Een nieuwe laptop kopen? Gebruik deze checklist

Hoe kies je een nieuwe laptop, tablet of smartphone? De keuze is reuze, maar dat maakt het er niet altijd gemakkelijker op. Voorkom een miskoop door jezelf de volgende 8 vragen te stellen.

1. Ga ik de laptop vooral zakelijk of privé gebruiken?

In steeds meer bedrijven wordt het (oogluikend) toegestaan dat je je privélaptop of – smartphone ook voor het werk gebruikt. Handig, maar het stelt je als gebruiker ook voor nieuwe uitdagingen.

Zo moet een zakelijk apparaat krachtig genoeg zijn om ook de zwaardere software aan te kunnen. Thuis zul je die snelheid minder nodig hebben. Bij twijfel is de beste investering een apparaat dat je ook zakelijk kunt gebruiken.

2. Waar ga ik het apparaat het meest gebruiken?

Voor wie altijd achter hetzelfde bureau zit is de keuze makkelijk: een desktop met groot scherm zijn ideaal. Maar ben je veel onderweg? Dan wil je uiteraard een apparaat dat je overal mee naartoe kunt nemen en waarmee je snel verder kunt werken of spelen. Een smartphone of tablet ligt dan voor de hand.

Maar wil je er ook mee achter je bureau of keukentafel kunnen werken? Dan is een hybride apparaat wellicht de oplossing. Ook wel bekend onder de naam 2-in-1-device, een apparaat dat je makkelijk van laptop tot tablet omtovert en vice versa.

3. Hoe groot moet mijn beeldscherm zijn?

Kleinere apparaten winnen aan populariteit dankzij de draagbaarheid, prijs en het voordeel dat ze krachtiger zijn dan ooit. Wees echter beducht voor een te klein beeldscherm. Zeker als je een hele dag achter een scherm zit, is een klein scherm niet praktisch en vaak ook niet fijn om mee te werken.

Dat betekent niet dat je dus automatisch een apparaat met groot scherm moet aanschaffen. Kies alleen wel een apparaat dat makkelijk aan een groot scherm gekoppeld kan worden of dat automatisch synchroniseert met een ‘grote’ variant.

4. Wil ik op meerdere schermen tegelijk werken?

In sommige beroepsgroepen is werken met meerdere schermen essentieel. Denk aan grafisch ontwerpers, editors en andere creatieve beroepen. Maar ook de ‘gewone’ medewerker ontdekt langzaam de voordelen van werken op meerdere schermen tegelijkertijd.

Geldt dit ook voor jou? Kies dan voor een apparaat waarmee je met een handomdraai switcht naar een groot scherm. Zo zijn er al smartphones die middels een docking station of extender hetzelfde gebruikersgemak bieden als een pc of laptop. Én je kunt dan dus op 2 schermen tegelijkertijd werken.

5. Hoelang moet de batterij meegaan?

Er is niets frustrerender dan op een event, bij een afspraak of in de trein ontdekken dat de accu van je apparaat bijna leeg is. Geen stopcontact in de buurt en dus ben je ‘onbereikbaar’ of kun je die laatste opdracht niet afmaken.

Vraag jezelf daarom af hoelang je gemiddeld onderweg bent voor je weer tijd hebt je apparaat op te laden. Neem een ruime marge en je weet welke accuduur je minimaal nodig hebt om niet voor ongewenste verrassingen te komen staan.

6. Welke apps en software heb ik nodig?

Er is niets frustrerender dan een nieuw apparaat waarop je geliefde apps niet geïnstalleerd kunnen worden. Stel daarom een lijst op met apps die je graag gebruikt en controleer voordat je tot aankoop overgaat of je nieuwe apparaat deze aankan.

Hetzelfde geldt uiteraard voor de overige activiteiten die je op het apparaat wilt kunnen uitvoeren. Schrijf je dagelijks rapporten in Word, presentaties in PowerPoint en gebruik je specifieke software om het CRM-systeem van je bedrijf te kunnen benaderen? Dergelijke taken geven een goede indicatie voor de eisen waar het apparaat aan moet voldoen.

7. Geef ik om uiterlijk en design van de laptop?

Wat moet jouw apparaat uitstralen? Wil je laten zien dat je hip bent of wil je er vooral goed op kunnen werken, ongeacht hoe het eruit ziet? Oftewel, comfort boven design?

Welke keuze je ook maakt, een apparaat zegt altijd iets over jou. Zeker de mobiele versie die je altijd bij je draagt. Onderschat daarom nooit het belang van design. Je krijgt tenslotte nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken, vooral niet in het zakenleven.

8. Heb ik meer dan één apparaat nodig?

Hybride apparaten verkleinen de noodzaak tot meerdere apparaten en zijn ideaal voor de zakelijke reiziger. Toch zijn ze niet altijd dé uitkomst. Heb je een groter beeld of ultrasnelle prestaties van een krachtige desktop nodig? Dan kan het zijn dat er niet één ideaal apparaat is.

Of je één of meerdere apparaten nodig hebt, hangt af van de antwoorden op bovenstaande vragen. Oftewel, wat ga je voornamelijk met het apparaat doen? Welke taken ga je hierop uitvoeren? En neem je het apparaat dagelijks met je mee of ligt het vooral op een vaste locatie?

Meer tips apparaat kiezen
De juiste keuze maken kan een moeilijke beslissing zijn, dus doe de benodigde research, gebruik bovenstaande vragen als leidraad en lees recensies om er zeker van te zijn dat jouw volgende apparaat precies de juiste is.