Waarom je moet overstappen op Windows 10 Pro

Hoewel Windows 10 Pro al sinds juli 2015 op de markt is, zijn veel bedrijven nog niet overgestapt. Vooral Windows 7 is nog altijd zeer populair. Toch is overstappen verstandig. Vier redenen waarom Windows 10 Pro nu al de voorkeur verdient boven Windows 7.

1. Einde ondersteuning Windows 7

Microsoft ondersteunt vanaf 14 januari 2020 Windows 7 niet meer. Vanaf dan brengt Microsoft geen beveiligingsupdates voor het ruim 10 jaar oude Windows 7 meer uit. Ook biedt Microsoft dan in principe geen hulp meer bij technische problemen voor Windows 7, tenzij bedrijven fors betalen.

Op 14 januari 2020 moet je als bedrijf dus eigenlijk wel van Windows 7 af zijn, als je jouw bedrijf tenminste niet wilt opzadelen met allerlei veiligheidsrisico’s. Sterker nog, je voldoet niet meer aan de AVG als je na die datum nog op Windows 7 werkt.

De AVG schrijft namelijk indirect voor dat elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt dit met up-to-date hardware en software dient te doen. Na 14 januari voldoet Windows 7 niet meer aan deze eis. Dat betekent dat je enige tijd voor deze harde deadline al op Windows 10 Pro moet zijn overgestapt.

Goed voorbereiden

Weliswaar hoeft het niet meer dan enige minuten te kosten om Windows 10 Pro in te voeren. Maar de meeste bedrijven zullen een goede voorbereiding willen treffen voordat ze zich aan de overstap wagen. Op welke computers kan Windows 10 Pro in de plaats komen van Windows 7? In hoeverre is er nieuwe apparatuur nodig? Werkt alle software en randapparatuur straks naar behoren?

Pas als je op dat soorten vragen antwoord hebt, kun je goed overstappen. Vervolgens zul je willen proefdraaien om mogelijke kinderziektes te ontdekken en bestrijden. Waarschijnlijk stap je het liefste in kleine stappen over, om grote verstoringen van het werk te voorkomen. Hoe meer tijd je voor de voorbereiding en de nazorg hebt, hoe beter het is.

2. Windows 10 Pro is nu al veiliger

Nog een reden om ruim voor 14 januari 2020 over te stappen: Windows 10 Pro is nu al veel veiliger dan Windows 7. Ook al blijft Microsoft voorlopig nog gewoon beveiligingsupdates voor Windows 7 verspreiden, het systeem kan niet meer goed mee op het gebied van veiligheid. Volgens Microsoft zelf werkt Windows 7 op basis van een verouderde architectuur.

Nu al bevat de gemiddelde Windows 7-pc twee keer zo veel malware als de gemiddelde Windows 10-pc, blijkt uit onderzoek van onlinebeveiliger Webroot. Een overschakeling naar Windows 10 Pro kan er dus nu al toe bijdragen dat de cyberveiligheid van bedrijven toeneemt, aldus Webroot. De veiligheid wordt bevorderd door de verschillende aanmeldingsmethodes van Windows 10 Pro. Zeker de biometrische functies van Windows Hello – aanmelden met vingerafdruk – of gezichtsherkenning – zijn bijzonder veilig.

Juiste security-features

Combineer je Windows 10 Pro met het juiste device, dan zit het helemaal goed met je security. Zoals een apparaat waar de biometrische inlogfuncties al standaard op zitten. Maar er is veel meer mogelijk dan je denkt. Zo heeft HP onlangs verschillende security-functies in de nieuwste devices geïntegreerd. Denk daarbij aan HP Sure Start (detecteert aanvallen op het BIOS) en HP Sure Recover (bij problemen kun je hiermee snel je image opnieuw installeren).

In de toekomst zal Windows 10 Pro steeds goed beveiligd blijven. In principe zal het zelfs tot in lengte van dagen worden bijgewerkt. Dit principe van ‘Windows as a Service‘ houdt in dat je er vanuit mag gaan dat Microsoft het besturingssysteem via de cloud onderhoudt, met tijdige beveiligingsupdates en (twee keer per jaar) nieuwe functionaliteiten. Zo zal de volgende grote update voor Windows 10 Pro waarschijnlijk de nieuwe wifi-standaard WPA3 ondersteunen. Die is veiliger dan het huidige WPA2 en moet de oude standaard op termijn vervangen.

3. Windows 10 Pro biedt meer gebruiksgemak

De introductie van ‘Windows as a Service’ betekent afscheid van de tijd waarin bedrijven zelf hun computers moesten voorzien van een nieuw besturingssysteem en servicepacks en software-updates moesten installeren. Windows 10 Pro wordt de laatste versie van het Windows-besturingssysteem, heeft Microsoft beloofd.

Bedrijven die Windows 10 Pro hebben geïnstalleerd, krijgen updates via de cloud aangeboden. Niet alleen beveiligingsupdates, maar ook functionele updates met nieuwe functies en patches. Je hoeft als bedrijf dus nooit meer van besturingssysteem te wisselen, maar kunt je geleidelijk aanpassen aan de veranderingen in Windows 10 Pro. Dit betekent minder plotselinge druk op de IT-afdeling om het besturingssysteem overal up to date te krijgen.

Efficiënter en sneller

Voor eindgebruikers is Windows 10 Pro zeker zo makkelijk als Windows 7. Het besturingssysteem is efficiënter in elkaar gezet, waardoor programma’s sneller laden en het besturingssysteem minder vergt van de hardware. De startknop en het startmenu, die even zoek waren in Windows 8, maken hier een terugkeer. Het bureaublad is vrijwel niet te onderscheiden van het bureaublad van Windows 7.

Windows 10 voert als het goed is alle Windows-programma’s uit die draaiden onder Windows 7 of 8. Met als extra voordeel dat Windows 10 Pro veel beter aansluit op de cloud en op Microsoft Cloud-oplossingen, zoals Office 365 en Microsoft 365.

Tot slot is deze versie er niet alleen voor je laptop en desktop, maar ook voor je tablet, 2-in-1-device en telefoon. Het systeem houdt er bovendien rekening mee dat die apparaten goed met elkaar moeten kunnen samenwerken.

Een voorbeeld: bewerk je op je desktop een Office-document, dan wordt dit in de cloud aangepast, en kun je er onderweg op je desktop aan verder werken. Ook handig: via je Microsoft-account worden bijvoorbeeld je wachtwoorden en favoriete websites opgeslagen op al je apparaten.

4. Windows 10 Pro kan meer

Windows 10 Pro is niet alleen veiliger en makkelijker dan Windows 7, er kan ook meer mee. Zo is Windows 10 Pro veel geschikter voor touchscreens. Het is bijvoorbeeld uitgerust met Windows Ink, een nieuwe interface speciaal voor gebruik met een stylus. Steeds meer applicaties zijn daar geschikt voor, denk bijvoorbeeld aan Adobe Photoshop.

Het bureaublad is voorzien van diverse nieuwe functies. Het is voortaan mogelijk om virtuele bureaubladen toe te voegen, zodat de gebruiker als het ware tussen verschillende bureaubladen heen en weer kan springen. De bureaubladen kunnen worden benaderd via de Task View, dat ook fungeert als een overzicht van alle openstaande programma’s.

Meer overzicht

De Verkenner is uitgebreid met enkele kleine functies. Zo is er een knop toegevoegd om bestanden aan favorieten toe te voegen en kunnen bestanden vanuit de Verkenner worden gedeeld. De startpagina van de Verkenner is ook aangepast en geeft voortaan een overzicht van recente bestanden en meest gebruikte mappen.

Een geheel nieuwe functie is het ‘actiecentrum’. De gebruiker kan dit oproepen door rechtsonder in het scherm op het pictogram ‘meldingen’ te klikken. Dan krijgt hij een duidelijk overzicht van alle systeemberichten, waarschuwingen en app-meldingen.

Nieuwste updates

De komende jaren zal Windows 10 Pro nog verder worden uitgebreid. De ene keer zullen de updates meer op particulieren zijn gericht, terwijl andere updates juist sterker voordeel voor het bedrijfsleven bieden. Zo komen alle partijen aan de beurt.

Lees ook: