Hoe veilig is Windows 10 Pro?

Met een marktaandeel van ruim 80 procent draaien wereldwijd de meeste pc’s op Windows. Dat maakt het platform een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Microsoft doet er dan ook alles aan om de security doorlopend te verbeteren. Hoe staat het met de veiligheid van Windows 10 Pro?

Al jaren is er geen besturingssysteem dat qua gebruikscijfers in de buurt komt van Windows. Sterker nog, de laatste maanden wint het OS terrein ten opzichte van concurrent macOS van Apple. Windows is mateloos populair. Zolang dat zo blijft, zullen hackers en beveiligingsonderzoekers zoeken naar kwetsbaarheden waar misbruik van gemaakt kan worden.

Meer updates

Met Windows 10 Pro heeft Microsoft de lat voor cybercriminelen in ieder geval een stuk hoger gelegd. Hoewel hackers op de jaarlijkse beveiligingsconferentie Black Hat steeds nieuwe methoden tonen om het OS te kraken, concluderen ze ook dat dit stukken lastiger is dan bij voorgaande versies.

Dat is onder meer te danken aan frequentere updates. Hierdoor reageert Windows Defender sneller op nieuwe dreigingen en biedt het betere bescherming tegen virussen, malware en spyware. Al die updates hoeven overigens niet in de weg van je werk te zitten. Via ‘Startmenu > Instellingen > Bijwerken en beveiliging’ kun je ‘Actieve uren’ instellen en voorkomen dat je onder werktijd zit te staren naar een update-scherm.

Apps controleren

Windows 10 verscheen medio 2015 en kreeg in hetzelfde jaar functionaliteiten waarmee apps de op het systeem aanwezige virusscanner kunnen gebruiken om gebruikers tegen malware te beschermen. Deze oplossing heet Antimalware Scan Interface (AMSI) en werkt samen met zowel Windows Defender als beveiligingsprogramma’s van derden.

AMSI maakt het mogelijk dat bijvoorbeeld een communicatie-app inkomende berichten inspecteert op malware. Ook kan een computerspel controles uitvoeren voordat een bepaalde plug-in wordt geïnstalleerd. De gebruiker hoeft daar niets voor te doen.

Basisbescherming

In principe heb je dankzij Windows Defender geen aparte antivirussoftware meer nodig. Begin dit jaar vergeleek het Oostenrijkse testlab AV-test 20 antiviruspakketten voor Windows 10. Die werden beoordeeld op malware-detectie, prestaties en bruikbaarheid.

Kaspersky Internet Security kwam weliswaar als winnaar uit de bus, maar ook Windows Defender eindigde bovenaan. Waar de Kaspersky-suite minimaal 36,99 euro per jaar (per apparaat) kost, hoef je voor Microsofts antivirussoftware niets te betalen. Bovendien zijn Windows Defender en Firewall in het OS geïntegreerd, waardoor ze minder impact hebben op de snelheid van je systeem.

Windows Defender en Firewall staan standaard ingeschakeld en bieden complete beveiliging voor je systeem. Krijgt je device toch te maken met een hardnekkig virus, dan kun je Windows Defender Offline gebruiken om van de dreiging af te komen. De gratis tool zet je op een usb-stick en gebruik je om bij het opstarten het hele systeem te scannen op virussen of rootkits die voor problemen zorgen.

Encryptietool BitLocker

Windows 10 Pro heeft meer handige security-functies ingebouwd. Zo kun je met encryptietool BitLocker volledige schijven versleutelen en jezelf beschermen tegen onbevoegde veranderingen in je besturingssysteem, zoals malware op firmwareniveau.

Daarvoor zijn minimaal twee partities en een Trusted Platform Module (TPM) nodig. Een TPM is een speciale chip op het moederbord die controles op hard-, soft- en firmware kan uitvoeren. Is daarmee geknoeid, dan wordt je device in een beperkte modus opgestart zodat kwaadwillenden niet meer schade kunnen aanrichten.

Na inschakeling zal BitLocker het systeem en elk bestand dat je voortaan aanmaakt automatisch versleutelen. Bij het opstarten voer je steeds het BitLocker-wachtwoord in om toegang te krijgen.

Windows Hello

Over inloggen gesproken, dat is met Windows Hello niet alleen gemakkelijker, maar ook veiliger. Deze biometrische technologie laat je bij apparaten, apps, diensten en netwerken inloggen met een vingerafdruk, irisscan of gezichtsherkenning. Windows Hello maakt wachtwoorden overbodig en wordt gezien als gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder.

Voor veel gebruikers is het immers lastig voor elk device en dienst een uniek, moeilijk te kraken wachtwoord te bedenken en onthouden. Windows Hello haalt die drempel weg en voorkomt misbruik, zoals het gebruik van een foto om gezichtsherkenning te foppen. Bovendien ondersteunen steeds meer apps de inlogmethode en bieden steeds meer devices de mogelijkheid om biometrisch in te loggen.

Ouderlijk toezicht

Gebruik je een Windows 10 Pro-device thuis, dan is het verder goed om te weten dat het OS diverse mogelijkheden voor ouderlijk toezicht biedt. Zo kun je een maximale schermtijd per dag instellen, bepalen welke websites een kind mag bezoeken (of bepaalde sites blokkeren) en beperken welke apps uit de Windows Store gedownload mogen worden. De functie heet Family Safety en maakt – net als de hierboven genoemde features – standaard onderdeel uit van Windows 10 Pro.

Lees ook: