7 tips om het juiste device te kiezen voor je personeel

Voor mobiel werken hebben je medewerkers de juiste tools nodig. Een geschikt device voor je medewerkers kiezen is niet makkelijk. 7 tips om je op weg te helpen.

1. Beveiliging

Bij zakelijk gebruik van mobiele devices zijn de gevolgen van beveiligingsincidenten vele malen groter dan bij privégebruik. Het gaat vaak om veel grotere belangen en bedragen. Zo zijn bedrijven die met persoonsgegevens werken sinds 1 januari 2016 zelfs verplicht om datalekken te melden.

Mobiele werkers lopen ook meer kans om slachtoffer te worden van cybercrime doordat ze veel onderweg zijn en gebruikmaken van verschillende (onbeveiligde) netwerken. Dat stelt zware eisen aan de beveiliging.

Zakelijke devices zijn dan ook vaak uitgerust met extra beveiligings- en encryptiemogelijkheden zoals een Trusted Platform Module (TPM) waarmee bestanden extra worden beveiligd.

Ga je een device kiezen voor je personeel? Let dan op dat het apparaat voldoende mogelijkheden biedt om je bedrijfsdata goed te beschermen.

2. Notebook, 2-in-1, of tablet?

Een belangrijk element bij een device kiezen is de vormfactor. Kies je een tablet, een laptop of een 2-in-1device? Die keuze wordt in principe bepaald door de taken die je medewerkers het meest uitvoeren op dat mobiele device.

Voor mobiele werkers die vrijwel altijd met het toetsenbord moeten werken is het handig om een apparaat te hebben dat beschikt over een vast toetsenbord.

De mobiele werker die zijn device vooral gebruikt om data te consumeren, kan zijn tablet incidenteel koppelen aan een los toetsenbord. Er zijn ook apparaten op de markt waarbij het toetsenbord vastzit aan het scherm en volledig kan worden weggeklapt achter het scherm en een tabletmodus krijgt. Een voorbeeld daarvan is de HP Spectre Pro X360.

3. Randapparatuur

Aandachtspunt bij een device kiezen is de randapparatuur. Welke randapparatuur is beschikbaar voor bij het beoogde mobiele apparaat? Denk bijvoorbeeld aan draadloze toetsenborden om met een tablet te kunnen werken of dockingstations voor het aansluiten van een extra scherm of om zonder gedoe met kabels realtime over te schakelen naar een ander systeem. Dat zorgt voor een hogere productiviteit.

Ook een stylus kan een handig hulpmiddel zijn. Zeker als de pen met één druk op de knop toegang geeft tot bijvoorbeeld OneNote, zoals bij de HP Elite x2.

4. Opslagcapaciteit

Steeds meer mobiele werkers werken in de cloud. Maar vaak is het prettig om ook in situaties waarin geen internet beschikbaar is toch bij bestanden te kunnen komen om aan documenten te werken. De opslagcapaciteit die een apparaat heeft speelt dus nog wel degelijk een afweging bij het kiezen van een device.

5. Processor

De meeste dunne mobiele apparaten beschikken over een dual-core processor. Maar er zijn ook scenario’s denkbaar waarbij een mobiele werker wil beschikken over meer rekenkracht en liever een quad-core processor (vier processor kernen) kiest.

Denk bijvoorbeeld aan grafisch werk of berekeningen van grote financiële datasets die een enorme aanspraak doen op de performance van een systeem. Een voorbeeld van zo’n krachtpatser is de HP Zbook Studio. Apparatuur met Quadcores hebben vaak een iets grotere behuizing omdat ze wat meer koeling nodig hebben.

6. Schermgrootte

De huidige trend onder zakelijke gebruikers is het gebruik van kleinere schermen. Ze kiezen devices met 10- tot 12-inch schermen. Dat kan handig zijn.

Maar voor taken waarbij veel schermruimte nodig is, zoals bijvoorbeeld werk met Excel, wordt dan vaak een groter extern scherm gebruikt. Dat scheelt namelijk veel scrollen en je kunt makkelijker switchen tussen tabbladen.Voor mobiele werkers die veel schermruimte nodig hebben kan een device kiezen met groter scherm zeker lonen.

7. Design

Ook zakelijke apparatuur wordt in de regel steeds mooier en dunner. De tijd dat je met iedere laptop op een afspraak kon verschijnen is niet meer. Net als met verzorgde kleding bepaalt de keuze voor een mobiel apparaat steeds meer welke indruk je achterlaat bij zakenrelaties. Het design van het product is steeds vaker een belangrijke afweging bij het kiezen van een apparaat.

Daarnaast moet het apparaat ook tegen een stootje kunnen. Zakelijke devices gaan gemiddeld drie jaar mee en krijgt in die tijd veel te verduren door intensief gebruik onder zware omstandigheden.

Het is goed om daar met de keuze van apparatuur rekening mee te houden. Is de behuizing stevig genoeg? Zijn onderdelen makkelijk te vervangen? Dat zijn zaken die meespelen wanneer je een device voor je medewerkers kiest.