Windows 10 populair, maar nog niet alomtegenwoordig

Op 14 januari 2020 is het zo ver: Microsoft stopt met de beveiligingsupdates voor Windows 7. Het is verstandig om ruim voor die datum over te stappen op Windows 10. Maar één op de vijf gebruikers is nog niet zo ver. Er is gelukkig nog tijd.

Toen Windows 7 in 2009 uitkwam, beloofde Microsoft deze versie tien jaar lang te ondersteunen. Dat is inmiddels alweer tien jaar geleden en dus nadert de deadline om afscheid te nemen van Windows 7.

Je hebt nog ruim een half jaar om over te stappen op een ander besturingssysteem. Windows 10 ligt daarbij het meest voor de hand. Maar in hoeverre zijn Nederlanders al overgestapt op dit nieuwe besturingssysteem? Er zijn helaas geen specifieke cijfers over het bedrijfsleven bekend. Maar in totaal is de status in Nederland volgens StatCounter Global Stats als volgt:

Windows 10 aandeel in Nederland

Tijd dringt voor 20 procent

Uit deze cijfers blijkt dat veel Windows-gebruikers inmiddels de overstap al gemaakt hebben. De grootste kanteling was al halverwege 2016, sindsdien draaien meer devices op Windows 10 dan op 7. En sinds begin 2017 is meer dan de helft van de devices in Nederland uitgerust met Windows 10.

Volgens de laatste cijfers is het huidige marktaandeel van Windows 10 in Nederland (ten opzichte van alle soorten Windows) bijna 71 procent. Dat betekent tegelijkertijd dat bijna een derde van de Nederlanders nog een ander Windowssysteem gebruikt. Het merendeel (bijna 20%) hiervan zit nog op Windows 7.

Voor die 20 procent begint de tijd te dringen, willen ze nog tijdig overstappen op Windows 10. Niet dat het eigenlijke overstappen zoveel werk hoeft te zijn, dat kan zelfs in luttele minuten plaatsvinden. Maar de voorbereidingen kosten meestal wel meer tijd, zeker als je het bedrijfsbreed implementeert.

Aandachtspunten overstappen op Windows 10

Waar moet je rekening mee houden als je gaat overstappen op Windows 10? De belangrijkste aandachtspunten:

# Welke variant kies je? En hoe lang houd je die aan?

Windows 10 komt twee keer per jaar met een update, die volautomatisch kan worden geïnstalleerd vanuit de cloud (Windows as a Service, oftewel WaaS). Eind vorig jaar kwam versie 1809 uit, inmiddels is al een voorjaarseditie uit (1903), met vernieuwingen die vooral interessant zijn voor consumenten.

Eerdere versies zijn ook nog beschikbaar, maar zijn beperkter. Voor bedrijven lijkt 1809 of 1903 de beste keuze. Je kunt dan om het jaar upgraden. Een updatecyclus van twee keer per jaar kan uiteraard ook – alleen zul je waarschijnlijk elke keer willen kijken of de nieuwe update geen problemen oplevert. En dat doe je liever één keer per jaar dan twee keer per jaar.

# Wie gaat wanneer over?

Kies je voor een big bang waarbij je bedrijfsbreed in één keer alle devices overzet of voor een geleidelijke overstap? Hoewel je met Windows Autopilot makkelijk in één keer iedereen kent overzetten, verdient een geleidelijke overstap meestal de voorkeur.

Het grote voordeel van een geleidelijke overstap is dat de druk op de organisatie niet plotseling toeneemt als zich onverwacht problemen voordoen of wanneer gebruikers ondersteuning nodig hebben.

Maar naarmate de deadline dichterbij komt, is een big bang waarschijnlijk de enige mogelijkheid: in één keer over, om die deadline begin 2020 te halen.

# Hoe ga je over?

Er zijn twee manieren om uitrolgroepen aan te maken en te beheren: met de System Center Configuration Manager (SCCM), dat vooral wordt gebruikt door grote bedrijven om alle apparaten centraal te beheren. Een andere mogelijkheid is Microsoft Intune, het cloudgebaseerde apparaat-beheersysteem dat zich richt op kleinere bedrijven.

Beide manieren werken met Windows Autopilot, waarmee je in één keer het besturingssysteem en alle applicaties kunt overzetten, inclusief alle op de individuele gebruikers afgestemde instellingen.

# Welke applicaties gaan over?

De meeste standaardsoftware is geschikt voor Windows 10, maar intern ontwikkelde software en web-apps kunnen gaan haperen. Rigoureus testen is dus noodzakelijk. Hier kunnen weken overheen gaan. Mocht die tijd ontbreken, kun je volgens Microsoft het beste alleen de kritieke bedrijfsapplicaties testen en de rest naderhand.

# Welke apparatuur gaat mee over?

In de regel geldt dat computers jonger dan drie jaar kunnen worden voorzien van een nieuwe Windows 10-installatie. Bij oudere systemen zijn soms wel nieuwe devices nodig om alles goed te laten werken en de productiviteit niet nadelig te beïnvloeden.

Overigens lijken veel gebruikers eieren voor hun geld te kiezen, en voor de zekerheid nieuwe computers te kopen. De verkoop van het aantal devices zat in het tweede kwartaal van 2019 in de lift, wat volgens deskundigen komt doordat bedrijven upgraden naar Windows 10 en daarom (een deel van) hun computerpark vernieuwen.

Voor randapparatuur geldt meestal dat ze geschikt zijn voor Windows 10 als ze het onder Windows 7 goed doen. Wellicht zijn er wel nieuwe drivers nodig, maar aangezien Windows 10 al bijna vijf jaar op de markt is, hebben de meeste fabrikanten daarin wel voorzien. In de testfase zal blijken of dit inderdaad zo is.

# Is een gebruikerstraining nodig?

Windows 10 wijkt op het oog helemaal niet veel af van Windows 7. De meeste ingrijpende veranderingen zijn ‘onder de motorkap’ aangebracht. Desondanks zullen veel gebruikers enige begeleiding nodig hebben om het maximale uit Windows 10 te kunnen halen. Een korte introductie van een paar uur biedt dan uitkomst.

Lees ook: