Voordelen Windows 10 Mobile: 6 redenen om dit OS te kiezen

Windows 10 Mobile is zeker voor de zakelijke markt interessant. Maar waarom dan. De 6 belangrijkste voordelen van Windows 10 Mobile op een rij.

Voordelen Windows 10 Mobile

Voor consumenten ligt de keuze voor Windows 10 Mobile minder voor de hand dan die voor Android of iOS. Op de zakelijke markt ligt dat anders, zeker gezien de recente ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden die het besturingssysteem veelzijdiger en krachtiger maken. Het mobiele platform van Microsoft begon als Windows Phone en is sinds 2010 langzaam maar zeker naar desktop-Windows toegegroeid.

Windows 10 Mobile is de opvolger van Windows Phone 8.1. De versie leek al op Windows 10, maar dan in een compact formaat. Nu is er dus Windows 10 Mobile. Waarom is dit besturingssysteem interessant voor werknemers én consumenten? De 6 belangrijkste voordelen Windows 10 Mobile uitgelicht.

1. Windows 10 Mobile apps

Veel apps voor Windows 10 Mobile zijn op een desktop te gebruiken, en vice versa. Dankzij het Universal Windows Platform kunnen ontwikkelaars apps maken die direct voor alle Windows 10-apparaten werken, of je nu gebruikmaakt van een smartphone, tablet, laptop of Xbox.

In de Windows Store zijn talloze van deze universele apps te vinden, waaronder bekende namen als Twitter, Dropbox, VLC en Netflix. Ze bieden een vergelijkbare gebruikerservaring, ongeacht van welk Windows-apparaat je gebruikmaakt.

2. Slimme interface

Voordelen Windows 10 Mobile voor mobiel werkenHoewel Windows 10 en Windows 10 Mobile veel overeenkomsten vertonen, is laatstgenoemde toch echt geoptimaliseerd voor kleinere schermen.

Kenmerkend aan de interface is het overzicht met zogenoemde Live-tegels, die fungeren als snelkoppelingen maar ook informatie tonen. Denk aan agenda-afspraken, nieuws, het weer en recente berichten. Ideaal om op de hoogte te blijven, zonder dat je apps of menu’s in hoeft te duiken.

Door met je duim naar links te vegen, open je het app-overzicht (met zoekfunctie) en een veegbeweging van de bovenkant van het scherm naar onder toont de snelle instellingen. Daar kun je onder meer draadloze verbindingen regelen, de zaklamp inschakelen en notities maken.

Bedien je een Windows 10-toestel met één hand, dan kun je de Windows-knop inhouden om het scherm omlaag te laten komen. Zo zijn er nog meer handigheidjes om bijvoorbeeld dubbele contacten of foto’s samen te voegen, en de accu te besparen.

3. Security op Windows 10 Mobile

Nog een van de voordelen van Windows 10 Mobile is de security. Microsoft heeft diverse maatregelen getroffen om te zorgen dat het systeem veilig is en beheersbaar voor de IT-afdeling.

Al bij het opstartproces wordt met Trusted Boot voorkomen dat onofficiële, potentieel gevaarlijke software wordt geladen. Gebruikers kunnen Windows Hello gebruiken om met hun vingerafdruk, iris of middels gezichtsherkenning in te loggen voor toegang tot bedrijfsdata.

Dat werkt stukken veiliger dan inloggen met een wachtwoord. Het systeem maakt de implementatie en het gebruik van multifactor-authenticatie bovendien een stuk eenvoudiger.

Hetzelfde geldt voor encryptie. Bestanden en mappen zijn eenvoudig te versleutelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de technologie van BitLocker. Daarnaast scheidt Windows Information Protection automatisch gevoelige bedrijfsgegevens van privédata.

4. Windows Store voor bedrijven

De apps die zijn te vinden in de Windows Store zijn stuk voor stuk door Microsoft gecontroleerd en veilig bevonden. Ook zorgt een functie genaamd Device Guard ervoor dat alleen vertrouwde software op het toestel kan worden gedraaid.

Een handige oplossing voor bedrijven die meer invloed willen hebben op (het gebruik van) apps is de Windows Store voor bedrijven. Hiermee is het eenvoudig om relevante apps te vinden en beschikbaar te stellen aan werknemers en groepen binnen de organisatie.

Vanaf één plek kan het app-aanbod worden beheerd en kunnen licenties worden toegewezen. Hetzelfde geldt voor app-updates. Daarnaast zijn line-of-business-apps in te dienen en toe te voegen aan de voorraad apps, zodat werknemers er niet naar hoeven te zoeken.

5. Continuum en HP Workspace

Ook Continuum is een belangrijke pijler van Windows 10 Mobile. Deze technologie stelt je in staat om je smartphone als volwaardige desktopcomputer te gebruiken. Ondersteunde toestellen zijn middels een dock te verbinden met een beeldscherm, toetsenbord en muis.

Vervolgens schalen de interface en apps automatisch naar het grotere beeld, waardoor gebruikers direct verder kunnen werken aan een Word-document of presentatie die op een telefoon is aangemaakt.

Er zijn al veel apps die deze universele manier van werken ondersteunen. Voor de meeste line-of-business-apps geldt dat niet, al zijn die probleemloos op een Windows 10 Mobile-toestel te draaien met behulp van HP Workspace.

6. Productiviteit

De mogelijkheden van Continuum en HP Workspace zorgen voor een grote mate van flexibiliteit. Gebruikers hebben immers thuis, onderweg en op kantoor naadloos toegang tot dezelfde apps, gegevens en instellingen.

Maar ook als je niet van deze functies gebruikmaakt, biedt Windows 10 Mobile veel mogelijkheden om productief te zijn. Denk bijvoorbeeld aan Office 365, het complete Office-pakket dat je realtime laat samenwerken en dat ingebouwde functies heeft voor beveiliging en privacy.

Daarnaast is clouddienst OneDrive geïntegreerd in zowel het systeem als belangrijke apps, zodat werkbestanden overal toegankelijk zijn en beveiligd zijn door middel van sterke encryptie.

Meer lezen over (de voordelen) Windows 10 Mobile?

●    De vooroordelen over Windows 10 Mobile ontkracht
●    OS kiezen: iOS, Android of toch Windows 10?
●    Overstappen naar Windows 10? 4 tips voor een goede voorbereiding