Het nieuwe werken: BYOD, CYOD of COPE?

Hoe regel je een mobiel device voor je werknemers? Kies je voor Bring Your Own Device (BYOD), Choose Your Own Device (CYOD) of Company-issued Personally-enabled (COPE)? Wat zijn de voor- en nadelen van deze opties?

Van wie is het device?

Kies je voor mobiel werken? Dan moeten je medewerkers met devices gaan werken die dit mogelijk maken. Natuurlijk kun je gebruikmaken van de laptops, smartphones en tablets die je medewerkers al hebben. Je kunt ook kiezen om devices van het bedrijf beschikbaar te stellen aan de medewerkers.

Maar waarom zou je voor de ene of de andere optie kiezen? De voor- en nadelen van alle manieren om je medewerkers van een mobiel device te voorzien op een rij.

1. Bring Your Own Device: BYOD

BYOD oftewel Bring Your Own Device, heeft als grote voordeel dat de medewerkers hun eigen apparaten goed kennen. Bovendien hoef je geen dure nieuwe apparatuur aan te schaffen. Je kunt ervoor kiezen om medewerkers een BYOD-vergoeding te geven wanneer ze op hun eigen laptop of smartphone werken. Anders had je immers een kostbaar device voor ze moeten aanschaffen.

Er kleven echter ook nadelen aan BYOD. Zo wordt het voor de IT-afdeling een grotere uitdaging om alle verschillende devices te managen. Met alle security-issues van dien.

Beveiligingsrisico’s

Het is slim om een goed BYOD-beleid op te stellen, onder andere over de beveiligingsrisico’s en de maatregelen die de werknemer hiervoor moet treffen. Benoem hier wat je medewerkers wel en vooral beter niet kunnen doen met het device. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van goede antivirussoftware.

Het managen van een groot aantal verschillende mobiele devices kan met name leiden tot grotere beveiligingsrisico’s. In de basis draaien smartphones bijvoorbeeld op Android, Windows of Apple.

Het wordt ingewikkelder doordat het Android-besturingssysteem wordt gebruikt door veel verschillende smartphone-fabrikanten. Die hebben het systeem allemaal op hun eigen manier hebben aangepast. Elke variant kent daardoor zijn eigen specifieke uitdagingen op beveiligingsgebied.

Juridische complicaties

In het geval van verlies, virus of een datalek roept het gebruik van een eigen device ook juridische complicaties op. Wie is er in een voorkomend geval bijvoorbeeld verantwoordelijk? En mag de onderneming zijn ict-beleid onverkort handhaven op privéapparaten?

Zo is een van de mogelijke maatregelen voor bedrijven in geval van diefstal bijvoorbeeld het op afstand wissen van de inhoud. Dat kan problemen opleveren als het gaat om het privébezit van de betrokken medewerker. Want je wist dan ook zonder meer privégegevens. Daar zul je vooraf duidelijke afspraken over moeten maken.

2. Choose Your Own Device: CYOD

Om de kans op juridische- en beveiligingscomplicaties te verminderen besluiten bedrijven vaak om de benodigde mobiele devices zelf aan te schaffen. Meestal wordt hierbij een lijst van mogelijk te gebruiken devices opgesteld waaruit de medewerkers kunnen kiezen.

Deze variant heet dan ook Choose Your Own Device (CYOD), en is eigenlijk een voortzetting van het aloude ‘laptop van de zaak’-scenario.

Voordelen CYOD

Bij CYOD draait de werkgever dus op voor de aanschafkosten, maar daar staan een aantal belangrijke voordelen tegenover. Je stelt namelijk samen met de IT-afdeling een lijst met te selecteren devices op. Daarmee beperk je de werkdruk van het device-management en kun je hogere veiligheidsmaatregelen treffen.

3. Company-issued Personally-enabled: COPE

Bij Company-issued Personally-enabled (COPE) schaf je als werkgever devices aan die de werknemer ook thuis mag gebruiken. De werknemer heeft de laptop, smartphone of tablet in bruikleen.

Voordelen COPE

Een groot voordeel van COPE is dus dat je meer zeggenschap hebt over het (gewenste) gebruik van het device. Zo kan je gemakkelijker overgaan tot het op afstand wissen van inhoud in geval van verlies of diefstal.

Tegelijkertijd is het thuis mogen gebruiken van het device een leuk extraatje voor de medewerkers.

Verschil zakelijke laptop en consumentenlaptop

Ga je voor CYOD of COPE dan moet je ook een keuze maken tussen een zakelijke laptop en een consumentenlaptop. Over het algemeen zijn zakelijke laptops het meest geschikt, aangezien ze vaak een betere accu hebben en tegen een stootje kunnen.

Lees hier alles over de verschillen tussen de zakelijke laptop en consumentenlaptop.

Meer lezen over BYOD, CYOD of COPE: