BYOD, alles wat je moet weten over Bring Your Own Device

Bring Your Own Device (BYOD) is een manier om het nieuwe werken te faciliteren. Werknemers nemen dan hun eigen smartphones, laptops en tablets mee naar kantoor. Hoe werkt BYOD, wat zijn de voor- en nadelen en welke alternatieven zijn er? Alles wat je moet weten over BYOD.

Bijna iedere medewerker beschikt privé over een smartphone, tablet of laptop. Die devices kunnen met instemming van personeel vaak prima worden ingezet voor zakelijke doeleinden.

Daarmee lijkt BYOD een prachtige uitkomst te zijn; het scheelt in de kosten van nieuwe zakelijke devices, personeel is vertrouwd met zijn eigen apparatuur en medewerkers zijn vrijwel altijd bereikbaar.

Security

Maar er zijn ook nadelen. Met name op het gebied van ict-beheer, security en juridische zaken zijn er uitdagingen. Want hoe gaat de IT-afdeling al deze apparaten managen en beveiligen?

De apparaten moeten immers allemaal veilig toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. En wie is er verantwoordelijk bij verlies van het apparaat of bij een datalek op het device? Dat zijn zomaar wat nadelen waar je voor je BYOD toestaat, goed over moet nadenken.

Privé-devices

Door die nadelen zijn steeds meer bedrijven huiverig om werknemers hun privé-devices zakelijk te laten gebruiken. De invoering van BYOD blijft vaak vooral hangen op bezwaren van de ict-afdeling.

Die hikt tegen het feit aan dat het managen van een groot aantal verschillende mobiele devices leidt tot beveiligingsrisico’s. Alleen al de tig verschillende Android-besturingssystemen die ze moeten ondersteunen leiden tot kopzorgen.

CYOD

BYOD mag dan niet populair zijn, bedrijven staan nog wel open voor het nieuwe werken. Om het beheer en de beveiliging meer in eigen hand te houden kiezen ze voor CYOD (Choose Your Own Device), waarbij de apparaten nog steeds zakelijk en privé worden gebruikt, maar de werkgever het aantal keuzes aan devices beperkt.

iPhone of Samsung

Er zijn nog weinig Nederlandse bedrijven bekend die al echt volledig zijn overgestapt op BYOD. Vaak is het meer uit eigen initiatief dat medewerkers hun eigen devices op kantoor gebruiken en faciliteren de bedrijven (daarnaast) nog gewoon de benodigde apparaten.

Een praktijkcase waar ze wel een duidelijke keuze hebben gemaakt is het Waterschap. Daar zijn ze onlangs overgestapt op CYOD. ‘De overgang van een simpele Nokia naar een smartphone was voor velen een hele stap’, vertelde projectmanager Maarten Snelders eerder aan dit platform.

Toch duurde het proces van het formuleren van het CYOD-beleid, het groen licht krijgen van het bestuur en de aanbesteding veel langer dan de invoering van de apparatuur, blikt hij terug.

Tips

Wil je aan de slag met BYOD, voorkom dan dat het een Bring Your Own Disaster wordt. Want het koppelen van eigen apparatuur aan het bedrijfsnetwerk is niet geheel zonder risico.

Toch hoeft het geen probleem te zijn, mits je het goed regelt. Zo is het reageren op beveiligingsincidenten volgens diverse beveiligingsexperts een heikel punt. Volgens hen moet bij veel organisaties incident response-processen snel aangescherpt worden.