2023 rekenen op security-updates.

Voor Windows 7 stoppen de security-updates officieel in januari 2020. Bedrijven die dan niet zijn overgestapt, krijgen enkel nog tegen betaling – en uiterlijk tot 2023 – ondersteuning. De tijd begint dus te dringen.

Voordelen van Windows 10

Windows 10 werd een stuk positiever onthaald bij zijn introductie in 2015. Dat is in de eerste plaats te danken aan de terugkeer – in vernieuwde vorm – van het traditionele startmenu en het feit dat multitasken stukken soepeler gaat, ziet IT-expert Thijs Groen van Buyitdirect.

‘De nieuwe versie heeft een modernere, duidelijkere interface die zich automatisch aanpast aan het apparaat van de gebruiker. Als gebruiker heb je meer mogelijkheden om het startmenu naar wens in te richten, de Edge-browser is stabieler en met ‘Zoeken in Windows’ vind je snel lokaal opgeslagen documenten. Bovendien start Windows 10 merkbaar sneller op.’

Hoewel OS inmiddels een marktaandeel van ruim 48 procent heeft, draait een groot aantal van de Windows-devices (39 procent) nog op versie 7. Een ongewenste situatie, aldus Groen.

‘Windows 7 is ruim negen jaar oud. Oudere versies van Windows missen functionaliteiten die moderne organisaties nodig hebben om zich te blijven ontwikkelen. Daarnaast draaien ze in de regel alleen op oude chipsets die niet meer worden gemaakt en kwetsbaar zijn voor malware en virussen.’

Security en optimalisaties

‘Windows 10 is dankzij de frequentere security-updates veiliger en beter bestand tegen bijvoorbeeld geavanceerde ransomware-aanvallen. Het OS is ook te combineren met een Trusted Platform Module (TPM) voor toegangscontrole en authenticatie. Met Windows Hello kun je inloggen met biometrische gegevens zoals een vingerafdruk, wat bijvoorbeeld in publieke omgevingen veiliger is dan een wachtwoord invoeren.

Verder is Windows 10 beter geoptimaliseerd voor touchscreens en stylus-gebruik. Steeds meer applicaties maken daar gebruik van, denk bijvoorbeeld aan Adobe Photoshop.

Microsoft zelf heeft Office 365 waarmee je tegelijkertijd aan documenten kunt werken en gemakkelijk bestanden en apps kunt delen. Met een druk op de knop is het mogelijk een vergadering op te nemen of je scherm te delen. Op afstand samenwerken is daardoor stukken eenvoudiger.’

Grootschalige uitrol

Toch maken nog veel organisaties gebruik van oudere Windows-versies. Een grootschalige uitrol van een upgrade – zeker als het een nieuw besturingssysteem betreft – kan immers complex en onvoorspelbaar zijn.

Om het proces in goede banen te leiden, heeft Microsoft Upgrade Readiness beschikbaar gesteld. Met deze tool kan de IT-afdeling controleren welke apparaten, apps en drivers worden gebruikt in de organisatie. Op basis daarvan sporen ze problemen op en geven oplossingen.

‘Het is daarnaast verstandig om klein te beginnen en niet in één keer over te stappen’, adviseert Groen. ‘Start eerst een pilot met een paar gebruikers, evalueer en ga dan over met een grotere groep.’

Eenvoudiger overstappen

Een groot pluspunt van Windows 10 is de aanwezigheid van AutoPilot, een verzameling (security)technologieën die het mogelijk maakt om systemen op afstand gebruiksklaar te maken.

‘Voorheen moesten bedrijven of hun service providers handmatig en één voor één nieuwe systemen installeren en klaarmaken voor gebruik. Nu kan dat via de cloud, en kunnen eindgebruikers de installatie van hun nieuwe Windows 10-device vrijwel volledig zonder begeleiding uitvoeren.’

AutoPilot werkt samen met MDM-oplossingen en installeert automatisch instellingen, drivers, policies en software. Een gebruiker hoeft zijn nieuwe apparaat alleen uit te pakken en in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Vervolgens worden alle applicaties (zoals Office 365) klaargezet.

Groen: ‘Eerder zag je dit alleen met bijvoorbeeld Chrome-systemen via de Google Cloud, met smartphones via Samsung Knox Enrollment of Apple DEP. AutoPilot werkt zo goed dat ik verwacht dat binnen een paar jaar een groot deel van de Windows 10-systemen hiermee gebruiksklaar wordt gemaakt. Dat scheelt tijd, kosten en maakt het gemakkelijker voor organisaties om hun IT te moderniseren.’

Lees ook: