Zo installeer je Windows 10 op de automatische piloot voor al je medewerkers

Een ‘revolutie’, ‘gamechanger’, of op z’n minst ‘een dienst die de adoptie van Windows 10 in het bedrijfsleven zal versnellen’. Zo spreken deskundigen over Windows Autopilot, een dienst waarmee je Windows 10 in één keer uitrolt voor al je medewerkers zonder tussenkomst van IT. Hoe werkt dat?

Het enthousiasme van de deskundigen is begrijpelijk. Binnen enkele minuten zijn alle devices van je medewerkers volledig afgestemd op de wensen van de eindgebruiker, zonder dat er een IT’er aan te pas komt. Klinkt als een utopie, maar toch kan het met Windows Autopilot. Handig, want er zijn genoeg redenen om nog dit jaar over te stappen op Windows 10.

De gedachte achter Autopilot is simpel. De eindgebruiker zet zijn nieuwe Windows 10-apparaat aan, waarna Autopilot het device vanuit de cloud configureert. Zodra de werknemer voor het eerst zijn nieuwe laptop met internetverbinding opent, krijgt hij direct de juiste instellingen vanuit de clouddienst voorgeschoteld.

Daarna wordt het apparaat automatisch binnen enkele minuten geconfigureerd met Windows 10, inclusief alle applicaties en instellingen die nodig zijn om aan het werk te kunnen. Al met al hoeft de eindgebruiker niet veel meer te doen dan zijn eigen e-mailadres en wachtwoord in te vullen om zijn device in gebruik te nemen. Meestal kan dit zonder hulp van de IT-afdeling.

IT-afdeling ontlasten

Autopilot ontlast de IT-afdeling dus enorm. Het vooraf geïnstalleerde besturingssysteem hoeft niet te worden aangepast aan de eindgebruiker, dat doet Autopilot. Het flashen van images en het handmatig configureren van ieder device is hiermee verleden tijd.

Wel moet elk apparaat worden aangemeld bij Azure Active Directory Premium P1 of P2 en bij Intune of een andere Mobile Device Management-tool zoals Airwatch, BlackBerry of MobileIron. Maar ook dat hoeft de IT-afdeling niet veel werk te kosten. De hardwareleverancier kan hier namelijk ondersteuning bieden.

HP kan de registratie van hardware zelfs in de fabriek óf na levering verzorgen, al naar gelang de wensen van de klant. Als de klant de hardware zelf wil aanmelden, kan dat ook. HP zorgt dan voor een Excel-bestand met alle benodigde data die je uploadt naar de eigen Windows Store for Business of Azure Active Directory.

Zodra de eindgebruiker zich aanmeldt, kan Autopilot de installatie van de computer voltooien. Binnen enkele minuten kan de eindgebruiker (weer) aan het werk. Beide diensten zijn gratis en kun je met hulp van HP-resellers, HP-distributeurs of de HP-accountmanager regelen.

Ook voor bestaande apparaten

Autopilot werkt sinds Windows 10 editie 1809 ook met oudere devices waarop Windows 10 nog niet is geïnstalleerd. De IT-afdeling moet de computer dan wel centraal beheren, vanuit de System Center Configuration Manager (SCCM).

Hiermee is het dus bijvoorbeeld mogelijk om computers die draaien op Windows 7 in een nieuw jasje te steken en over te stappen op Windows 10 met behoud van alle programma’s en instellingen.

Opnieuw installeren na BIOS-fout

Autopilot vormt een perfecte combinatie met de Elite-computers van HP, of liever gezegd met HP Sure Recover waarmee de Elite-machines worden geleverd. Met Sure Recover is het altijd mogelijk om in geval van calamiteiten alle software die draait op een device te herstellen, inclusief eventuele aanpassingen en stuurprogramma’s.

Sure Recover is ingebouwd in de hardware van de computer en kan worden opgeroepen vanuit de BIOS, dus nog voordat Windows start. Zodoende werkt Sure Recover zelfs als de harde schijf is gewist, besmet is met ransomware of simpelweg moet worden vervangen vanwege slijtageverschijnselen.

Aangezien Autopilot gekoppeld is aan de BIOS-chipset, is de gebruiker van Sure Recover altijd verzekerd van een actuele versie van zijn software. En ook hier geldt: de werknemer kan de computer zelf installeren, zonder tussenkomst van de IT-afdeling. Na een druk op de F11-knop – en een korte koffiepauze terwijl zijn computer weer tot leven wordt gewekt – kan de werknemer weer verder waar hij was gebleven toen zijn computer het begaf.

Lees ook: