Oudere heeft liever een tablet

Het online bereiken van 75-plussers vormt een behoorlijke uitdaging, ongeveer de helft beschikt niet over internet. Maar de tablet kan uitkomst bieden.

In Nederland wonen ruim 1,2 miljoen mensen van boven de 75 jaar. Van hen heeft 46 procent geen internetaansluiting. Dat komt neer op ruim 500.000 ouderen. Dat blijkt uit cijfers van Telecompaper.

Ouderen lopen ook achter in het gebruik van mobiele apparaten. Van de Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar heeft ongeveer 80 procent een smartphone. Onder de groep 75-plussers is dat 13 procent.

55 procent van de senioren heeft een mobiele telefoon. Het gaat dus vaak om een ouder model zonder internet. Ook geven ze aan dat ze moeite hebben met het gebruik van mobiele apparatuur.

Tablet populairder

Bedrijven die ouderen willen bereiken via mobiele apparaten doen er goed aan om in eerste instantie in te zetten op een tablet. Van de de 75-plussers heeft namelijk 26 procent een tablet.

Dat is twee keer zoveel als het aandeel senioren met een smartphone. Vooral bij de oudste leeftijdsgroep (85-plus) is de tablet vele malen populairder. 17 procent van de 85-plussers heeft een tablet, terwijl 4 procent een smartphone bezit.

Hulp van familie

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat senioren regelmatig hulp nodig hebben op het gebied van telefonie, tv en internet. Ruim 70 procent van de senioren geeft aan de afgelopen drie maanden geholpen te zijn door familieleden of andere bekenden.

Vooral gevoelsredenen worden genoemd. Respondenten zeggen bijvoorbeeld dat ze te oud zijn voor internet of geen kennis van technologie hebben.

E-health

De cijfers zeggen ook iets over de mogelijkheden van e-health. Veel zorgverleners investeren in online contact met cliënten zoals afspraakmodules in apps en contact via een webcam.

Om de huidige groep ouderen te bereiken is het verstandig om eerst op de tablet te richten. De smartphone is voor veel bejaarden nog onontgonnen technologie.

Lees ook: