Waarom BYOD (g)een goed idee is

Met Bring Your Own Device (BYOD) kunnen medewerkers hun privé-apparaten ook zakelijk gebruiken. Dat kan voordelen opleveren, maar brengt ook risico’s met zich mee. Is het tijd om naar alternatieven te zoeken?

Medewerkers hebben steeds vaker de wens om flexibel te werken. Een positieve ontwikkeling, want uit onderzoek blijkt dat werknemers productiever en gelukkiger zijn als ze de mogelijkheid hebben om hun werk locatie- en tijdonafhankelijk te doen.

Voorwaarde is wel dat ze beschikken over geschikte apparatuur, zoals een laptop, tablet of smartphone. Flexibel werken kan daarmee een flinke kostenpost met zich meebrengen, ook omdat werknemers moeten leren werken met een nieuw device.

In plaats van nieuwe devices aanschaffen, kun je als werkgever ook gebruik maken van de reeds beschikbare capaciteit. Vrijwel elke werknemer bezit immers een smartphone en in de helft van de huishoudens is tenminste één laptop of tablet aanwezig. Met instemming van de eigenaar en wat aanpassingen kan zo’n privé-apparaat ook voor zakelijke doeleinden gebruikt worden.

Een voordeel van het gebruik van eigen apparatuur is dat de medewerker ermee bekend is, en bijvoorbeeld alle ins en outs van het besturingssysteem kent. Daardoor zijn er in principe geen aanloopproblemen waarbij bedrijfsprocessen vastlopen of werknemers tijdelijk langzamer werken omdat ze nog niet goed met hun mobiele device overweg kunnen.

BYOD-problemen

Kostenbesparing en gebruiksgemak zijn dus de voordelen. Aanvankelijk was er dan ook veel enthousiasme over deze voordelen van BYOD. Het Nederlandse bedrijfsleven blijft echter kritisch, vooral vanwege de vele potentiële problemen.

Zo gruwen IT-afdelingen van het idee van allerlei verschillende soorten devices op kantoor, die stuk voor stuk beheerd moeten worden. Voor elk type mobiel device dat toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgt, moeten bijvoorbeeld aparte voorzieningen getroffen worden.

Bovendien kan elk privé-apparaat dat zakelijk wordt gebruikt een beveiligingsrisico opleveren. Want hoe controleer je of al die apparaten wel zijn voorzien van adequate beveiligingsmaatregelen als up-to-date (antivirus) software, een sterk wachtwoord en een firewall?

Worden patches wel tijdig doorgevoerd? En wie is aansprakelijk in het geval van diefstal, een virus of datalek? Goed om rekening mee te houden, is dat in veel gevallen van schade door BYOD de aansprakelijkheid bij de werkgever ligt, behalve als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de medewerker.

Risico’s beperken

De risico’s van het gebruik van eigen apparatuur kunnen beperkt worden door medewerkers te trainen op het gebied van device- en databeveiliging. Daarnaast stellen veel bedrijven strengere eisen aan de beveiliging van BYOD. Ze verplichten medewerkers om software te installeren waarmee hun devices op afstand zijn over te nemen, te doorzoeken of te wissen.

Dat schuurt echter met de privacy van de medewerker, die normaal gesproken boven het bedrijfsbelang gaat. Hoewel het niet meer dan logisch is dat de inhoud van zakelijke devices wordt gewist na verlies of diefstal, gaat bij BYOD-apparaten dan natuurlijk ook privédata verloren.

Alternatieven voor BYOD

Met het bovenstaande in het achterhoofd zijn veel bedrijven huiverig om een BYOD-strategie te omarmen. Daarom wordt er gekeken naar alternatieven, zoals Choose Your Own Device (CYOD). De werkgever maakt daarbij een beperkte selectie uit het totaal aantal beschikbare mobiele devices, en laat de werknemers zelf hieruit kiezen.

Vervolgens schaft de werkgever de gekozen devices aan. Omdat er minder verschillende apparaten worden gebruikt, is het device-management eenvoudiger en neemt de werkdruk voor de IT-afdeling af.

Een alternatief is COPE: Corporate Owned, Personally Enabled. Daarbij hebben medewerkers nog steeds keuze om met een apparaat te werken dat aan hun eisen en voorkeuren voldoet, maar houdt de werkgever de regie over het aanbod devices en hoe die worden beheerd.

COPE-devices zijn optimaal beveiligd en daarom kan de werkgever besluiten dat medewerkers ze ook privé mogen gebruiken. Een win-winsituatie dus.

Lees ook: