
Continuïteit waarborgen op het gebied van werkplekken is een van de kerntaken van de IT-afdeling. Wat verstaan we hier eigenlijk onder en welke uitdagingen zijn er op dit gebied?
Waarom is continuïteit waarborgen zo belangrijk?
De continuïteit van werkplekken draait erom dat medewerkers altijd het juiste device hebben om te werken. Dat geldt niet alleen voor werkplekken op kantoor, maar ook voor de thuiswerkplek. Alleen wanneer de werkplek in orde is, kunnen werknemers ongehinderd, productief en naar volle tevredenheid hun werk doen.
Is een apparaat aan het einde van de levenscyclus, of gaat het onverhoopt eerder stuk, dan moet een device worden vervangen. In zo’n geval is het belangrijk dat de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Als de gebruiker namelijk geen device heeft, leidt dit logischerwijs tot productiviteitsverlies.
Een nieuwe werkwijze
Sinds 2020 is de werkplek flink aan het veranderen. Arjan van den Oever, Manager Business Development Products & Services bij ARP, vertelt: “Organisaties zijn steeds meer bezig met hoe de werkplek er eigenlijk uit moet zien. De verhoudingen van thuiswerken en op locatie werken zijn aan het verschuiven.”
Dit zorgt ook voor uitdagingen op het gebied van continuïteit waarborgen. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers altijd op een veilige manier toegang hebben tot hun werkplek?
Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief
Het platform Ik Wil Mobiel Werken stuurt jou elke 2 weken een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen. Wil jij geen nieuwe artikelen missen? Meld je dan nu aan.
Rol van IT bij waarborgen van de continuïteit van werkplekken
Als IT-afdeling ben je als het gaat om continuïteit van werkplekken waarborgen de spil binnen je organisatie. Volgens Arjan begint dat al wanneer een device de organisatie binnenkomt.
“Veel bedrijven doen zelf de imaging van hun apparaten. Hierbij wordt het device met een kabel aan het netwerk verbonden en worden handmatig instellingen aangepast. Dit is duidelijk een IT-taak, de eerste HR-afdeling die dit zonder problemen kan, moet nog gevonden worden!”
Naar kantoor voor een reparatie
Het vervangen van een apparaat dat aan het einde van de levenscyclus is, kun je vaak plannen. Wanneer een device plotseling kapot gaat, komt dat eigenlijk altijd op het verkeerde moment.
Tip: zo krijg je een beter inzicht in de levenscyclus van je devices.
Arjan vertelt hoe dat nu meestal in zijn werk gaat: “Als een medewerker een issue heeft met een apparaat, moet hij of zij deze naar kantoor brengen om het te laten oplossen.” Dit kan soms tot flinke frustratie leiden: Als je om de hoek woont is dat fijn, maar ik woon zelf bijvoorbeeld op anderhalf uur afstand”, vertelt hij.
Te weinig IT’ers om continuïteit te waarborgen
Helaas hebben veel bedrijven moeite met het vinden van IT’ers. Continuïteit waarborgen op het gebied van werkplekken wordt dan een flinke uitdaging. Arjan vertelt: “Als je te weinig IT’ers hebt, krijg je problemen met het beheren en managen van werkplekken van medewerkers.”
“Denk ook aan alle activiteiten die daar traditioneel gezien bijhoren, zoals het inspoelen van devices, verhelpen van verstoringen en hardwareproblemen, en het opsturen van devices voor reparatie.”
“Het is een kwestie van uitrollen, daarom zijn deze activiteiten heel geschikt om ergens anders te laten uitvoeren”, vertelt Arjan. Een slimme manier om dit te doen, is door middel van Device as a Service. Dit wordt vaak afgekort tot DaaS.
Tijd vrijmaken
Wanneer je het managen en beheren uitbesteedt aan een derde partij, heeft je IT-afdeling de handen vrij om andere belangrijke taken op te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het aanpakken van de continuïteit van werkplekken op de thuiswerkplek.
“Rond de zomer van 2020 hadden veel organisaties in de publieke sector in twee maanden hun totale IT-budget verbrand. Er was toen geen geld meer voor investeringen in connectiviteit en security. Nu is het zaak om structuur en processen in te regelen, zodat je met deze werkplekken op de lange termijn verder kunt.”
Lees ook
- Is Windows Virtual Desktop interessant voor jouw organisatie?
- Werkplek inrichten kantoor: de checklist voor grootzakelijke bedrijven
- Hoe zet je jouw IT-personeel zo efficiënt mogelijk in?
Altijd op de hoogte zijn? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief
Het platform Ik Wil Mobiel Werken stuurt jou elke 2 weken een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen. Wil jij geen nieuwe artikelen missen? Meld je dan nu aan.