Kun je productief en comfortabel werken met een tablet?

De tablet wordt steeds vaker op de werkvloer gebruikt. Maar is het apparaat wel geschikt voor alle taken? En hoe vergroot je de productiviteit met een tablet? 3 dingen die je moet weten voor je met de tablet gaat werken.

Steeds vaker nemen medewerkers een tablet mee naar naar het werk. Ze gebruiken het apparaat om verslagen te lezen, notities te maken bij vergaderingen en om snel mails en video’s te bekijken.

Steeds vaker willen medewerkers de tablet ook gebruiken voor het typen van langere stukken. Maar daarvoor blijkt het apparaat toch minder geschikt. Het comfort en de productiviteit van de tablet heeft zijn grenzen.

Het Almeerse werkplekadviesbureau Bakker Elkhuizen biedt in de whitepaper: ‘Hoe kun je comfortabel en productief werken met een tablet’ een praktisch overzicht van tablet-gebruik op de werkvloer. De belangrijkste tips daaruit:

#1. Pas tablet-gebruik aan op je werkzaamheden

Een tablet is niet geschikt voor applicaties of bestanden die veel schermruimte vragen. Zo is bijvoorbeeld het lezen en bewerken van grote of uitgebreide excelsheets lastig op een tabletscherm.Wil je toch geregeld werken en typen op de tablet? Dan adviseren de werkplekadviseurs een aantal extra’s, afhankelijk van hoeveel uur per dag je op de tablet werkt:

 • Korte werkzaamheden
  Voor kortdurend lezen op het scherm, weinig typen en weinig gebruik van aanraakfunctionaliteiten en muisbewegingen is een houder voldoende.
 • 1 tot 2 uur per dag
  Bij 1 tot 2 uur lezen, typen en ‘muizen’ per dag adviseren ze om de tablet in een houder te plaatsen en een los toetsenbord te gebruiken.
 • Meer dan 2 uur per dag
  Voor medewerkers die meer dan 2 uur per werkdag lezen, typen en ‘muizen’ adviseren ze om in plaats van een tablet een laptop te gebruiken.

#2. Voldoe aan arbo-regels

Steeds meer medewerkers nemen een tablet mee naar het werk. Formeel moet een werkgever zorgen voor een werkplek die voldoet aan arbo-eisen. Daar wringt de schoen.

Volgens Europese eisen die aan een kantoorwerkplek worden gesteld mag het beeldscherm niet één geheel vormen met het toetsenbord. Bij een tablet is dit wel het geval: het beeldscherm is namelijk tegelijkertijd toetsenbord en muis (touchpad).

Een tablet voldoet dus niet aan de eisen die worden gesteld aan een gezonde werkplek voor computerwerk. De oplossing om een compact toetsenbord bij de tablet te plaatsen is echter ook niet voldoende volgens de deskundigen.

Het is dan nog steeds geen volwaardige werkplek omdat de muisfunctie nog wel gekoppeld is aan het beeldscherm. Veel tablets hebben ook geen muisdriver waardoor men überhaupt geen muis kan aansluiten. In dat geval is het onmogelijk om aan de Europese arbo-regels te voldoen.

Geen touchscreen of microtoetsenbord

Het adviesbureau wijst er ook op dat het geïntegreerde toetsenbord (in de touchscreen)  van de tablet niet voldoet aan de eisen die genoemd worden in standaardisatienormen voor de werkplek (ISO 9241-410). Er wordt bijvoorbeeld geen tegendruk gevoeld bij het aanraken van de toetsen op het aanraakscherm.

Ook losse micro-toetsenborden uit tablethoesjes die vaak in combinatie met een tablet worden gebruikt, voldoen niet aan de minimaal vereiste toetsafstand van 19 millimeter. De micro-toetsenborden zijn alleen geschikt voor mensen met kleine handen en voor kortdurend gebruik.

#3. Verbeter de fysieke werkhouding

De werkplekexperts halen verschillende onderzoeken aan waaruit blijkt dat de belasting op de nek en schouders door het werken met een tablet extra groot is. De experts bieden drie manieren om die extra druk te verminderen.

 1. Plaats de tablet op de juiste hoogte
  Plaats de tablet hoger en onder een hoek zodat zowel de nekhouding als de kijkhoek verbetert. De recente studie van Young et al. (2012) concludeert namelijk dat gebruik van een tablet leidt tot een grotere buiging van de nek, vergeleken met het gebruik van een laptop of desktop.
 2. Kantel de tablet op 45 graden
  Beeldschermgebruikers blijken een duidelijke voorkeur te hebben voor een kantelhoek van 45 graden, aldus onderzoek van Albin & McLoone (2007). Een grotere hoek is lastig bij het tikken op het scherm. Bij een kleinere hoek is het minder prettig lezen vanaf het scherm. Het kantelen van de tablet heeft verder een gunstig effect op de nekhouding doordat er minder nekreflectie is.
 3. Gebruik een los toetsenbord en muis
  Zeker als er veel wordt getypt op de tablet. Typen op een touchscreen leidt volgens Gwanseob Shin en Xinhui Zhu (2011) tot een significante stijging in hdiscomfort in de schouder, nek en vingers. In hun onderzoek ontdekten zij bovendien een toename van de spierspanning in de schouder en nek, vooral als de armen opgetild worden tijdens het typen of muizen op de tablet zonder een los toetsenbord of muis.

Alternatief voor tablet

Een tablet is in principe ontwikkeld voor privé-gebruik zoals video’s bekijken, surfen op internet en het maken van notities. Nu het gebruik ook op de werkvloer ingeburgerd raakt, zijn er aanpassingen nodig om te voldoen aan wetten en regels rondom beeldschermwerk en werkplekken. Daarvoor is een breed aanbod van standaards en externe toetsenborden beschikbaar. Die voldoen niet altijd aan de gestelde normen.

Bedrijven die nog geen tablets hebben aangeschaft kijken ook steeds vaker naar 2-1-apparatuur. Dat is een tablet en laptop in één waarbij het scherm kan worden losgekoppeld van het toetsenbord.

Lees ook: