Met deze 5 devices kan iedereen mobiel werken

Een desktop past niet bij het nieuwe werken. Maar welk mobiel device is wel geschikt voor je medewerkers? De 5 belangrijkste devices op een rijtje.

1. Laptop: Beter dan de desktop

Het meest  voor de hand liggende apparaat is natuurlijk de laptop. Die behoort toch zo’n beetje standaard tot de uitrusting van de mobiele werker.

Voordelen laptop

Het grote voordeel van de laptop ten opzichte van andere devices is het grotere vermogen. Je kunt er eigenlijk alles op doen wat je ook op je desktop kunt doen, maar dan waar je wilt. Tegelijkertijd verschillende programma’s open hebben staan en complexe taken uitvoeren is geen probleem op de laptop. Bovendien heeft het device voldoende opslagruimte.

Nadelen laptop

De laptop heeft ook nadelen. Zo heb je meestal wifi-hotspots nodig voor je internet. Daarnaast is hij log en zwaar, zeker vergeleken met andere devices. Gelukkig worden laptops steeds dunner en lichter en veel nieuwe modellen zoals de ultrabooks zijn uitgerust met een snelle vaste (SSD) harde schijf. Overigens geldt wel: hoe dunner hoe duurder.

2. Tablet: Klein, snel en handzaam

Ben je veel op pad en moet je informatie delen of verwerken met klanten of collega’s? Dan is de tablet je ideale device om mobiel mee te werken. De tablet is dan ook in sectoren waar medewerkers veel op pad zijn niet meer weg te denken. Maar ook op kantoor is de tablet geschikt om presentaties mee te geven of aantekeningen op te maken tijdens vergaderingen.

Voordelen tablet

Hij is klein, snel en handzaam. De gemiddelde tablet weegt tussen de 400 en 700 gram, terwijl een laptop al snel het dubbele weegt. Ook start hij over het algemeen sneller op dan een laptop, omdat het device geen harde schijf heeft, maar met een flashgeheugen werkt.

Ander voordeel is dat de batterij van de tablet langer meegaat dan die van de laptop, omdat hij zuiniger is.

Nadelen tablet

Toch zitten er ook nadelen aan de tablet. Je hebt heel weinig opslagruimte en het bestandsbeheer is zeer beperkt. Gelukkig zijn er de cloud en programma’s als Dropbox en Documents to go om excel en wordbestanden mee te beheren.

Ander nadeel is dat de tablet natuurlijk een klein scherm heeft en geen toetsenbord. Voor wie niet graag op een touchscreen werkt is dit geen geschikt device. Je kunt weliswaar een extern scherm en toetsenbord aansluiten via bluetooth of usb, maar voor sommige werkzaamheden zul je toch beter af zijn op de snellere, completere laptop.

3. 2-in-1 device: Tablet en laptop in één

Voor wie niet kan kiezen tussen de laptop en de tablet is er de 2-in-1, ook wel bekend als de hybride of detachable. Als je voor je functie bijvoorbeeld deskresearch afwisselt met werken op een locatie, wil je eigenlijk een combinatie van laptop én tablet.

Voordelen 2-in-1 device

De 2-in-1 is een laptop die je, door met een simpele scharnierbeweging het toetsenbord eraf te koppelen, verandert in een touchscreen-gestuurde tablet. Bij de zogeheten convertible, koppel je het toetsenbord niet los, maar draai je het scherm om tot een tablet. De stand van het toetsenbord bepaalt of het apparaat als laptop of tablet dient. Zo kun je dus zelf bepalen wat voor device je op dat moment gebruikt.

Nadelen 2-in-1 device

Overigens beschikken de 2-in-1 devices over meer rekenkracht dan de standaard tablet, maar hebben ze weinig opslag en minder vermogen dan een laptop.

4. Smartphone: Handig voor erbij

Zonder twijfel de meest gebruikte zakelijke device van allemaal is de smartphone. Niet alleen heb je er overal mobiel internetbereik mee, je kunt er makkelijk mee mailen, research doen en bovendien kun je er gewoon mee bellen.

Voordelen smartphone

Met een goede smartphone zet je heel makkelijk improductieve tijd om in nuttige tijd. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens je treinreis je mails beantwoorden en telefoontjes plegen. En dat leidt tot meer efficiency. Mailtjes worden immers sneller beantwoord en je blijft bereikbaar.

Nadelen smartphone

Natuurlijk is de smartphone alleen niet genoeg om al je werk mee te doen. Daarvoor is het weer te beperkt. Wil je informatie verwerken, documenten uitwerken of bestanden bewerken heb je toch minstens een laptop of tablet nodig.

5. Wearables: Smartwatch en slimme brillen hebben de toekomst

Je kunt er geen uitgebreide mails op typen of meerdere programma’s tegelijk mee gebruiken, maar de smartwatch is in opmars als werkdevice. Met dit slimme horloge check je je mails, verstuur je appjes en laat je collega’s via standaard berichten weten dat je in vergadering zit en later terugbelt.

Voordelen wearable

Er wordt gewerkt aan nieuwe handige opties. Zoals spraakherkenningssoftware, waarmee je gesproken berichten kunt sms-en en mailen of kunt omzetten in tekst. Exact heeft al een speciaal boekhoudpakket uitgebracht waarmee je op je smartwatch realtime uren kunt registreren. Via gps houdt het systeem bij hoe lang je als gebruiker je op een locatie bevindt.

Slimme bril op werkvloer

Hoe zit het met die andere innovatieve wearable, de slimme bril? Google Glass leek het helemaal te worden, maar dat is inmiddels stopgezet. De nieuwe opvolgers staan al weer klaar, zoals de Oculus Rift en de HoloLens van Microsoft.

Met deze slimme brillen kun je mail zien binnenkomen en internetten. Werkgevers kunnen via uren- en tijdsregistratie in de gaten houden hoe het staat met de productiviteit van hun mensen. Wordt er bijvoorbeeld niet te veel vergaderd?

Analisten van onderzoeksbureau Forrester voorspellen dat over vijf jaar wearables volkomen normaal zijn in het bedrijfsleven en dat werknemers dagelijks gebruikmaken van deze slimme accessoires in hun werk. Natuurlijk zijn de wearables net als de smartphone vooral een mooie aanvulling voor de uitrusting van de mobiele werker. Maar wie weet wat de toekomst ons nog allemaal brengt.

Lees ook: